.

Am trecut de prima jumătate a anului, așa că putem recurge la un bilanț al primului semestru din 2005. O face pentru d.voastră cu precizie și oarece modestie ministrul Zsolt Nagy, în premieră pentru cititorii noștri.

Puteți citi în acestă ediție un transcript al emisiunii noastre radiofonice săptămânale de la Radio Mix (100,6 MHz București), difuzată pe 8 iulie. Ministrul ne-a asigurat că nu va părăsi MCTI și că echipa pe care a configurat-o la minister, dar și la ANRC și IGCTI lucrează la parametrii funcționali. Alegerile anticipate nu vor afecta tendința pozitivă a industriei IT&C.

Băncile nu pun preț pe IMM-uri
Mai apoi, ne-am dedicat atenția pentru configurarea unui amplu dosar despre întreprinderile mici și mijlocii, IMM-urile economiei românești. Am abordat tematica din unghiul ofertei băncilor pentru finanțarea IMM-urilor dar și pentru dotarea acestora cu tehnologii IT&C. Fără a ne lăuda, cred că am reușit să creăm cel mai amplu dosar IMM prezentat în presa scrisă, ce totalizează peste un sfert din paginile revistei. Tot aici am prezentat, comparativ, experiența Ungariei și Slovaciei, ca țări recent intrate în Uniunea Europeană, dar și, prin extrapolare, exemplul Lumii Noi, cum trăiesc oamenii ce conduc aceste afaceri în Statele Unite ale Americii.

Efortul dedicat IMM-urilor ne-a probat, încă o dată, că de la declarații la acțiuni, piața românească mai are mult de făcut. În afara spațiului editorial gratuit, oferit cu generozitate de către noi, ce măsoară 1/4 pagină per companie, nici o bancă nu a dorit să-și susțină mesajul de ofertare și cu machete publicitare plătite. Acesta este un semn al importanței scăzute acordate de bănci IMM-urilor, adică circa 90% dintre toate companiile înregistrate legal în România, ce furnizează statului peste 70% din veniturile sale. Nu comentez mai mult, poate că  lumea bancară se va decide vreodată să fie mai activă și să gândească mecanisme de susținere a industriei private din România, altfel băncile vor continua să fie tratate ca niște simple seifuri.

În schimb, aș vrea să le mulțumesc, în mod public, companiilor din IT&C ce au răspuns ofertei noastre de a construi o platformă de informații pentru IMM-uri: Alcatel, Cisco, Connex, HP, IBM, Nokia Networks, Orange, Romtelecom și World Comm. Companiile serioase înțeleg că numai responsabilitatea socială poate duce la afaceri durabile.

Secretele corupției duc la Educație și Cercetare
În altă ordine, am semnalat, curajul Ministerului Educației și Cercetării de a renegocia contractul cu Siveco, prin care statul și noi toți, contribuabilii, pierdeam anual sute de milioane de dolari.
În ciuda concluziei de corupție evidentă îndreptată către Siveco, managerul general al companiei publică mesaje optimiste în aceleași cotidiane pe care le-a garnisit copios cu publicitate, de-a lungul acțiunilor sale 'educative' pentru învățământul românesc. Cu tot acest scandal, dacă intrați pe Sistemul Educațional Informatizat (la adresa subiecte.edu.ro) veți avea ocazia să vedeți lângă sigla Ministerului Educației și Cercetării rotunda siglă a companiei Siveco.
În concluzie: fraudă-corupție, însă rămânem parteneri întru gloria educației românești.

Nu știm de ce acest subiect a fost atât de discret tratat de mass media, poate o explicație ar fi cea furnizată de competiția Siveco, cum că în spatele companiei s-ar afla serviciile secrete israeliene.
Nu cred această ipoteză, serviciile secrete, în genere, nu pun preț pe educație, dimpotrivă.

Debutăm pe piețele telecom europene
În continuare, vă oferim cea mai sintetică agendă a lunii, cu cele mai importante și reale evenimente IT&C. Nu veți găsi nimic despre Internetics, care a devenit o manifestare a unei anumite părți a pieței, în evidentă descreștere de la an la an. Dacă în 2004 ne-ați putut vedea ca parteneri media la Internetics, în 2005 nu veți mai avea ocazia să ne întâlniți la evenimente de complezență. Am hotărât să selectăm cu atenție companiile și persoanele cu care colaborăm. Din decență, pe de o parte, dar și pentru că noi ținem la principii. Acum avem o veste bună și optimistă pentru întreaga industrie IT&C autohtonă. Revista noastră a devenit partener media oficial al Informa Telecoms&Media, organizatoarea Congresului 3GSM de la Cannes, cea mai cunoscută companie de conținut Telecom și Media din lume.

Suntem, astfel, singura publicație românească ce va participa în această toamnă, la Praga și apoi la Zagreb, la cele mai importante congrese regionale ale cunoscutei companii. Este vorba despre Congresul Mondial 450 MHz Digitalisation (Praga, 11-12 octombrie) și Conferința GSM Central & Eastern Europe 2005 (Zagreb, 25 - 26 octombrie). La Praga, Zapp va fi una dintre vedetele Congresului, prin prezența lui Victor Stan, vicepreședinte și CTO la Zapp. La Zagreb vor participa atât Connex, prin Andreea Stănescu Senior Director, Consumer Market cât și Orange, prin executivii de la nivel european. Dacă se vor însănătoși repede, îi așteptăm și pe noii combatanți de la Cosmorom să intre pe scenele internaționale.