.

·        Declarația comisarului Thyssen cu ocazia Zilei Internaționale a Muncii

Ziua Internațională a Muncii reprezintă, înainte de toate, o ocazie de a aduce un omagiu muncitorilor din întreaga lume. În Europa, avem toate motivele să ne mândrim cu modelul nostru social: economia noastră socială de piață s-a dovedit a fi o poveste de succes. În prezent, UE își păstrează statutul de cea mai mare economie și de cea mai mare piață unică din lume, asigurându-le totodată cetățenilor săi o protecție puternică și un înalt nivel de trai.

Nu ne putem baza numai pe realizările din trecut
Cu toate acestea, din cauza noilor provocări cu care ne confruntăm, cum sunt globalizarea, îmbătrânirea populației și modificarea modelelor de organizare a muncii, nu ne putem baza numai pe realizările din trecut. Este necesar să pledăm în continuare pentru o piață internă mai profundă și mai echitabilă, asigurând totodată protecția drepturilor lucrătorilor în contextul unei piețe a forței de muncă și al unei societăți aflate în permanentă evoluție.

De aceea, Comisia Europeană (CE) a lansat o serie de inițiative, una dintre cele mai importante fiind pilonul european al drepturilor sociale, lansată recent de către CE prin deschiderea unei consultări publice. Aceasta va constitui baza pentru o discuție amplă cu partenerii sociali, cu statele membre, cu societatea civilă, cu mediul academic și, mai ales, cu cetățenii UE din întreaga Europă, cu privire la valorile și drepturile sociale în contextul de astăzi. Creșterea economică și progresul social trebuie să meargă mână în mână și, de aceea, pilonul european al drepturilor sociale urmărește consolidarea dimensiunii sociale a Uniunii Europene și în special a zonei euro. Pe de altă parte, muncitorii ar trebui, la rândul lor, să se poată adapta la o piață a forței de muncă și la o societate aflate în schimbare, motiv pentru care vom prezenta, în cursul acestui an, noua noastră agendă pentru competențe.

Egalitate salarială pentru aceeași muncă prestată în același loc
În aceeași ordine de idei, Comisia Europeană a prezentat o revizuire specifică a Directivei privind detașarea lucrătorilor, care promovează egalitatea salarială pentru aceeași muncă prestată în același loc. De asemenea, în colaborare cu Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA), Comisia a lansat cea mai mare campanie din lume privind sănătatea și siguranța la locul de muncă, promovând practici de lucru sănătoase și sigure pe durata întregii noastre vieți profesionale. Comisia va prezenta în curând o propunere de revizuire a Directivei privind agenții cancerigeni și mutageni vizând îmbunătățirea protecției lucrătorilor împotriva riscurilor de cancer cauzat de condițiile de lucru.

Ziua Internațională a Muncii ne reamintește că nu putem considera realizările sociale ale Europei ca fiind de la sine înțelese. Împreună cu partenerii sociali, cu angajatorii și cu lucrătorii, vom depune în continuare eforturi pentru a crea un model social european care să rămână adecvat scopului și să protejeze peste 217 milioane de lucrători din întreaga Europă.”

Marianne Thyssen
Comisar european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă

 

Sursa: Ion VACIU