.

Era aproape imposibil ca după ultimii doi ani de creșteri spectaculoase ale Apple într-un domeniu care nu fusese core business-ul americanilor, și mă refer la telecom, să nu apară reacții dure din partea celor care au avut imens de pierdut din ascensiunea fără precedent a „mărului" din Silicon Valley. Astfel, cu numai două zile în urmă un subiect spumos avea să umple paginile cotidianelor americane și apoi ale media internaționale: Apple stochează, în secret, date esențiale despre comportamentul utilizatorilor de iPhone și iPad. Aceasta a fost scânteia care a aprins scandalul… Azi vedem că și Google, cu Androidul său, procedează la aceeași operație de colectare de date ale utilizatorilor mobili. Dar să vedem cum s-a dezvoltat acest subiect și care sunt implicațiile sale pentru evoluția industriei telecom. Care va fi reacția „cobailor" mobili, dar ale autorităților de reglementare din SUA și Europa?

iPhone și iPad conțin un fișier ascuns ce înregistrează locația posesorului

Sistemele de operarea ale iPhone și iPad, produse de Apple, conțin un fișier ce înregistrează detaliat locul în care se află posesorul pe parcursul unei perioade de luni sau chiar ani, pretind doi cercetători din domeniul securității IT, citați de cotidianul Los Angeles Times, preluat de Mediafax. Acest fișier ar fi ascuns în sistemul de operare al produselor Apple și conține zeci de mii de înregistrări cu locația geografică precisă a posesorului, marcată cu ora foarte exactă. Aceste înregistrări creează un istoric foarte detaliat al locurilor în care s-a aflat utilizatorul pe parcursul mai multor luni sau chiar ani. Fișierul cu datele stocate, deși ascuns, nu ar avea sisteme de protecție și ar permite unui hacker cu acces la iPhone sau iPad să afle locațiile în care s-a aflat posesorul, acuză Pete Warden, fost inginer la Apple, și Alasdair Allan, cercetător la Universitatea din Exeter, Marea Britanie. Dezvăluirea acestora apar în contextul intensificării atenției asupra modului în care companiile tehnologice colectează, arhivează și transmit informațiile strânse de la clienții ce utilizează aparatură digitală. Companii ca Apple, Google și Facebook au fost supuse unor verificări atente de către autoritățile de reglementare și organizațiile care apără dreptul la viață privată. Cei doi savanți au lansat un program ce permite posesorilor de iPhone și iPad să descarce și să introducă locațiile în care s-au aflat pe o hartă interactivă, formând astfel un intinerariu de-a lungul timpului. Hărțile arată grupuri de puncte colorate în sute sau mii de locații precise vizitate de posesorul produselor Apple.

Viața privată a utilizatorului, în pericol

„Nu înțeleg ce crede Apple că face colectând aceste date. Ai crede că au învățat lecția de la Google: Nu-ți lua prin surprindere clienții în privința vieții private", afirmă Christopher Soghoian, cercetător în domeniul securității online la Universitatea din Indiana și fost angajat al Comisiei Federale pentru Comunicații a Statelor Unite. Apple a surprins opinia publică în 2010, când a introdus în politica privind datele personale ale utilizatorilor o frază prin care anunța că va „colecta, folosi și transmite date precise privind locația, inclusiv cea geografică în timp real, pentru produsele Apple". Datele nu oferă posibilitatea identificării posesorului, a asigurat media la momentul respectiv Apple. Conexiunea dintre cantitatea de date și posesorul dispozitivului se poate face însă foarte ușor, au afirmat cercetătorii. Date privind locația furnizate de telefoanele mobile sunt colectate de mult timp de către operatorii de telefonie pentru a ajuta la direcționarea apelurilor către clienți. Instituțiile statului pot obține acces la aceste date, dar de obicei au nevoie de mandat judecătoresc. „Acum aceste informații sunt disponibile foarte ușor, neprotejate, parctic sunt la dispoziția oricui are acces la telefonul sau computerul tău", avertizează Warden și Allan. Compania Apple nu a răspuns solicitărilor pentru comentarii.

