.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sange, sarbatorita de Organizatia Mondiala a Sanatatii pe 14 iunie, Asociatia React si Vodafone Romania prezinta studiul privind atitudinea si comportamentul romanilor fata de donarea de sange.

Conform studiului, 99% dintre romani considera utila organizarea unei campanii de donare de sange precum "O sansa pentru viata", realizata de Asociatia React si Vodafone Romania in perioada 2008-2010. De asemenea, 90% dintre respondenti sunt dispusi sa doneze sange fara a beneficia de recompense materiale. 93% dintre intervievati apreciaza ca exista o criza de sange in spitalele din Romania, iar 59% dintre romani doresc sa se implice voluntar intr-o campanie de donare de sange.

Mai mult, 47% dintre respondentii care au donat sange declara ca au facut-o din convingere, 44% pentru cunoscuti si doar 12% pentru beneficiile acordate donatorilor (bonurile de masa si reducerea de 50% pentru abonamentul la transportul in comun). Totodata, 72% dintre romani considera ca numarul donatorilor de sange in Romania este prea mic.

"Pentru Vodafone Romania aceste rezultate demonstreaza succesul unei campanii pe care am dedicat-o oamenilor si salvarii de vieti omenesti. De Ziua Mondiala a Donatorului de Sange dorim sa le multumim tuturor voluntarilor care au donat sange in campaniile organizate de Asociatia React si Vodafone, pentru a salva peste 120.000 de vieti. Faptul ca 90% dintre romani doresc sa doneze in continuare fara a beneficia de recompense materiale ne motiveaza sa mergem inainte", precizeaza Angela Galeta, Senior Project Manager Corporate Responsibility, Vodafone Romania.

Totodata, rezultatele studiului demonstreaza ca exista inca romani care isi motiveaza absenta de la donarea de sange prin lipsa timpului liber – 46%. De asemenea, teama de a contacta diverse boli in timpul donarii este un factor care-i determina pe 44% dintre nondonatori sa nu mearga la centrele de transfuzii in vederea donarii. O pondere semnificativa mentioneaza si lipsa unui spatiu potrivit recoltarii de sange la Centrul de Transfuzii.

Astfel, Asociatia React si Vodafone Romania au lansat campania de strangere de fonduri pentru renovarea si dotarea Centrului de Transfuzii Bucuresti, cel mai mare centru din tara, pentru care sunt necesari 100.000 de Euro. In perioada 19 aprilie – 16 iulie, oricine poate dona 2 Euro printr-un SMS la numarul 877, in beneficiul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucuresti.

„Ne dorim sa oferim tuturor sansa de a dona sange in conditii decente, la standarde comparabile cu orice tara europeana si sa combatem astfel temerile celor care refuza sa doneze din motive de siguranta sau de aspect neprimitor. 30 de spitale si 8.000 de vieti depind in fiecare luna de Centrul de Transfuzii si fiecare punga de sange donata inseamna cel putin un om care are sansa de a se bucura de o noua zi", precizeaza dr. Anca Stefan, Presedintele Asociatiei REACT.

Studiul comandat de Asociatia React, a fost realizat in preioada februarie – martie 2011, de catre compania Brennan Research and Consultants, in cadrul programului "O sansa pentru viata", pe un esantion de 698 de persoane (donatori si non-donatori), cu varste cuprinse intre 18-60 de ani, din mediul urban. Mai multe detalii privind rezultatele studiului sunt disponibile pe site-ul Asociatiei, www.pentruviata.org.

De Ziua Mondiala a Donatorului de Sange, Asociatia React si Vodafone Romania, cu sprijinul Institututlui National de Hematologie, organizeaza sesiuni de donare de sange, la nivel national, in Bucuresti, Craiova, Oradea, Iasi si Targu Mures. In fiecare oras cei care doresc sa doneze sange o pot face pe 14 iunie, la centrele mobile de recoltare, conform programului urmator:

- in Bucuresti, centrul mobil va fi disponibil in Parcul Herastrau, intrarea Charles de Gaulle, in intervalul orar 9:00-13:00
- in Craiova, cei care doresc sa doneze sunt asteptati la centrul mobil din Piata Prefecturii, intre orele 09:00-12:00
- in Oradea, centrul mobil este disponibil in Piata mare, intre orele 9:00-12:00
- in Iasi, centrul mobil este disponibil in fata Policlinicii Iasi, intre orele 8:00-12:00
- in Targoviste, centrul mobil este la facultatea de Ingineria Mediului si Biotehnologii din Bvd. Unirii, nr 18-24, intre orele 8:00-12:00

De asemenea, in Bucuresti, tot pe 14 iunie, este organizata o picatura umana, in parcul Herastrau, intrarea Charles de Gaulle, incepand cu ora 11:00.

Programul de donare de sange "O sansa pentru viata" derulat de Asociatia React si Vodafone Romania a fost lansat in mai 2008 pentru o perioada de 2 ani. Scopul acestui program a fost informarea populatiei privind necesitatea donarii de sange datorita lipsei acestuia in spitale. In cei 2 ani au fost organizate 14 sesiuni de donare de sange, in urma carora s-au strans mai mult de 40.000 de litri de sange care au salvat mai mult de 120.000 de vieti omenesti. In anul 2010, Vodafone Romania a donat Centrului de Transfuzii Bucuresti o masina complet echipata, in valoare de 10.000 de Euro si peste 1500 de voluntari Vodafone au participat la sesiunile de donare organizate in sediile companiei. Investitia totala in programul "O sansa pentru viata" este de 130.000 de Euro.