.

Primele șase luni ale anului 2016 au debordat de evenimente la Parlamentul European, chiar dacă în presa din România nu s-a simţit nici văzut asta. Pentru a recupera informaţie comunitară, vă vom prezenta la ce au lucrat deputații europeni din greu în primul semestru din 2006. Astfel, pe primul loc pentru a ajuta statele membre să domine criza imigrației, apoi au adus la zi regulile privind protecția datelor personale și au adoptat noi măsuri pentru combaterea terorismului. Nici Brexitul, referendumul britanicilor privind statutul de membru UE al țării lor, nu a pierdut pe ordinea de zi, dimpotrivă.

1. Imigrația
De Ziua internațională a femeii, Parlamentul European (PE) a pus accentul anul acesta pe dificultățile cu care se confruntă femeile refugiate. În luna mai, PE a aprobat noi reguli pentru atragerea de studenți, cercetători și stagiari din afara UE. Mai multe detalii despre ce a făcut Parlamentul în domeniul imigrației puteţi vedea în dosarul acesta.

2. Protecția datelor
După lungi negocieri, PE a aprobat, în aprilie, reguli privind protecția datelor. În text se specifică dreptul cetăţenilor de a li se șterge datele de pe website-uri și platforme de socializare, la cerere, și necesitatea cererii consimțământului clar al utilizatorilor pentru procesarea datelor. Găsiţi toate detaliile în dosarul acesta.

3. Terorism
În aprilie, Parlamentul a votat asupra colectării sistematice, folosirii și stocării datelor pasagerilor ce călătoresc cu avionul pe rute internaționale. Au fost luate și alte măsuri de combatere a terorismului, precum consolidarea puterilor Europol. Parlamentul a lucrat și la o propunere de reguli mai stricte privind vânzarea și posesia armelor de foc.

4. Telecom şi Mediu
La sfârșitul lunii aprilie, costurile de roaming în UE au scăzut din nou. Apois, Comisia parlamentară pentru mediu a cerut Comisiei Europene să nu reînnoiască autorizația pentru folosirea erbicidului glifosat în agricultură din cauza unor îngrijorări legate de impactul acestuia asupra sănătății umane, în timp ce plenul a votat o poziție mai flexibilă: autorizat doar șapte ani și doar pentru uz profesional.

5. Brexit
Pe 28 iunie, Parlamentul European a dezbătut în plen referendumul britanicilor privind statutul de membru UE al țării lor. Mai multe detalii în declarațiile vorbitorilor, articolul Storify și rezoluție.

6. Stagii la PE şi Ucraina
Cetăţenii comunitari s-au mai arătat interesați şi de stagiile de la Parlament și de cronologia evenimentelor din Ucraina.

 

Sursa: Ion VACIU