.

Într-un raport al GSMA (GSM Association) difuzat pe 12 ianuarie la Londra, analiștii internaționali de la CCC Insight previzionează o creștere „explozivă" a broadband-ului mobil în Europa. În pofida diferitelor medii de dezvoltare a celor cinci piețe majore ale continentului, factorul comun pentru următorii doi ani este creșterea economică asigurată de către tehnologiile HSPA și HSPA+ Mobile Broadband.

Conform raportului CCS Insight, piața europeană de broadband mobil se va dubla până în la sfârșitul anului 2011, după cum urmează:

- Numărul utilizatorilor de broadband mobil va crește de la 22 de milioane la sfârșitul lui 2009 la peste 43 de milioane în 2011

- Totalul veniturilor din accesul la broadband mobil în piețele majore se va majora de la aproape 6 miliarde de euro în 2009 la peste 11 miliarde de euro, în 2011.

„Este evident că numai investițiile în rețelele mobile pot asigura operatorilor europeni o creștere semnificativă a adoptării pe scară largă a broadband-ului mobil în următorii doi ani", susține Michael O’Hara, CMO la GSMA. „Tehnologia HSPA va asigura această creștere esențială în toată Europa pentru operatorii mobili și pentru clienții acestora, în beneficiul extinderii acestui ecosistem competitiv. HSPA dispune de o mare varietate de echipamente mobile cu capacități testate în roaming ce furnizează o viteză rapidă a conexiunii între utilizatorii aflați în mișcare de-a lungul întregii Europe", adaugă O’Hara. „În continuarea evoluției familiei de tehnologii GSM, noi suntem acum concentrați pe înmulțirea rețelelor HSPA+ și LTE, care vor asigura rate de transfer tot mai mari, încât să concureze cu actualele linii fixe de broadband din piață", a conchis oficialul GSMA.

Shaun Collins, Managing Director al CCS Insight a sumarizat raportul de astăzi astfel „Competiția va avea un impact uriaș asupra dezvoltării broadband-ului mobil în Europa, atât în termeni de creștere a numărului de utilizatori, dar și a unor venituri superioare ale operatorilor provenite din partea fiecărui utilizator în parte (un ARPU în creștere). În această piață ne așteptăm să vedem nu doar creștere, dar și schimbări în dinamica întregului continent, mai ales în contextul în care țările cu cele mai scăzute rate de penetrare a Mobile Broadband, ca Franța și Spania, vor experimenta cea mai rapidă creștere a numărului de utilizatori în anii următori".

Concluziile raportului CCS Insight

- Dacă în Italia cea mai mare parte a accesului la broadband mobil este taxată la minut, ca de altfel pretutindeni pe continent, jucătorii mobili din Marea Britanie au adoptat pe scară largă taxarea uniformă (flat-rate), pe modelul „consumă cât poți duce".

- Între piețele importante din Europa, Franța este o țară scumpă pentru broadband mobil, unde 4GB de date îl pot costa pe un utilizator circa 85 euro pe lună, însă în Germania costurile ajung la 45 euro pe lună pentru fiecare gigabyte de date.

- Cea mai ieftină țară pentru broadband mobildin topul 5 al piețelor majore continentale poate fi socotită Marea Britanie, unde competiția este acerbă, cu costuri lunare sub 17 euro pentru 3 GB de trafic de date și prețuri de sub 5 euro pentru fiecare gigabyte.

- Franța și Spania cunosc cea mai rapidă creștere a numărului de în utilizatori de broadband mobil, dar și de noi abonați la aceste servicii.

- Cele mai frecvente rate de alocare de date mobile sunt cele de 1GB, 3GB și 5GB pe lună.