.

Banca Transilvania a anunțat, pe 12 ianuarie, achiziția celui mai rapid server la nivel global, o mașină produsă de Oracle pe suport Sun, ca parte a strategiei IT, ce asigură băncii un plus de competitivitate în deservirea clienților din România. Banca Transilvania este prima instituție bancară din lume și, implicit, prima companie autohtonă ce beneficiază de sistemul integrat Exadata Database Machine Versiunea 2, printr-un parteneriat strategic cu companiile Oracle România și Trend Import – Export. Sistemul Oracle este cel mai rapid server la nivel global în privința accesului la datele stocate, procesarea de tranzacții online, cât și pentru consolidarea bazelor de date, conform directorului executiv general al Oracle România, Sorin Mîndruțescu.

O investiție în viitor

După ce austriecii de la Raiffeisen Bank ne obișnuiseră în anii trecuți să anunțe periodic achiziții tehnologice de ultimă oră dar și parteneriate de mare anvergură, cu Vodafone și Petrom, după ce francezii de la BRD-Groupe Société Générale lansau tot felul de servicii de plăți electronice, mobile banking, dar și parteneriate de răsunet cu Orange, după ce olandezii de la ING au demarat anul trecut un proiect de plăți mobile cu Nokia, de care nu a mai auzit nimeni nimic până astăzi, a venit rândul unei bănci românești să fie în primul val al avangardei tehnologice. Banca Transilvania dovedește un curaj cu atât mai mare prin această investiție, cu cât pasul e făcut într-un an de criză extremă. Însă conducerea băncii este cel puțin vizionară, dacă s-a decis să investească în creșterea competitivității sale, pentru a se plasa în topul băncilor inovatoare din România.

„Sistemul produs de Oracle și Sun este cel mai rapid server pe plan mondial pentru stocarea de date, procesarea de date online și consolidarea bazelor de informații. Avantajul pe care ni-l oferă acest produs este că vom putea deservi într-un timp și mai scurt cei 1,5 milioane de clienți ai noștri. Noul sistem ne permite un acces de 30 de ori mai rapid la informațiile de business, precum și o segmentare mai performantă a bazei de date. Împreună cu Oracle și Trend Import Export am construit un parteneriat puternic prin care ne dorim să creștem performanța operațiunilor, dar și să continuăm să inovăm", susține Robert C. Rekkers, Directorul General al Băncii Transilvania.

„Exadata e un produs all-in-one, care asigură stocarea datelor, dar și funcțiuni de server de baze de date și server de aplicații într-o singură mașină, ca un mini data center, prin care facem economie de energie, spațiu și mentenanță pe termen lung. În prima fază o vom utiliza în zona de data warehouse și informații pentru management, putându-se lua decizii pe baza informațiilor online, urmând ca în a doua fază, ținând cont de performanța de scalabilitate a mașinii să încercăm să migrăm aplicații către procesarea online. Avem un parteneriat pe termen lung cu Oracle, în care partenerii se sprijină reciproc, așa încât această achiziție este avantajoasă pentru bancă, valoarea fiind de câteva sute de mii de euro. De asemenea, preconizăm că în maxim o lună vom începe să fructificăm investiția făcută, recuperarea urmând să se facă în circa 3 ani", susține Leontin Toderici, Directorul Executiv Operațiuni Banca Transilvania.

Această achiziție confirmă parteneriatul demarat de bancă cu mult timp în urmă cu Oracle. Până acum, în parteneriatul comun au existat colaborări în zona de licențe, servicii, dar acum facem BT face o achiziție și în domeniul hardware. „Cu noua mașină vom îmbunătăți segmentarea și analiza sectorială și începem să mergem în zona de identificare rapidă a nevoilor clienților, să adaptăm produsele la nevoile clienților și în a doua etapă vom merge, probabil, în zona de procesare online a tranzacțiilor. Pentru anul 2010 în strategia de IT vom upgrada aplicația de carduri, toate urmând să migreze către tehnologia cu cip, vom aduce îmbunătățiri în zona de loialitate și în cea a prevenției fraudei cu cardul. Upgradarea aplicației de Internet banking este un alt proiect în care deja suntem implicați și vrem să creștem funcționalitățile pe care le oferim pe produs, disponibilitatea produsului și ne așteptăm ca și penetrarea zonei de Internet pe piața românească să urmeze trendul ascendent din Europa de Est, în special cel din Polonia" a mai adăugat Leontin Toderici.

Date financiare

Banca Transilvania are un capital social de 1,059 miliarde lei, divizat în 1,059 miliarde de acțiuni cu o valoare nominală de un leu. În acționariatul băncii din Cluj-Napoca se mai regăsește Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație, care deține direct și indirect aproape 5% din titluri. De asemenea, Banca Transilvania a anunțat că International Finance Corporation (IFC) va deține 3,62% din titlurile sale, după ce oficialii diviziei de investiții a Băncii Mondiale au decis să transforme în acțiuni obligațiuni în valoare de 20 de milioane dolari, conform Mediafax. Profitul net obținut de Banca Transilvania după primele nouă luni s-a cifrat la 48,2 milioane lei, în scădere de opt ori față de rezultatul înregistrat în perioada similară din 2008, dar profitul brut operațional înainte de provizionare a urcat cu 83%, la 418 milioane lei. Prețul acțiunilor Banca Transilvania a închis ședința de luni (11 ianaurie) în creștere cu 2,17% , la 2,35 lei. La această cotație, capitalizarea băncii este de 2,55 miliarde lei.