.

IBM România anunță startul fazei regionale a concursului ACM International Collegiate Programming Contest (ICPC) - Europa de Sud-Est, găzduită simultan în două site-uri: Universitatea Politehnica din București și Universitatea Tehnică Națională Vinnytsia din Ucraina, în perioada 14-15 octombrie 2011. „Odată cu dezvoltarea și materializarea pe plan mondial a inițiativei IBM Smarter Planet, cresc exponențial posibilitățile utilizării noilor tehnologii care asigură îmbunătățirea calității vieții. În IBM noi ne asumăm responsabilitatea de a sprijini dezvoltarea următoarei generații de lideri în tehnologie, de a-i ajuta să înțeleagă și să rezolve problemele lumii actuale. Studenții ce se vor califica la finalele mondiale ale acestui prestigios concurs vor face parte din elita de lideri ce vor crea, dezvolta și realiza noi tehnologii pentru viitor. Aliniindu-se conceptului de Smarter Planet, concursul ACM încurajează studenții să aplice prin programe eficiente tehnologii software emergente, generând astfel noi idei și soluții ce pot transforma planeta într-una mai eficientă și mai inteligentă", precizează Bogdan Balaci (foto), Country General Manager, IBM România.

La această ediție a concursului ACM pentru Europa de Sud-Est participă 77 echipe din 50 de universități din 7 țări: Bulgaria, Macedonia, Moldova, România, Serbia, Turcia și Ucraina. Din România participă 18 echipe din 11 universități (centrele universitare: București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Tg. Mureș, Timișoara și Craiova). IBM este sponsorul concursului ACM-ICPC la nivel mondial.

Cunoscută și sub numele de „Bătălia creierelor", competiția, ajunsă la cea de-a 36-a ediție, oferă posibilitatea studenților de a rezolva probleme complexe din lumea reală folosind tehnologia open source și metode de programare avansate, cu restricția unui timp limită de cinci ore.

„Bătălia creierelor" este cel mai vechi, de amploare și prestigios concurs de programare din lume, reunind zeci de mii de studenți dintre cei mai talentați din domeniul IT, din peste 100 de țări de pe șase continente, reprezentând peste 1900 de universități.

Din 1997 când IBM a început să sponsorizeze acest concurs, numărul echipelor participante a crescut de la 1.100 la peste 8.000 de echipe; câștigătorii semifinalelor vor ajunge în finala mondială programată în perioada 14 - 18 mai 2012 găzduită de Universitatea din Varșovia, Polonia.

Sponsorizarea concursului „Bătălia creierelor" este doar una dintre numeroasele inițiative pentru mediul universitar derulate la nivel global de către IBM, care promovează tehnologia și asigură dezvoltarea de noi generații de talente în știința și arta tehnologiei informației (TI). IBM colaborează cu peste 300 universități din întreaga lume în domeniul Științei, Managementului și Proiectării Serviciilor; aceste instituții de învățământ au integrat servicii cu suport TI în programele lor de licență și master. Concursul stimulează creativitatea, lucrul în echipă și inovarea în realizarea de programe software noi, permițând studenților să-și testeze abilitatea de a performa sub presiunea timpului.

’’Printre inițiativele importante University Relations realizate de IBM în România putem menționa: Centrul de Competență Linux IBM, Centrul GRID de calcul de înaltă performanță de la Universitatea Politehnica din București; Supercalculatorul IBM Blue Gene/P de la Universitatea de Vest din Timișoara; Laboratoarele de software bazate pe tehnologia IBM Rational de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din Timișoara și Universitatea de Vest din Timișoara. La acestea se adauga parteneriatele strategice pentru educație și cercetare realizate între IBM și universități importante din România: Universitatea „Transilvania" din Brașov; Academia de Studii Economice din București; Universitatea din Craiova; Universitatea „Ștefan cel Mare" din Suceava; Universitatea „Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca’’, precizează Cristian Serban, Country STG Manager, IBM Romania cu ocazia conferintei de presa.

„ACM-ICPC reprezintă forța mobilizatoare în mediul academic, care generează entuziasmul si tenacitatea de a rezolva și de a găsi soluții inovatoare pentru cele mai importante probleme ale lumii. Parteneriatul dintre ACM, IBM și universitățile din întreaga lume a devenit o forță în promovarea educației și a inovației în știința calculatoarelor și în inginerie. IBM promovează excelența în domeniul tehnologiei informației fiind prezent în universitățile din țară atât prin programul global Inițiativa Academică, cât și prin crearea de laboratoare cu infrastructură modernă de calcul unde studenții și doctoranzii au acces la cea mai performantă tehnologie în domeniu", precizează prof. Nicolae Țăpuș, Prorector al Universității Politehnica din București.

Ultima finală mondială ACM-ICPC, ediția a 35-a, a avut loc la Orlando, Florida, în perioada 27 - 31 mai 2011, unde o echipă de la Universitatea din Shanghai Jiaotong, China, a câștigat titlul de campioană mondială.