.

Începutul toamnei preconiza tuturor actorilor piețelor telecom și internet un boom de evenimente, dar și derularea unor afaceri, demne de vremuri mai bune. Însă realitatea, probabil că vedeți, este alta. Nu tocmai contrară, însă deloc optimistă. Ne aflăm la câteva luni de marea Liberalizare a pieței telecom, prin pierderea monopolului RomTelecom asupra rețelei naționale fixe și nimic nu ne spune că s-ar schimba ceva în comunicațiile românești. De aceea, nu este deloc întâmplătoare nici preconizata vizită a directorului executiv OTE, Lefteris Antonakopoulos, însoțit de directorul OTE International, George Skarpelis, la București. Chiar în ziua anunțării acestei vizite, prețul acțiunilor OTE la bursele internaționale atingea cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, ne informează Reuters. Grecii presează acum Guvernul român să cedeze un pachet de acțiuni, pentru ca OTE să devină acționar majoritar la RomTelecom. Altfel, grecii amenință cu abandonarea afacerii RomTelecom și cu vânzarea întregii participări în România.
Și, totuși, dacă stăm să analizăm experiențele vecinilor mai vestici (liberalizați la telecom, dar și deja intrați în NATO), Polonia, Cehia și Ungaria, fostele companii monopoliste nu au suferit prea mari pierderi. Putem spune chiar că acestea își perpetueză politicile 'žmonopoliste' pe piețe prea fragede pentru a reacționa cu strategii periculoase și competitive. Adevărul este că lipsesc finanțele adevărate pentru a vedea niște meciuri pe cinste. Iar Occidentul sau Statele Unite nu se gândesc deloc la faptul că această zonă poate deveni strategică, în perspectiva extinderii către Orient a teatrului de război antiterorist inițiat de Cabinetul Bush, de la Washington. Nici rușii nu stau degeaba la Moscova, achiziționarea grupului KPNQwest transformându-i peste noapte în actori cu rol principal în viitoarele regii Internet și telecom europene. O veste bună, totuși: gigantul AT&T și-a cumpărat domeniul internet .ro. Nu se cunosc încă motivațiile acestei acțiuni. O veste rea: 'žexistă un litigiu în curs de desfățurare în fața instanțelor judecătorești privind utilizarea acestui nume de domeniu (ATT)', începând cu 19 august 2002, ne informează site-ul RNC. Americanii au început cu stângul afacerile în România.
Informații și Conținut
Tocmai pentru a înlătura orice fel de speculații pentru viitorul incert, vă prezentăm în acestă ediție cele mai noi rapoarte telecom și informațiile economice aferente. Tot ceea ce reprezintă cu adevărat conținut în industriile Internet, New Media și Comunicații este selectat și prezentat detaliat pentru d.voastră. Știu că adeseori aveți impresia că adâncim un subiect până la limitele exhaustivității sale. Ne cerem scuze pentru acest exces! Vrem să ne delimităm de presa de larg consum, care din exces de zel a ajuns la cotele de avarie ale bunului simț și ale dezinformării (prin fapt divers gregar și imbecilizant). Și pentru a trece la lucruri concrete, cum v-am obișnuit de fiecare dată, nu pot să omit câteva informații de ultima oră. Aflăm că veniturile din iTV vor crește în Europa. Cheltuielile europenilor pentru aplicațiile și serviciile interactive TV vor crește cu 121% în perioada 2002 '“ 2008, conform unui studiu realizat de Strategy Analytics. În Europa, consumatorii vor cheltui în anul 2002, pentru iTV, 92 de milioane de dolari, iar pentru anul 2008, Strategy Analytics estimează că acestea se vor ridica la 1,8 miliarde de dolari. Dintre aceste cheltuieli, 43% vor fi făcute pentru participarea la aplicații TV cum ar fi votarea și participarea în timpul spectacolelor transmise în direct, iar 31% vor fi destinate participării la jocurile interactive. În prezent, aproape 16 milioane de europeni utilizează aceste aplicații iTV, Strategy Analytics estimând că, până la sfârșitul anului 2002, numărul acestora va atinge 31 de milioane.

Vânzările de PC-uri
în scădere evidentă
IDC a corectat estimările sale privind vânzările de computere personale în anii 2002 - 2003, reflectând scăderea cererii venite atât din partea consumatorilor casnici, cât și a companiilor. În anul 2002, vânzările de PC vor atinge 135,5 milioane de unități, pe piața mondială, în creștere abia cu 1,1% față de anul precedent, iar pentru anul 2003, IDC estimează că vânzările vor crește cu 8,4%. Nu mai demult de luna iunie a.c., IDC prognozase că vânzările de PC-uri vor crește cu 4,7%, în 2002, și cu 11,1% în 2003. Sectorul public și segmentul întreprinderilor mici continuă cheltuielile în domeniul IT, însă ritmul de recuperare a investițiilor făcute de companiile medii și mari va fi redus, se arată în studiul IDC, care se referă mai ales la Statele Unite și la Europa. În pofida acestor vești triste, vânzările online către consumatorii americani continuă să crească, acestea totalizând, în săptămâna încheiată pe 25 august, 1,5 miliarde de dolari, conform datelor oferite de Media Metrix. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, aceste vânzări au crescut cu 31%. Vânzarea produselor turistice a atins, în perioada 19 august - 25 august, 569 de milioane de dolari, cu 16% mai mult decât aceeași perioadă a anului 2001. O creștere mai importantă, de 43%, a fost înregistrată de vânzarea online a celorlalte produse, totalul acestora atingând, în perioada respectivă, 885 milioane de dolari.

Fostul președinte al Telemobil
investește în turismul din Delta Dunării
Și pentru a nu încheia într-un registru sobru, revenim la spațiul nostru balcanic. O aparentă știre de 'fapt divers' ne dezvăluie, în fapt, realitățile misterioase ale oamenilor de afaceri veniți cu treabă în țara noastră. Doi investitori indieni, printre care și fostul director general al companiei Telemobil, Diwaker Singh, intenționează să construiască, în Delta Dunării, un sat de vacanță format din circa 30 de căsuțe, valoarea totală a proiectului fiind de aproape 3 milioane de dolari. Diwaker Singh și Almas Mohammed intenționează să construiască în satul de vacanță și o stație pentru studierea evoluției mai multor specii de păsări. Investitorii indieni se așteaptă ca această stație să aducă în Delta Dunării numeroși cercetători din străinătate, în special din Statele Unite ale Americii și Europa. Nu trebuie să uităm că Diwaker Singh a ocupat, până în luna aprilie 2002, funcția de director general și președinte al companiei Telemobil, primul serviciu de telefonie mobilă din România, introdus la noi în 1993 de către compania Telefonica România.
Realitatea este complexă, vă urăm rezistență plăcută!