.

COSMOTE România anunță că în curând clienții care folosesc dispozitive compatibile vor putea să acceseze Internetul de pe telefoanele lor mobile utilizând protocolul IPv6. De asemenea, Romtelecom a efectuat teste în rețea care au dovedit capacitatea acesteia de a oferi tranzit IPv6 și servicii DNS pentru clienții wholesale ai companiei. În plus, Romtelecom lucrează pentru a putea oferi, în perioada următoare, aceleași facilități clienților săi rezidențiali și business, ale căror terminale sunt compatibile cu protocolul IPv6.

Pe 8 iunie 2011, Ziua internațională IPv6, Google, Facebook, Yahoo!, Akamai și Limelight Networks sunt doar câteva dintre organizațiile importante care își vor furniza conținutul utilizand noul protocol, pentru un maraton de testare de 24 de ore. Scopul acestei zile de testare este de a motiva organizațiile din industrie – furnizorii de servicii de Internet, producătorii de hardware, furnizorii de sisteme de operare și companiile web – să își pregătească serviciile pentru IPv6 pentru a asigura o tranziție de succes, înainte ca adresele IPv4 să fie complet epuizate.

Ca parte din echipa de testare a Deutsche Telekom, COSMOTE România a lucrat intens pentru a le putea oferi clienților o experiență de navigare îmbunătățită prin intermediul unui protocol de Internet de nouă generație. Compania este încântată să anunțe că testele pentru IPv6 au fost încheiate cu succes și în curând clienții săi se vor putea bucura de beneficiile suplimentare pe care acestă tehnologie le oferă, cum ar fi: multicasting nativ, securitate și mobilitate sporită.

Romtelecom, de asemenea, participă activ la Ziua IPv6, un website de test special dezvoltat pentru acest eveniment. Website-ul va fi disponibil pentru 24 de ore pe 8 iunie 2011, de la 00:00 până la 23:59. Astfel, orice persoană care deține un terminal compatibil cu IPv6 și conexiunea necesară va putea verifica accesibilitatea IPv6 pe ipv6.romtelecom.net.

IPv6 (Internet Protocol versiunea 6) este un protocol de internet de nouă generație care va suplimenta pentru o vreme și în final va înlocui protocolul IPv4 folosit astăzi. IPv6 remediază câteva dintre neajunsurile IPv4, în special numărul limitat de adrese disponibile a fi alocate, susținând astfel creșterea continuă a internetului ca o platformă deschisă și inovativă.

Pe lângă faptul că oferă un interval de adrese mai larg pe un format nou, IPv6 permite și susține optimizarea planului de adresare contribuind astfel la creșterea stabilității, susținând securitatea și oferind o nouă dimensiune adreselor web și comunicațiilor.

COSMOTE România și Romtelecom devin treptat pregătite pentru a oferi clienților o tranziție lină și fără inconveniente la comunicarea bazată pe protocolul IPv6. Soluția va oferi ambele versiuni de protocol, IPv4 și IPv6, folosind în acest scop tehnologiile dual stack si dual stack bearer.