.

Comunicațiile românești sunt principala industrie în care s-a investit serios și vizibil în ultimii 4 ani. Constatarea pe care noi am anunțat-o public încă de la sfârșitul lui 2005 e acum difuzată și de Agenția Română pentru Investiții Străine (ARIS). Recurgem la o analiză comparativă la nivel european, cu multe cifre, elocvente.

Comunicațiile '“ magnetul economiei românești 
ARIS susține că în perioada 1 octombrie 2001 - 30 aprilie 2006, sectorul telecom a beneficiat de 57 de proiecte, cu o valoare angajată de 1,306 miliarde USD, adică 23,54% din totalul investițiilor străine în țara noastră. Astfel, comunicațiile au reușit să surclaseze domenii esențiale ca serviciile, industria lemnului, celulozei și hârtiei, comerțul, industria energetică, industria constructoare de mașini și construcțiile. Dacă în urmă cu numai 3 ani, ponderea IT-ului în cadrul domeniului IT&C era dominantă în România, acum Comunicațiile aduc circa 80% din veniturile românești IT&C.
Însă, domeniul IT rămâne și el atractiv, prin investițiile recente în România ale unor lideri mondiali ca Oracle, Microsoft, Intel și Infineon. 'Prima poziție pe care telecomunicațiile o ocupă în topul investițiilor demonstrează atât succesul politicilor MCTI, cât și progresul făcut de societatea românească în adoptarea și utilizarea noilor tehnologii. Marile privatizări la care lucrăm în prezent vor fi încă un bun barometru în privința atractivității domeniului. Știm acum să maximizăm orice profit în favoarea statului și a consumatorilor români', susține ministrul MCTI, Zsolt Nagy.
Creșterea interesului pentru investiții în România se remarcă și în raportul anual, European Investment Monitor al companiei de consultanță Ernst & Young (E&Y), publicat pe 7 iunie. Conform acestuia, România și Slovacia s-au remarcat, în 2005, printr-o creștere semnificativă a numărului proiectelor de investiții străine directe atrase de țările emergente. Evoluții pozitive au avut loc și în Bulgaria, Lituania, Turcia și Ucraina, unde concurența pentru proiectele din industria prelucrătoare s-a intensificat în mod evident.

Marea Britanie '“ campioană europeană la investiții
E&Y apreciază că investițiile străine directe vor avea, în continuare, o evoluție dinamică pe piețele europene emergente, ce au costuri reduse de producție și a căror importanță e în creștere.
Marea Britanie a fost în 2005 destinația preferată pentru investițiile străine directe, la nivel european, urmată de Franța, ce a atras un număr mare de proiecte ale firmelor germane. 2005 a fost un an record pentru Europa, cu un total de 3.066 de proiecte, în creștere cu 5% față de 2004. Din total, 559 proiecte au fost atrase de Marea Britanie, respectiv 18,2%, Franța s-a plasat pe poziția a doua, cu 538 de proiecte și o cotă de 17,5%, urmată la mare distanță de Germania, cu 181 de proiecte și o cotă de 6%. Studiul mai arată însă o tendință descendentă a numărului de proiecte atrase de Marea Britanie, importanța Japoniei și Statelor Unite, ca surse de investiții, fiind în scădere.
'Statele Unite au fost, după 1997, cea mai importantă sursă de investiții. Deși situația s-a menținut și în 2005, proporția investițiilor s-a redus', conform E&Y. Marea Britanie se află înaintea altor state europene în atragerea investițiilor companiilor din țări cu ritm de dezvoltare rapidă, în special India și China. În 2005, în Marea Britanie au fost 31 de proiecte provenite din India și 14 din China, iar Franța nu a consemnat nici un proiect indian, în timp ce doar 6 au fost din China. Franța, pe de altă parte, a beneficiat de o încredere sporită din partea investitorilor germani.

Economia României a crescut cu 6,9% în Q1
Produsul Intern Brut al României a avansat în trimestrul 1 din 2006 cu 6,9%, în termeni reali, față de primele 3 luni din 2005, când creșterea a fost de 6%, potrivit datelor publicate pe 8 iunie de Institutul Național de Statistică (INS). Acesta este cel mai mare avans real al PIB în Q1 din 2000. Creșterea a fost determinată, în principal, de creșterea volumului de activitate și a valorii adăugate brute în industrie, cu 4,8%, construcții - 20,4% și servicii - 6,8%, susține INS. Contribuția acestor sectoare la formarea PIB a fost estimată la 84,2%. INS precizează că în domeniul serviciilor sunt incluse activitatea de comerț, transporturi, poștă și telecomunicații, turism, hoteluri și restaurante, administrație publică și apărare, învățământ, sănătate și alte servicii pentru agenți economici și populație.
Președintele INS, Vergil Voineagu, a declarat că principalul factor ce afectează creșterea economică e situația agriculturii. Serviciile au contribuit cu 3,7% la ritmul de creștere economică, industria cu 1,3%, construcțiile cu 0,7%, impozitele nete pe produs cu 1,4%, în vreme ce agricultura a avut o influență negativă de 0,2%.
În privința utilizării PIB, se remarcă avansul cu 10,9% al consumului populației și cu 4,3% al consumului administrației. Creșterea consumului a fost determinată, în special, de majorarea volumului desfacerilor de mărfuri prin comerțul cu amănuntul, cu 20,4%. Formarea brută de capital fix
s-a majorat cu 11,4%, iar în cadrul acesteia investițiile au o pondere de 88,8%. Comerțul exterior a continuat să aibă o influență negativă asupra dinamicii PIB, în condițiile în care exporturile au avansat cu 13%, iar importurile cu 18,7%. Pentru acest an autoritățile au prognozat un avans al PIB de 6%. Creșterea economică a României s-a încetinit însă anul trecut la 4,1% comparativ cu nivelul record de 8,4% atins în 2004.