.

Mai multe schimbări de paradigmă vin să ne provoace către o nouă percepție a lumii în care trăim. Comunicațiile au devenit mai importante decât orice se întâmplă astăzi pe tot cuprinsul globului. Prin Comunicații înțelegem Mass Media, Internet (lumea ca rețea) și Comunicare. Mai precis, toate aceste trei componente aruncă o nouă lumină asupra lumii ca Poveste. Povestirea a devenit mai importantă ca Povestitorul. Și pentru a vă argumenta această teză prețioasă, vă invit să parcurgem textul de mai jos.

Utilizatorii mobili înving monopolul telefoniei fixe
Conform 'Raportului asupra dezvoltării globale a telecomunicațiilor în 2002' recent publicat de International Telecommunication Union (ITU), în prima jumătate a anului 2002, numărul abonaților globali la telefonia mobilă îl va depăși pe cel al abonaților la telefonia fixă. Acest indicator este o premieră istorică în istoria comunicațiilor umane, care probează adevărul că omul secolului XXI este unul global. Gândire de tip globalizant și acțiune locală '“ asta ne recomandă toți specialiștii Noii Ere.
Dacă ne uităm asupra piețelor de telefonie mobilă din țările Europei Centrale și de Est, acestea se află într-o fază de expansiune puternică, susține un recent studiu IDC. Până în 2006 serviciile de voce și mesagerie vor determina creșterea cu până la 68% a ratei de utilizare a telefoniei mobile în regiune, mai spun analiștii IDC. La sfârșitul anului 2001, în cele 15 țări din zonă erau înregistrate peste 37 de milioane de abonamente la servicii de telefonie mobilă, cu o rată regională de penetrare de 29%. Cumulat, aceste piețe au înregistrat, anul trecut, venituri din servicii în valoare de 8,1 mld.USD, iar cifrele vor continua să crească, în special pe baza noilor abonamente încheiate pentru servicii de bază de voce și mesagerie.
Totuși, între țările din regiune există diferențe care contează. Cele mai dezvoltate piețe din zonă încep deja tranziția către o nouă fază de dezvoltare, caracterizată printr-o rată de creștere ceva mai redusă. Astfel, Republica Cehă și Slovenia depășiseră, la sfârșitul anului 2001, rata de penetrare de 65%, iar operatorii existenți pe piață își îndreaptă atenția asupra păstrării clienților. Pe de altă parte, unele dintre piețele mai puțin dezvoltate - cum este cazul Bulgariei și al României, cu rate de penetrare a telefoniei mobile de 16-17% - înregistrează abia acum faza de începere a creșterii puternice.
Operatorii de pe aceste piețe se concentrează asupra creșterii bazei de abonați, atrăgând noi utilizatori, și asupra sporirii cotei de piață. 'Nivelele de dezvoltare ale piețelor mobile din Europa Centrală și de Est variază mult, dar este clar că toate urmează aceeași cale', afirmă John Gole (autorul raportului) manager de program pentru cercetare în domeniul telecom. 'Principalele piețe au crescut în ultimii doi ani până la nivelul de penetrare din Europa de Vest și multe altele vor ajunge în aceeași situație în următorii doi ani', adaugă el.
Totuși, ratele mari de penetrare a telefoniei mobile pun și probleme operatorilor, producătorilor de echipamente și altor actori din industrie. Studiul IDC avertizează asupra unei reduceri inevitabile a ratelor de creștere a numărului de utilizatori, provocată de saturarea piețelor, precum și de declinul continuu al venitului mediu per utilizator, acestea reprezentând principalele motive de îngrijorare pentru industrie. În întreaga lume, răspunsul industriei în fața acestor probleme a fost concentrarea asupra transferurilor de date, iar această tendință este vizibilă și în Europa Centrală și de Est.
Cu toate acestea, piețele est-europene dovedesc un interes moderat pentru transferurile de date prin intermediul rețelelor mobile. 'Deoarece puține guverne din regiune au acordat licențe UMTS, industria este convinsă acum că serviciile 3G nu vor apărea timp de mai mulți ani. Din fericire, firmele nu au cheltuit mult pentru licențele care i-ar fi putut împovăra pe operatori cu datorii cărora să nu le poată face față', afirmă John Gole. Operatorii se concentrează acum asupra oferirii de servicii de date - în special de servicii avansate de mesagerie - pentru GPRS și MMS. 'Această abordare mai moderată ne-a determinat să fim prudenți în privința previziunilor pentru servicii de date mobile în regiune, dar estimările pe termen lung pentru aceste servicii rămân pozitive', a încheiat el.

Statele Unite fac mizerie cu telefoane mobile
Receptoarele telefonice mobile emit noxe deosebit de toxice pentru mediul înconjurător, chiar dacă acestea sunt distruse în depozitele ecologice de gunoi sau chiar incinerate. Un raport publicat, de curând, de către INFORM - un grup internațional de studiu al problemelor legate de mediul înconjurător - estimează că până în 2005 un număr de 130 de milioane de telefoane celulare vor fi înlocuite anual numai în Statele Unite ale Americii. În mod obișnuit, telefoanele mobile sunt utilizate aproximativ 18 luni, înainte de a fi înlocuite, iar până în 2005, aproape 130 de milioane de asemenea aparate, cântărind aproape 65.000 de tone, vor fi retrase anual în SUA.
Ecologiștii americani cred că majoritatea aparatelor vor rătăci întâi prin sertare și debarale, creând un stoc de aproximativ 500 de milioane de telefoane uzate ce vor intra apoi în circuitul de colectare al gunoaielor. 'Gunoaiele' de tip... celular creează, însă, probleme acute atunci când ajung să fie aruncate în gropile ecologice sau când sunt arse în incineratoare - întrucât emisiile de materiale toxice pe care le conțin pot ridică amenințări pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu.
'Pentru că sunt foarte mici ca dimensiuni, impactul lor asupra mediului poate părea minim', spune Bette Fishbein, autoarea raportului INFORM. 'Creșterea gradului de utilizare a mobilelor a fost într-atât de mare încât impactul asupra sănătății și mediului al acestor deșeuri creează o vastă îngrijorare. Acum este momentul să încercăm să găsim soluții'. Raportul cere ca utilizarea substanțelor toxice în telefoanele celulare - și în special plumbul - să fie redusă. Producătorii din Europa și Japonia au eliminat deja plumbul și alte substanțe toxice din produsele electronice sau și-au anunțat intenția de a proceda astfel.
În Uniunea Europeană, o directivă la care încă se lucrează, va impune eliminarea acestora din echipamentele comercializate sau produse în UE. Companiile americane dezvoltă alternative la aceste substanțe, dar nu și-au asumat angajamente de a le elimina din echipamente. O serie întreagă de producători americani de electronice și principalele asociații de comerț ale industriei continuă să militeze împotriva interzicerii acestor substanțe, argumentând că materialele compatibile nu ar funcționa corespunzător și ar fi și mai periculoase pentru mediul înconjurător. Spre deosebire de Uniunea Europeană, Japonia și Australia, SUA nu au luat nici o decizie de a proteja mediul de valul de 'gunoaie mobile'.