.

La 9 august 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Deliei Popescu în funcția de ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI). Premierul Dacian Cioloș i-a înaintat președintelui propunerea în aceeași zi, după ce, cu numai o zi înainte, pe 8 august, ministrul interimar, Dragoş Tudorache, declara într-o conferinţă de presă că noul ministru va fi un bărbat cunoscut din industrie. Tot atunci, semnatarul acestor rânduri afirma public că ar fi potrivită o doamnă la cârma ministerului, dar se întreba retoric “de unde să o luăm”?

Cine este Delia Popescu?
Delia Popescu este președintele Agenției pentru Agenda Digitală din România (AADR), de doi ani şi jumătate, instituție publică finanțată din venituri proprii și aflată în coordonarea MCSI. AADR are rolul de a gestiona şi opera sistemul e-guvernare (S.E.N.) disponibil la adresa www.e-guvernare.ro, Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (S.E.A.P.) disponibil la adresa www.e-licitatie.ro, Sistemul informatic pentru atribuirea electronică a autorizaţiilor de transport internaţional rutier de marfă şi pentru atribuirea electronică a traseelor naţionale din programele de transport prin serviciile regulate judetene şi interjudeţene (S.A.E.T.) disponibil la adresa www.autorizatiiauto.ro, Sistemul Naţional Electronic de Plată online cu cardul a taxelor şi impozitelor (S.N.E.P.) disponibil la adresa www.ghiseul.ro, Punctului de Contact Unic electronic (P.C.U.e) disponibil la adresa http://www.edirect.e-guvernare.ro.

Scurt bio
Delia Popescu s-a născut la 22 noiembrie 1978, în București. Aceasta activează în domeniul e-guvernării din anul 2003, ocupându-se de dezvoltarea și implementarea sistemelor informatice destinate furnizării serviciilor publice electronice, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de afaceri (Sistemul Electronic de Achiziții Publice-SEAP, Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în transporturi-SIAE, Punctul de Contact Unic electronic — PCUe, Sistemul Național Electronic de Plată online taxe și impozite — SNEP). Principala sa preocupare a fost susținerea de parteneriate strategice destinate unei implementări coerente de servicii de eGuvernare, având ca principal obiectiv îmbunătățirea performanței administrației publice prin oferirea de servicii electronice de calitate.

CV succint
În activitatea sa, Delia Popescu a fost șef Serviciu Atribuire Electronică în Transporturi (iul. 2006-nov. 2007), șef Serviciu Atribuire Electronică în Transporturi în cadrul Agenției pentru Serviciile Societății Informaționale (2007-2008), director al departamentului documentare tehnică în cadrul Agenției pentru Serviciile Societății Informaționale (2008-2009), vicepreședinte (iun. 2009—nov. 2009), al Agenției pentru Serviciile Societății Informaționale, din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, vicepreședinte (nov. 2009 — ian. 2014) al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională, subordonat Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, conform Agerpres. Din anul 2013, Delia Popescu este membru în Consiliul INIS - Infrastructura Națională pentru Informații Spațiale privind datele spațiale. Din ianuarie 2014, Popescu este președintele Agenției pentru Agenda Digitală din România.

Sursa: Ion VACIU