Reacția Germaniei: Apple trebuie să clarifice problema stocării datelor utilizatorilor

Apple trebuie să clarifice o serie de întrebări referitoare la stocarea datelor utilizatorilor pe iPhone, iPad și alte aparate, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru protecția consumatorilor din Germania, transmite Reuters. Senatorul american Al Franken a făcut pe 20 aprilie o solicitare similară, în urma unui raport al unor cercetători în domeniul securității, ce acuză că sistemul de operare al produselor Apple conține un fișier secret ce înregistrează locul în care se află posesorul pe parcursul unei perioade de luni sau chiar ani. „Apple trebuie să dezvăluie unde, pentru cât timp și în ce scop sunt păstrate aceste date, cine are acces la ele și cum le protejează de accesarea neautorizată", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului german, Holger Eichele. Acesta a adăugat că o astfel de colectare și stocare în secret a datelor privind localizarea smartphone-ului reprezintă o încălcare gravă a dreptului la viață privată a utilizatorului. Legislația din Germania referitoare la protejarea datelor este deosebit de strică, iar companii precum rețeaua de socializare Facebook și motorul de căutare Google au avut probleme cu autoritățile de reglementare. Un purtător de cuvânt al Apple Germany a refuzat să comenteze subiectul.

Surpriză: și smartphone-urile Android transmit locația posesorului către Google

Smartphone-urile cu software Android transmit și ele locația posesorului către dezvoltatorul acestuia, grupul Google, la fel ca cum iPhone-ul furnizează date producătorului Apple, potrivit unei analize a cotidianului american Wall Street Journal (WSJ), de astăzi. Google și Apple colectează informații despre locația utilizatorilor pentru a dezvolta baze de date capabile să indice cu precizie, prin intermediul telefonului mobil, locul în care se află o persoană, la un moment dat. Aceste baze de date ar putea oferi celor două grupuri acces la piața de 2,9 miliarde de dolari a serviciilor de localizare, estimată să ajungă la 8,3 miliarde de dolari până în 2014, potrivit Gartner. În cazul Google, potrivit unor noi cercetări ale analistului Samy Kamkar, un telefon HTC Android a înregistrat locația la fiecare câteva secunde și a transmis datele către Google de cel puțin câteva ori la fiecare oră. În plus, software-ul Android a transmis inclusiv numele, locația și intensitatea semnalului rețelelor Wi-Fi din apropiere, respectiv un cod unic de identificare a telefonului. Reprezentanții Google au refuzat și ei să comenteze subiectul. Până anul trecut, Google aduna informații similare privind semnalul Wi-Fi prin intermediul flotei de mașini StreetView, ce fotografiază și cartografiază străzile în toată lumea. Compania a renunțat la adunarea de date Wi-Fi anul trecut, după ce a colectat, fără intenție, adrese de e-mail, parole și alte informații personale din aceste rețele. Datele pe care telefoanele Android le transmit nu includ astfel de informații, a observat Kamkar.

Colectarea datelor cu caracter personal, o afacere bănoasă, dar periculoasă

Google este cel mai important furnizor de software-uri pentru smartphone-uri în Statele Unite, în timp ce Apple ocupă poziția a treia, potrivit datelor comScore Inc, citate de Wall Street Journal. Cele două grupuri au recunoscut anterior că folosesc datele referitoare la locație pentru a construi baze de date pentru rețele Wi-Fi. Totodată, Google a precizat că folosește o parte a datelor pentru a realiza hărți rutiere mai precise. Un telefon mobil poate furniza informații chiar și despre viteza traficului pe o porțiune de autostradă. Colectarea de informații la scară largă despre locație este ultima inovație în materie de baze de date personale. Până recent, majoritatea datelor despre comportamentul populației au fost obținute prin intermediul computerelor personale. În cazul acestor date poate fi făcută legătura cu un cod poștal sau un oraș, dar o precizie mai ridicată este dificilă. Dezvoltarea smarphone-urilor cu acces la internet permite astfel colectarea de date mult mai precise privind o locație. Această nouă formă de a urmări comportamentul unui utilizator mobil ridică mari semne de întrebare din partea autorităților și grupurilor ce promovează dreptul la viață privată. Atât la adresa Apple, cât a Google, vom vedea în zilele următoare o serie de acuzații foarte dure privind încălcarea drepturilor utilizatorilor la confidențialitatea informațiilor privind viața privată, care pot avea urmări serioase asupra profitului companiilor, dar și a dezvoltării software-urilor ce vizează localizarea.