.

Reprezentanța Comisiei Europene organizează, astăzi, LinguaFEST 2015 un eveniment tradițional deja, în colaborare cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. În același timp, sunt decernate și premiile ELL (European Language Label /Certificatul lingvistic european), după cele două sesiuni de comunicare interculturală, susținute de către Paul Catteeuw. UE este posesoarea unei imense bogății lingvistice care constă în 24 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară.

Ce este LinguaFEST
În fiecare an, elementul central al LinguaFEST este ceremonia de decernare a premiilor ELL. Acestea încurajează inițiativele în materie de predare și învățare a limbilor străine, prin recompensarea tehnicilor inedite de predare, prin difuzarea informațiilor referitoare la acestea și prin promovarea bunelor practici. În România, acțiunea este administrată de către Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP). Informații despre proiectele cărora li s-a acordat Certificatul lingvistic european 2015 se găsesc aici. LinguaFEST 2015 se află la cea de-a patra ediție și este dedicat Zilei europene a limbilor (26 septembrie), numărându-se printre acțiunile organizate de către Comisia Europeană în diferitele state membre pentru a sărbători diversitatea culturală și lingvistică a Europei. Lista tuturor evenimentelor din UE poate să fie consultată aici.

Care este contextul LinguaFEST
Europa este posesoarea unei adevărate bogății lingvistice care constă în 24 de limbi oficiale și peste 60 de comunități autohtone care vorbesc o limbă regională sau minoritară. Pentru a atrage atenția asupra acestei imense bogății lingvistice, Uniunea Europeană și Consiliul Europei au lansat, în 2001, inițiativa Anul european al limbilor, din care a luat naștere Ziua europeană a limbilor. Obiectivele sale sunt: sensibilizarea publicului față de multilingvism în Europa, cultivarea diversității culturale și încurajarea învățării limbilor străine de către toți europenii, la școală sau în afara acesteia.

Documentație utilă
1. Programul evenimentului
2. Certificatul lingvistic european
3. Ziua europeană a limbilor

Sursa: Ion VACIU