.

Ne apropiem cu pași repezi de alegerile parlamentare și prezidențiale. De Anul Nou vom fi având un nou președinte care ne va ura tuturor un 'La mulți ani' într-o nouă configurație parlamentară. Acesta este viitorul predictibil, sub zodia democrației. Că unii, din ce în ce mai mulți, susțin tot mai vehement că eșafodajul plăpând al democrației românești are ca punct de plecare o lovitură de stat orchestrată de Ion Iliescu &Comp. nu mai este nici un secret. După obiceiul democratic: lumea trebuie să-și expună liberă opiniile, pentru că, oricum, nu mai există reacții ale societății civile. Mai sincer, care societate civilă? Pentru că în afara presei, sau și mai corect, 'a unei anumite părți a presei', nimeni nu mai are ce reproșa partidului de guvernământ. O așa 'pace socială' obedientă nu s-a mai simțit de prin anii 1990, când România buimacă nu știa ce să facă cu atâta libertate pe capul ei. Excepțiile notabile sunt cele ale adevăratei Opoziții: oamenii de afaceri cu companii sănătoase, românii din diaspora (care îi huiduie sănătos pe liderii Puterii), alături de ziarele 'Evenimentul zilei' și 'România liberă', precum și radiourile străine care emit în limba română 'BBC', 'Europa liberă' și 'Deutsche Welle'. Restul presei, cu mici excepții, este prea subordonată politic, într-un imens cor laudativ la adresa guvernanților.

Situația investițiilor străine
Ca să revenim la industria noastră IT și mai ales Comunicații, cea de toate zilele, conform datelor Agenției Române pentru Investiții Străine (ARIS), telecomunicațiile reprezintă domeniul cel mai atractiv pentru mediul investițional (după industria lemnului), acoperind 16% din totalul investițiilor străine făcute în țara noastră de 2,7 miliarde USD (în intervalul 1 octombrie 2001 - 31 iulie 2004). Cele mai multe dintre proiectele de investiții care depășesc 1 milion USD au fost atrase de sectorul telecom (24,52%), urmat de sectorul serviciilor (13,2%) și industria energetică (12,58%). Din totalul investițiilor străine în România, 56,47% reprezintă investiții europene, cu Olanda pe primul loc (16,79%), urmate de Austria (7,31%) și Franța (6,5%). Această radiografie făcută de ARIS este elocventă pentru starea de sănătate și pentru dinamica economiei noastre, la 15 ani de la căderea regimului unic. Stăm mult mai prost la acest capitol decât vecinii noștri: Ungaria, Bulgaria, fosta Iugoslavie, ba chiar și decât Ucraina. Și asta, vă asigur, nu este din cauza globalizării, a vremii neprielnice sau a diminuării stratului de ozon al Terrei.

Ion Iliescu nu renunță
Situația nu este roz, iar pentru a trata cauzele și nu efectele, sunt nevoit a vă spune că zodia eșecului sub care stă România postcomunistă este determinată covârșitor de o singură persoană: Ion Iliescu. Fără a avea nici cea mai mică remușcare, pentru că din ordinul său a fost ucis nejudecat Nicolae Ceaușescu '“ mentorul său spiritual, acest președinte este convins în fiecare secundă că face bine țării sale, chiar dacă realitatea îl contrazice zilnic. Domnia sa are rara calitate de a nega și anula orice realitate ostilă, catalogând-o scurt: 'dușmanul statului', atentat la imaginea țării' și mai nou 'retardați'. În ordinea ierarhiei de stat, Ion Iliescu a nășit mulți (dacă nu cumva pe toți!?) oameni politici de azi, însă cel mai fidel ucenic a rămas Adrian Năstase. Domnul Năstase este azi uns și desemnat (ales formal de PSD) urmașul meșterului Iliescu la cârma țării. E bine, e rău, cetățenii cu drept de vot se vor exprima, pe măsura puterii lor de înțelegere.
Am avut ocazia să lucrez cu domnul Năstase, preț de un an, la construirea, în Opoziție, a unui nou proiect politic, care, în viziunea mea, a eșuat lamentabil. Persoana tânără pe care și-o dorea la conducerea partidului de atunci (a se citi Cozmin Gușă) a ajuns la principalul rival pe nișa social democratică. Un al doilea tânăr personaj cum e Victor Ponta 'născocit', cum spunea un lider PSD, tot de Adrian Năstase, este prea naiv și anemic intelectual ca să poată susține un partid atât de dificil cum este conglomeratul PSD. Nici partidul nu l-a ajutat deloc pe domnul Năstase să construiască o nouă ofertă politică. Un partid clientelar, bazat pe afaceri de miliarde, în care statul este veșnicul fraudat în interesul companiilor membrilor de partid și ale familiilor acestora.
Din atari perspective, nu este deloc de mirare că în toate sondajele de opinie publică, Parlamentul (nucleul democrației oricărui stat) obține cele mai proaste rezultate, neîncrederea oamenilor în politicieni atingând cote critice.

PSD ratează și 3G
M-am încumetat la o așa analiză politică, pentru că tot ceea ce se întâmplă în afaceri are conexiuni complexe cu mediul politic. Dacă ne uităm numai la ultimele proiecte generate de MCTI, al cărui fost (unii zic și actual) ministru Dan Nica a devenit directorul de campanie al PSD, vizează același transfer de bani de la stat către mediul privat sau în interesul partidului de guvernământ. Astfel, retehnologizarea Fabricii de timbre, cu investiții de 2 milioane de euro, înaintea campaniei alegerilor generale, vine să asigure PSD-ului toată producția de agitație vizuală a partidului. Asta pentru că s-a pierdut o tiparniță sigură, cum era cea a baronului de Bacău, Dumitru Sechelariu (patronul Fabricii de hârtie și a tipografiei Letea), plecat cu arme și bagaje la Partidul Noua Generație.
Urmează afaceri precum încredințarea serviciului universal către companii anonime și cu putere redusă pe piață, propaganda orientată către tinerii defavorizați care primesc cadouri de 200 euro la fiecare computer cumpărat și, nu în cele din urmă, licitația pentru licențele 3G. Acestea sunt cireașa de pe tortul afacerilor de partid și de stat, pentru că ar băga în buzunarele guvernanților, imediat, câte 10 milioane USD de licență. Și sunt luate în calcul 4 licențe.
Concluzia ce vizează un viitor previzibil este că și aici PSD s-a înșelat: operatorii nu doresc să cumpere înaintea alegerilor licențe, pentru că aceștia nu știu cu cine să voteze și mai ales, cine va ieși din urne. Abia în 2005, afacerea 3G va demara cu un nou guvern, indiferent care va fi acela.