.

Un nou raport, realizat de Ericsson împreună cu Universitatea Tehnologică Chalmers (GÓ§teborg, Suedia) și compania internațională de consultanță de management Arthur D. Little în 33 de țări din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cuantifică impactul vitezei broadband asupra economiei și demonstrează că dublarea vitezei de acces la Internet contribuie la îmbunătățirea Produsului Intern Brut cu 0,3%. „Broadband-ul are puterea să susțină creșterea economică, pentru că posibilitatea de a accesa Internetul creează un plus de eficiență pentru societate, companii și consumatori", precizează Johan Wibergh (foto), Head of Business Unit Networks, Ericsson. „Datorită tehnologiei de broadband, utilizatorii au posibilitatea să se bucure de servicii online mai avansate, servicii de utilități mai inteligente și o serie de soluții noi, cum ar fi cele de teleprezență sau de lucru de la distanță. În industria de sănătate, spre exemplu, aplicațiile mobile vor fi, în curând, folosite de 500 de milioane de oameni."

O creștere a PIB-ului de 0,3% în regiunea OCDE se traduce printr-o sumă totală de $126 miliarde. Această sumă reprezintă peste o șeptime din rata de creștere economică anuală înregistrată în țările membre ale acestei organizații în ultimii 10 ani. Studiul a arătat, de asemenea, că dublarea suplimentară a vitezei poate conduce la creșterea economiei cu mai mult de 0,3 procente (spre exemplu, o viteză de patru ori mai mare poate stimula o creștere economică de 0,6%).

Atât disponibilitatea conexiunilor de broadband, cât și viteza de acces sunt elemente foarte importante pentru dezvoltarea unei economii. Anul trecut, Ericsson și Arthur D. Little au demonstrat că, pentru fiecare 10 puncte procentuale de creștere a gradului de penetrare al tehnologiei broadband, PIB-ul crește cu 1%. Această creștere rezultă dintr-o combinație de efecte directe, indirecte și induse. Efectele directe și indirecte creează un stimulent pe termen scurt și mediu pentru economie. Efectul indus, care include și crearea de noi servicii și companii, reprezintă cea mai sustenabilă dimensiune și poate reprezenta până la o treime din creșterea PIB-ului.

În timpul unui discurs ținut la Broadband World Forum 2011 la Paris, Wibergh a precizat: „Estimăm o creștere importantă de la cei un miliard de utilizatori broadband până la aproximativ 5 miliarde în 2016, cei mai mulți dintre aceștia utilizând conexiuni mobile. Conectivitatea și broadband-ul reprezintă baza pentru a identifica noi moduri de a inova, de a colabora și de a socializa."

Erik Almqvist, director al Arthur D. Little, subliniază: „Până acum ne lipseau dovezile clare care să indice efectele vitezei conexiunilor de broadband asupra economiei. Acest studiu empiric unic poate ajuta guvernele și alți decidenți din societate să facă alegerile potrivite atunci când vine vorba despre politici și strategii."

„Aceste rezultate au fost obținute folosind metode științifice riguroase", precizează Erik Bohlin, profesor la Universitatea Tehnologică Chalmers. „Rezultatele acestui studiu susțin politicile guvernamentale care recunosc importanța broadband-ul și care promovează dezvoltarea acestuia."

Studiul este primul de acest fel care cuantifică impactul vitezei de broadband printr-o metodă științifică complexă care utilizează date disponibile public.