.

Dușurile reci ale Puterii asupra populației în plină iarnă nu încetează defel. După tensiunile de la sfârșitul anului în jurul figurii Regelui Mihai și presiunile de acum asupra medicului Raed Arafat, iată azi aflăm că vechea lege a reținerii datelor de trafic revine în atenția Guvernului. Taman în anul electoral 2012 ni se servește plăcinta caldă a unei legi a încălcării drepturilor omului. Astfel, aflăm că legea cunoscută generic sub numele „Big Brother" trebuie să intre în vigoare „cât mai rapid", aceasta fiind conformă normelor privind drepturile omului, pretinde Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiție și Tribunalul Uniunii Europene (CJUE), Răzvan Horațiu Radu. În conferința de presă de azi, Radu a fost secondat de omologul său francez, Geraud Sajust de Bergues de Escalup, director adjunct pentru Dreptul UE și Drept Economic Internațional în cadrul Diviziei Afacerilor Juridice din Ministerul Afacerilor Externe al Franței. Cum vor reacționa operatorii de comunicații, vom afla săptămâna viitoare…

UE uită că România a fost și încă e ascultată de Securitate

Răzvan Horațiu Radu a spus că România gestionează în prezent 25 de acțiuni care privesc neîndeplinirea obligației de comunicare a măsurilor naționale de transpunere. „Dintre aceste 25 de acțiuni, 21 se află în etapa punerii în întârziere și patru în etapa avizului motivat", susține acesta. Potrivit lui Radu, două dintre cele patru acțiuni aflate în etapa avizului motivat vizează societatea informațională, iar una dintre acestea se referă la legea „Big Brother". „Una se referă la acea lege pe care dumneavoastră ați numit-o legea «Big Brother». Noi îi spunem în termeni tehnici „legea cu privire la reținerea datelor de trafic". E obligatorie intrarea în vigoare cât mai rapidă a acelei legi. Legea, cum este la momentul actual, nu încalcă nici un drept al omului și vă spun cu tot simțul de răspundere, știți că patru ani m-am ocupat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, deci nu pot fi suspectat că nu cunosc domeniul Convenției Europene a Drepturilor Omului", declară Radu, citat de Mediafax.

Ce e Legea Big Brother, varianta europeană?

Inițiativa legislativă cunoscută sub numele legea „Big Brother" are la bază Directiva 2006/24/CE privind reținerea datelor generate sau procesate în cadrul activității de furnizare de servicii de comunicații electronice destinate publicului sau de rețele publice de comunicații și de modificare a Directivei 2002/58/CE, adoptată în martie 2006. Directiva prevede obligația furnizorilor de servicii de comunicații electronice destinate publicului sau de rețele publice de comunicații de a asigura crearea unor baze de date în vederea păstrării, pe o perioadă de timp cuprinsă între 6 și 24 de luni, sub rezerva condițiilor prevăzute de directivă și a avut ca termen limită de transpunere în legislația națională data de 15 septembrie 2007. Autoritățile române nu au reușit să respecte termenul limită de transpunere a directivei. Astfel, Comisia Europeană a trimis României, în 27 noiembrie 2007, o scrisoare privind declanșarea primei faze a procedurii de încălcare a acquis-ului comunitar, iar la 23 septembrie 2008 un aviz motivat prin care cerea României să ia măsurile necesare de conformare cu acquis-ul comunitar. Urmare a acestui aviz motivat, Parlamentul a adoptat Legea 298/2008 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului sau de rețele publice de comunicații, precum și pentru modificarea Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice. Ulterior, în octombrie 2009, Curtea Constituțională a constatat că dispozițiile Legii 298/2008 sunt neconstituționale, legea fiind abrogată.

MCSI prins la mijloc între UE și presiunea pieței autohtone

Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a început din vara lui 2011 promovarea unui nou proiect de lege care obligă operatorii telecom să stocheze, pentru șase luni, anumite date privind apelurile telefonice, SMS și email-uri, care vor putea fi transmise organelor judiciare sau de siguranță națională. Proiectul de lege privind reținerea datelor de trafic de către operatorii de telefonie mobilă a fost depus la Parlament la începutul lunii noiembrie 2011 de către ministrul Comunicațiilor, Valerian Vreme, și deputatul PDL Adrian Bădulescu. Potrivit cotidianului „Gândul", proiectul actual reia în mare parte prevederile din 2008, dar ministrul Vreme susține că a încercat să elimine prevederile neconstituționale. Acesta a adăugat că, dacă nu se adoptă această lege, România va fi penalizată de către Uniunea Europeană, fiind deja declanșată procedura de infringement. Ministrul MCSI a apelat la calea parlamentară, deși la ministerul de resort este în lucru un proiect similar, care a fost criticat însă de mai multe ONG-uri. Dacă legea Big Brother va fi adoptată de Parlament în cazul rețelelor de telefonie fixă și mobilă se vor reține timp de șase luni numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecționat apelul și numele acestora. În cazul serviciilor de Internet - poștă electronică și telefonie, se va identifica utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului și al destinatarului, numele și adresa abonaților, identitatea echipamentului folosit. Astfel, pentru toate comunicările prin telefon sau internet se vor reține data, ora inițierii și încheierii comunicării, ora conectării și deconectării de la Internet, adresa de IP, furnizorul de Internet.

Cum să credem în proxime legi care sunt deja încălcate?

„În aplicarea prevederilor prezentei legi sunt interzise interceptarea și reținerea conținutului comunicării sau a informațiilor consultate în timpul utilizării unei rețele de comunicații electronice, în aceste cazuri fiind aplicabile prevederile Codului de procedură penală și cele din legile speciale în materie", se arată în proiectul de lege depus de deputații PDL. Finalmente, spune legea, după șase luni toate aceste date vor trebuie distruse ireversibil. Sarcina autorităților românești este extremă, într-o țară unde vocile opoziției parlamentare, mass media și societății civile sunt extrem de diminuate de zgomotul propagandistic al unei puteri prezidențiale. Mai mult, datele oficiale indică ascultarea în prezent a mii de cetățeni, politicieni, oameni de faceri, invocându-se dosare de corupție, de crimă economică și alte speze juridice grave. În această ecuație, pozițiile operatorilor de comunicații electronice, de voce, date și internet, trebuie să fie foarte clare pentru că asemenea operațiuni de înregistrare și stocare necesită evidente investiții care nu servesc defel scopului acționarilor companiilor respective, dimpotrivă. O puternică ripostă a societății civile, prin mass media poate oferi și la noi, ca și în Germania, motive de meditație profundă pentru oamenii puterii în direcția promovării Legii Big Brother, mai ales într-un an electoral, într-un stat unde oricum serviciile speciale ascultă pe rupte în funcție de comenzile comanditarilor.