.

În anul 2014, peste 21.000 de elevi, studenți și profesori din România au studiat, au urmat cursuri de formare sau au participat la activități de voluntariat prin programul european Erasmus+.  Cele 485 de proiecte derulate la nivel național au avut un buget total de 38,8 milioane de euro și au contribuit la dezvoltarea competențelor, creșterea șanselor de a găsi un loc de muncă, conștientizarea diversității culturale și încurajarea participării tinerilor la viața publică.

Milioane de euro pentru Educaţie
Astfel, în primul an al programului, 800 de profesori au participat în 62 de proiecte de educație școlară (cu o valoare de peste 1,6 milioane de euro), 4.200 de studenți și profesori s-au implicat în 102 proiecte de formare și perfecționare (finanțate cu peste 9,6 milioane de euro), 8.713 de studenți și profesori au luat parte la 72 de proiecte din domeniul învățământului superior (cu un buget total de aproape 21,7 milioane de euro), 140 profesori au beneficiat de 15 proiecte de educație pentru adulți, iar 7.294 de tineri au participat în 234 proiecte de schimburi culturale, voluntariat și asistență pentru tineri (beneficiind de fonduri în valoare de aprox. 5,6 milioane de euro). De asemenea, au fost de dezvoltate 67 de proiecte de cooperare strategică, ce au beneficiat de fonduri în valoare de 11,73 de milioane de euro și au implicat 387 de organizații (școli, universități, organizații de tineret, autorități publice și companii). În total, 5.742 de studenți români au ales să studieze sau să facă stagii în afara țării, în timp ce 2.189 de studenți străini au ales România pentru cel puțin un semestru de studiu. În intervalul de timp analizat (2013/2014), 2.963 de profesori români au beneficiat de oportunitățile oferite de programul Erasmus+ pentru a se perfecționa în afara țării, iar 1.677 de profesori străini au venit într-un schimb de experiență în România.

Cum stăm cu mobilitatea studenţilor
În privinţa mobilităţii studenților în universitățile românești din cadrul programului, statisticile arată că 4 instituții de învățământ superior au fost cele mai active, atât ca număr de studenți plecați peste hotare, cât și ca număr de studenți străini veniți la studii. Acestea sunt (în ordinea alfabetică a orașelor în care se află): Universitatea "Transilvania" din Brașov, Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Topul țărilor ai căror studenți au fost atrași de ideea de a învăța în România plasează Turcia pe primul loc, urmată de Franța, Spania, Italia și Portugalia, în timp ce țările de destinație pentru studenții români au fost, în ordine, Franța, Spania, Italia, Germania și Ungaria.

Ce reprezintă Erasmus+
Obiectivul programului Erasmus+ este să sprijine modernizarea sistemelor europene din domeniile educației, formării și tineretului, ameliorând în același timp competențele studenților, perspectivele de angajare și participarea activă a acestora în cadrul societății. Programul, cu o durată de șapte ani (2014-2020), dispune de un buget de 14,7 miliarde  de euro, cu 40% mai mult față de suma alocată perioadei 2007-2014, și reflectă angajamentul UE de a investi în aceste domenii. Erasmus+ va oferi unui număr de peste 4 milioane de europeni posibilitatea de a studia, de a se forma, de a acumula experiență profesională și de a face voluntariat în străinătate. De asemenea, programul sprijină parteneriate transnaționale între instituțiile de învățământ, de formare profesională și de tineret, pentru a încuraja cooperarea și a forma conexiuni între mediul educațional și cel profesional. Pentru prima dată, programul include finanțare specifică pentru acțiuni în domeniul sportului, cu scopul de a contribui la dezvoltarea dimensiunii europene a sportului și de a combate problemele transfrontaliere majore din acest domeniu, cum ar fi dopajul și meciurile aranjate. De asemenea, prin intermediul acțiunilor Jean Monnet, programul sprijină dezvoltarea activităților de predare și cercetare în domeniul integrării europene.

Documentaţie utilă
1. Înregistrarea conferinței de presă susținute de comisarul european Tibor NAVRACSICS, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport
2. Înregistrarea sesiunii de întrebări și răspunsuri
3. Fișă descriptivă pentru programul Erasmus+
4. Fișă informativă privind bilanțul primului an de activitate Erasmus+
5. Fișa de țară pentru România
6. Cifre și date statistice privind programul Erasmus+

Sursa: Ion VACIU