.

 

 

Dacă va întârzia prea mult, România va fi ultima susținătoare a ACTA

Primul eveniment organizat de revista noastră, din ciclul „Conferințele Societății Civile”, pe tema ACTA (15 februarie 2012, Hotel Hilton-București) a fost un real succes din perspectiva mediatizării (cu peste 40 de referințe media naționale). Voci avizate din mai multe industrii românești au răspuns primei dezbateri documentate pe tema unui controversat tratat internațional. Astfel, artiști, ISP-iști, companii telecom, de media, avocați, oameni politici, asociații de profil, asociații ale drepturilor omului și ale dreptului de autor au dezbătut implicațiile cadrului european propus de ACTA asupra legislației românești în domeniul contrafacerii. O primă concluzie este evidentă: legislația românească în genere este cu mult mai restrictivă și mai severă decât ceea ce propune ACTA, în multe direcții, acest tratat fiind văzut mai mult ca o armonizare la nivel global a legislațiilor în domeniu, decât ca un instrument de represiune împotriva utilizatorilor de internet. Un prim scop al nostru și al partenerilor ANISP și ISOC România a fost atins: chiar ieri la numai câteva ore de la eveniment, premierul României, Mihai Răzvan Ungureanu, a promis un punct de vedere elaborat al guvernului pe tema ACTA. Dacă acest răspuns așteptat va întârzia, însă, România ar putea rămâne printre ultimele țări care nu denunță ACTA în forma actuală. Alte țări, cum sunt Polonia, Cehia, Slovenia, Lituania și până și Bulgaria s-au grăbit să lămurească situația, din respect pentru cetățenii lor dar și pentru proprii utilizatori de internet.       

ACTA

Între amenințările Anonymous și controlul guvernamental



15 februarie 2012, ora 11.00, Athenee Palace Hilton, sala Duiliu Marcu

Moderator: Ion VACIU, Director General Revista COMUNIC@ȚII Mobile

 

Apariții în presă

 

Audiență:

Senatul României, Camera Deputaților, Ministerul Justiției, Parchetul General, IGP, Asociația Editorilor din România, APADOR CH, Uniunea Producătorilor de Fonograme din România, ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, A.N.P.C.P.P.S. Romania, Asociația Română pentru Combaterea Contrafacerilor, BSA - Business Software Alliance, ORDA - Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, CNA - Consiliul Național al Audiovizualului, CREDIDAM, Digicom, Hewlett-Packard România, GeCAD Net, Cisco România, Oracle România, INES, Informatica Feroviară, Romtelecom etc

Subiecte de dezbatere

1. Cum a semnat România tratatul ACTA, care aduce grave prejudicii utilizatorilor de Internet? De ce Polonia și Cehia au denunțat ACTA?

2. Cine sunt promotorii/beneficiarii versus oponenții/victimele ACTA?

3. De ce are nevoie UE de o lege cadru care funcționează eficient doar în SUA și Japonia?

4. Implicațiile tehnologice ale ACTA și presiunile financiare la care vor fi supuși furnizorii de Internet europeni.

5. Dilema dintre libertatea Internetului și poliția Internetului

Eveniment realizat în parteneriat cu :

Parteneri media: