.

IBM a anuntat pe 26 august, conform companiei de analiza IDC, cresteri ale cotelor de piata la nivel global si ale transferurilor catre sisteme IBM in fata sistemelor competitorilor, in al doilea trimestru al anului 2011.

Conform studiului IDC, Worldwide Quarterly Server Tracker, IBM a ocupat primul loc in privinta cresterii veniturilor, inregistrand o cota de piata de 30,5% in trimestrul al doilea al anului 2011, fata de cota de piata de 29,8%, inregistrata de HP.

Veniturile IBM obtinute din vanzarea de servere au crescut cu 24,5% fata de veniturile inregistrate anul trecut – un procent mai mare fata de cresterea de 17,9% inregistrata pe piata globala - castigand 1,6 puncte procentuale in cota de piata fata de aceeasi perioada a anului 2010. De asemenea, IBM a fost numit din nou de catre IDC lider al veniturilor inregistrate pe piata serverelor UNIX, castigand 5,2 puncte procentuale in cota de piata fata de aceeasi perioada a anului trecut. Prin intermediul Sistemelor IBM Power, IBM a atins cota de piata de 47,4%, in timp ce competitorii au pierdut din cota de piata. Pe piata serverelor x86, IBM System x a inregistrat o crestere de 15,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

IBM a continuat sa fie lider pe piata serverelor cu costuri mai mari de 250.000 dolari, atingand cota de 69,5% in privinta veniturilor. Pozitia de lider se datoreaza cresterii veniturilor rezultate in urma vanzarilor de servere mainframe IBM zEnterprise, introduse anul trecut. Conform IDC, acesta a fost al patrulea trimestru consecutiv in care veniturile IBM System z au depasit 1 miliard de dolari, iar sistemele ce ruleaza platforma de operare z/OS au inregistrat cota de 9% din totalul veniturilor rezultate din vanzarea de servere in trimestrul al doilea al anului 2011.

Avantaj in fata competitiei

IBM a anuntat ca un numar de 847 de clienti si-au transferat serverele si sistemele catre sisteme IBM, in dauna competitorilor, in al doilea trimestru al anului 2011. Dintre acestia, 253 de clienti au renuntat la sistemele si serverele Oracle/Sun si 248 de clienti la sisteme si servere HP, in favoarea sistemelor IBM. 334 de clienti au realizat transferuri de tehnologie catre sisteme IBM Power in trimestrul doi – aproximativ doua treimi (210) inlocuind sisteme Oracle/Sun, in timp ce 110 clienti au inlocuit sisteme HP. Odata cu implementarea programului IBM de migrare a sistemelor in urma cu cinci ani, program ce ajuta clientilor sa foloseasca sisteme IBM, si inceperea contabilizarii avantajului in fata competitorilor in 2006, 7.210 de companii au ales sa utilizeze servere si solutii de stocare IBM, in dauna competitorilor.