.

În timp ce mai toate marile companii multinaționale active și în România nu mai știu cum să-și reducă costurile cu angajații, în această fază critică a recesiunii economice, unii dintre jucătorii din piața IT&C anunță succese demne de vremuri mai bune. Este cazul Alcatel-Lucent și HP România care doresc să angajeze în total vreo 800 de oameni. Să fie într-un ceas bun, au apărut primii câștigători ai crizei!

Alcatel-Lucent a concediat 500 de angajați și angajează 200

Grupul Alcatel-Lucent a inaugurat pe 29 ianuarie un centru global de administrare rețele la Timișoara, unde promite că va mai angaja circa 200 de persoane în acest an, și că are în plan continuarea investițiilor în dezvoltarea filialei din România. Noul centru global de administrare rețele de la Timișoara este deservit de circa 310 de angajați ce furnizează servicii de suport pentru rețele de comunicații din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA). Până la finele anului, compania are în plan atingerea unui număr de 470 de salariați în această unitate. Compania are în prezent 1.300 de angajați în România și estimează că va ajunge la finele anului la aproximativ 1.500 de salariați. Printre clienții centrului din Timișoara se numără operatori din Marea Britanie, Austria și Elveția. "Nu mă aștept în acest an la o creștere a cheltuielilor operatorilor de telecomunicații pentru achiziționarea de echipamente de profil. Aceștia s-au confruntat în 2009 cu scăderi pe partea de venituri și au procedat la tăieri de cheltuieli. În acest context, obiectivul nostru este să oferim servicii și echipamente la prețuri mai competitive decât concurența", susține Ros. Anul trecut, Alcatel transfera o parte din angajații centrului de dezvoltare și cercetare din România în cadrul unor firme înființate în parteneriat cu alte companii, decizia fiind parte a unui program global de eficientizare a activității.

HP România vrea să angajeze 600 de oameni în 2010

Hewlett Packard (HP) intenționează și ea să angajeze, până la finele anului în curs, 600 de oameni la centrul Global eBusiness Operations (GeBOC) din București, care are, în prezent, peste 2.000 de salariați, conform oficialilor reprezentanței locală a grupului american. „GeBOC are ca obiectiv major creșterea numărului de angajați cu 30% până la sfârșitul anului (...) GeBOC dorește să extindă echipa prin atragerea de studenți și absolvenți de studii superioare, dar și a tinerilor cu experiență profesională de 1-2 ani. Focusul activităților de recrutare se va orienta către candidații care vorbesc cât mai multe limbi străine", susține Anca Tapai, Staffing Lead, HP România. Centrul derulează multiple activități de relaționare cu clientul sau cu partenerii, activități administrative și logistice, activități de suport creditare și colectare a debitelor și activități de suport a vânzărilor în 22 de limbi străine. Activitatea GeBOC este structurată în cinci divizii, respectiv Global Business Services, Imaging and Printing Group, Personal Systems Group, Technology Solutions Group și Finance. HP România a avut în 2008 o cifră de afaceri de 224,3 milioane lei (60,9 milioane euro), conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, cu 21% mai mari decât în 2007, în timp ce profitul net a coborât cu 27,5%, la 20 milioane lei (5,4 milioane euro).