.

La 1 mai 2004, Uniunea Europeană și-a mai deschis porțile pentru încă 10 țări care au aderat la valorile occidentale ale civilizației bătrânului continent. Paradoxal, a fost aleasă ca dată istorică a aderării prima zi a lunii Mai, cunoscută în fostele țări sovietice și comuniste drept
'Ziua internațională a oamenilor muncii'.
Avem aici, desigur, o ironie fină a europenilor cu acte în regulă care au dorit să arate țărilor din Est că numai 'oamenii muncii' nu sunt cei care au dus la împlinirea europeană și definirea celui mai mare spațiu comercial din lume.
Tot la 1 mai, România și Bulgaria au fost țările care au rămas pe dinafara procesului de integrare, politicienii UE vehiculând orizontul anului 2007 ca următoarea dată a lărgirii europene.
La noi, eșecul integrării europene a României în 2004 a fost prezentat, la nivel oficial, mai degrabă ca un succes ce trebuie serbat în 2007, decât ca un eșec cu consecințe nefaste pentru economia precară a națiunii. Mai mult, pe 9 mai - Ziua Europei, aleșii națiunii au aruncat în aer câteva zeci de miliarde de lei pentru a-și exprima bucuria că Europa ne va primi și pe noi în marea sa familie. Dacă am mai avea un dram de luciditate, cine credeți că mai poate calcula, astăzi, pierderile imense (de sute de miliarde de euro) pe care le va suporta România în cei trei ani de amânare a aderării (scenariile optimiste prevăd doar 3 ani, pentru că studiile mai multor organisme internaționale sunt rezervate pentru 2007, 'The Economist' '“ spre exemplu '“ avansând o dată mai realistă 2010 sau 2012).

Molvania - țara fără de stomatologie modernă
În această atmosferă gri pentru viitorul european al României, iată că apare la Londra, în colecția 'Jetlag Travel Guides ', cartea 'Molvania '“ țara fără de stomatologie modernă'.
Autorii, Santo Cilauro, Tom Gleisner și Rob Sitch au scris 296 de pagini (ce costă 9 lire sterline) despre un tărâm fictiv, situat undeva la est de România și până în Cernobîl. Numele țării este ușor de recunoscut ca fiind o combinație între Moldova și România. Cartea beneficiază acum de un imens succes londonez și în Marea Britanie, alte două ediții (Australia și Statele Unite) fiind pregătite a se lansa, în septembrie 2004.
Molvania este o țară inventată, absurdă, ce cuprinde tot ceea ce este mai rău în fostul spațiu dominat de sovietici. Pe site-ul www.molvania.com apar fotografii cu călușari și bancnote vechi de 500 de lei, plus un întreg arsenal de semne și simboluri care fac sarea și piperul acestei minunății de țară. Între umorul de tip urmuzian și bășcălia unui Mircea Dinescu, toată cartea descrie obiceiuri care oripilează civilizația vestică, dar care proliferează, însă, cu brio în Molvania.
Molvaniana este o limbă dificilă pentru străini. Limba are patru genuri: masculin, feminin, neutru și substantivul colectiv pentru brânzeturi (ce ocupă o subsecțiune a cazului nominativ). În limbă apar numeroase verbe neregulate, fraze arhaice, cuvinte cu înțelesuri multiple și o mulțime de sunete suspecte de a reprezenta ori un dialect rar, ori sunetele țăranilor care-și curăță gâtul. La toate acestea se alătură o mulțime de litere tăcute, care fac conversația o adevărată provocare. Puteți, așa cum au încercat deja și alți vizitatori, să adăugați litera 'j' sau 'z' la orice cuvânt, întâmplător, dar aceasta nu vă va duce prea departe. Probabil că o alegere mai bună ar fi să memorați câteva 'expresii utile' în molvaniană, despre ideea de negativitate.
Structura sintactică a molvanienei scrise poate fi mai degrabă complexă, folosindu-se tripla negație. Întrebarea 'Pot să beau apa?', devine 'Erkjo ne szlepp statsik ne var ne vladrobzko ne' (literal 'nu-i așa că apa nu este de nebăut?'). Din fericire, molvaniana conversațională este mai puțin formală, iar un vorbitor nativ dorește să știe dacă poate să bea apa, mult mai simplu 'Virkum stas?' (apucându-se de burtă, ca într-un deranjament stomacal).

Expresii uzuale în molvaniană:
Zlkavszka Bună
Grovzsgo La revedere
Vrizsi Vă rog
Brobra Mulțumesc
Wakuz Dro Brugka Spazibo Noroc! (literal 'Fie ca
Dumnezeu să-ți dea un
măgar sănătos')
Sprufki Doh Craszko? Ce miroase atât de urât?
Dyuszkiya trappokski drovko? Întotdeauna plouă atât
de mult?
Kyunkasko sbazko byusba? Unde este hârtia igienică?
Togurfga trakij sdonchskia? Ce s-a întâmplat
cu dinții tăi?
Expresii rare
Frijyhadsgo drof, huftrawxzkio Mai multă mâncare, hangiule!
Ok hyrafrpiki kidriki Ce copil frumos!
Expresia cel mai rar folosită
Krokystrokiskiaskya Să ne revedem curând!

Ce dorim să demonstrăm?
Europa nu doarme și nici nu ne neglijează, pentru că, iată, ne dedică spumoase și antologice pagini, însă nu despre o țară idilică, cum își doresc parlamentarii care visează în Casa Poporului.
Avem o țară reală, simpatică și dificilă, precum firea noastră și trebuie să ne obișnuim cu ea. Cartea despre Molvania este scrisă cu mare disponibilitatea ludică și fără cel mai mic dispreț despre țara și locuitorii Molvaniei. Efectul imediat al apariției cărții este că foarte mulți britanici doresc să viziteze Molvania și să cunoască pe viu locuitorii acestei mari și rurale Familii Adams.
Rămâne numai în puterea noastră să marcăm această minge ridicată cu simpatie la fileu. Este o provocare de elită în anul electoral 2004.