.

Cheltuielile globale din industria IT sunt previzionate a rămâne constante în 2016, la nivelul de 3,41 trilioane USD (mii de miliarde), anunţă azi, 7 iulie, analiştii Gartner în cea mai recentă previziune "IT Spending Forecast, 2Q16 Update: New Options Are Disrupting Established Markets" care compară rezultatele negative, de 0,5%, înregistrate pe ultimul trimestru din 2016, cu aceeaşi perioadă din 2015. Studiul va fi comentat pe larg într-un webinar Gartner din 12 iulie. În plus, analiştii americani au pregătit şi un alt studiu despre impactul Brexit asupra cheltuielilor din industria de IT, "Brexit Will Disrupt CIO and Vendor Plans Through 2018."

România a încremenit şi industria cu lupta anti-corupţie
Datele negative anunţate azi de Gartner sunt chiar puţin mai optimiste decât cele culese de noi de la liderii din piaţa IT&C din România, care ne-au informat despre scăderi masive în industrie, despre apariţia unui fenomen de încremenire în direcţia afacerilor cu statul (segmentul public) şi chiar al unui regres al proiectelor începute însă nefinalizate. Totul pe fondul climatului general de “luptă împotriva corupţiei”, însoţit de un sentiment generalizat de vinovăţie colectivă apriorică, în care mai nimeni dintre decidenţii instituţiilor publice dar şi din liderii segmentului privat IMM şi corporativ nu-şi mai asumă responsabilităţi în privinţa derulării unor proiecte care pot fi interpretate oricând de către organele de control financiar ca fiind neconforme cu legea. Fără metrici financiare transparente dar şi comunicate public, periodic, această luptă politico-juridică pe alocuri iraţională a dus deja la ieşirea României din grupul ţărilor unde poţi face afaceri în siguranţă, inducând investitorilor un sentiment de insecuritate, chiar teamă. Tabloul sumbru este însoţit şi de poziţionarea ţării noastre pe ultimele locuri la majoritatea criteriilor de evaluare comunitară, ale Comisiei Europene, cifre anunţate sec şi periodic de către Eurostat. Rezultă un blocaj care alungă investitorii şi îngheaţă orice intenţie a băncilor de finanţare a unor afaceri. În realitate, de o bună bucată de timp băncile comerciale nu mai fac afaceri de creditare decât cu statul, preferând să nu mai acorde nici un fel de credite populaţiei sau companiilor. Acesta e fenomenul cel mai grav…      

Brexit-ul va schimba datele şi din industria IT&C
Previziunile cheltuielilor IT&C ale britanicilor în 2017 vor fi negative, cum sunt şi cele din acest an. La fel, Vestul UE va avea o creştere timidă, de doar 0,2% pe 2016, pe un fundal negativ. La nivel global, însă industria IT&C care era creditată cu o creştere minimală, de 1,5%, va ajunge probabil la 1,2%.

 “Schimbarea de previziune este în acord cu fluctuaţiile valutare de ultimă oră. Estimările iniţiale erau construite pe neieşirea UK din UE. Odată cu părăsirea UK a zonei comunitare, însă, a apărut o eroziune de încredere în afaceri şi preţurile au crescut, fenomen ce afectează negativ cheltuielile în IT din atât din UK, Vestul Europei dar şi la nivel global”, susţine vicepreşedintele Diviziei de Cercetare, John-David Lovelock, de la  Gartner. Sistemul de centre de date se plasează pe o traiectorie anuală evolutivă, cu o cifră de 174 de miliarde USD în 2016. Piaţa este pusă în mişcare de mari creşteri în direcţia achiziţiilor de servere în China şi Vestul Europei şi de o puternică mişcare de înlocuire a echipamentelor de reţea în companii în America de Nord. Industria globală a software-ului industrial (de întreprindere) creşte cu 5,8% la 332 miliarde USD, fenomen evident mai ales în America de Nord, cu 11,6 miliarde USD din cele 24 miliarde USD la nivel global. Dacă ne referim la nivel de segment al pieţei software, cea mai rapidă creştere continuă să o aibă produsele ce vizează managementul relaţiei cu clienţii (CRM).

Windows 10 nu a produs achiziţia de noi computere, dimpotrivă
Piaţa de echipamente este previzionată a atinge un total de 627 miliarde USD, având ca lideri în achiziţie Rusia Japonia, Brazilia la care se adaugă fenomenul de recuperare a PC-urilor la scară globală. Paradoxal, trecerea la Windows 10 în loc să fie fenomenul care trebuia să dinamizeze achiziţia unor computere noi, îi face pe cei mai mulţi dintre utilizatori şi clienţi să-şi folosească în continuare computerele vechi cu noul sistem al Microsoft. Cheltuielile în industria de servicii IT se aşteaptă să crească cu doar 3,7%, ajungând la 898 miliarde USD. Japonia este cea mai rapidă regiune pentru dezvoltarea serviciilor IT, cu o creştere de 8,9%. În final, cheltuielile în serviciile de Comunicaţii sunt predicţionate cu o involuţie de 1,4% USD, atingând o cifră de 1,38 trilioane USD. Japonia este pe 2016 liderul global al comunicaţiilor, cu o creştere de 8,3%, în direcţia 5G şi aplicaţii de tip IoT, M2M. Pe de altă parte, Estul Europei, Vestul Europei şi America de Nord se află în evidentă scădere. China va adăuga cei mai mulţi dolari pe care şi-i poate permite acum, adică 8,3 miliarde USD.