.

Propunerile din 28 ianuarie ale Comisiei Europene (CE) vizează un răspuns coordonat la nivelul UE la problema evaziunii fiscale practicate de firme și urmează standardele globale elaborate de OCDE în toamna trecută. Astfel, sunt necesare reguli noi de aliniere a legislațiilor fiscale din toate cele 28 de state ale UE, pentru a putea combate efectiv și eficient practicile fiscale agresive ale marilor companii. Împreună, toate aceste măsuri vor împiedica planificarea fiscală agresivă, vor spori transparența între statele membre și vor asigura o concurență mai echitabilă pentru toate firmele active pe piața unică, fie ele microintreprinderi, IMM-uri sau multinaționale.

Ce vizează noile măsuri anti-evaziune
Comisia Europeană a deschis la sfârșitul lunii ianuarie un nou capitol în campania sa pentru o impozitare echitabilă, eficientă și favorabilă creșterii economice în UE, cu noi propuneri pentru combaterea evaziunii fiscale practicate de către firme la nivel comunitar. Pachetul privind combaterea evaziunii fiscale îndeamnă statele membre să ia poziție în mod mai ferm și mai coordonat împotriva companiilor care încearcă să evite să plătească impozitele care le revin în mod echitabil și să pună în aplicare standardele internaționale împotriva erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor.  

Printre principalele caracteristici ale noilor măsuri propuse se numără:
1. măsuri juridic obligatorii de blocare a metodelor celor mai comune folosite de companii pentru a eluda plata impozitelor;
2. o recomandare adresată statelor membre, care conține modalități de a preveni abuzurile în privința tratatelor fiscale;
3. o propunere către statele membre de a pune în comun informațiile fiscale privind multinaționalele care operează la nivelul UE;
4. acțiuni de promovare la nivel internațional a bunei guvernări în domeniul fiscal;
5. o nouă acțiune la nivelul UE de alcătuire a unei liste a țărilor terțe care refuză să joace corect.

Un pas pentru întărirea încrederii în sistemul fiscal UE
Acțiunea de astăzi reprezintă încă un pas pentru întărirea încrederii în sistemul fiscal în ansamblu, făcându-l mai echitabil și mai eficient. Trebuie ca oamenii să aibă încredere că regulile fiscale se aplică în mod egal tuturor contribuabililor și tuturor întreprinderilor. Companiile trebuie să-și plătească partea cuvenită din impozite, acolo unde are loc efectiv activitatea lor economică. Europa poate deveni lider global în combaterea evaziunii fiscale. Dar acest lucru necesită o acțiune europeană coordonată, evitând o situație în care să existe 28 de abordări diferite în cele 28 de state membre. ”, susține vicepreședintele Valdis Dombrovskis, responsabil cu moneda euro și dialogul social.

La rîndul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, declară: „În fiecare an, se pierd miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale - bani care ar putea fi folosiți pentru serviciile publice, precum școlile sau spitale, sau pentru a stimula crearea de locuri de muncă și creșterea economică. Rezultatul este că europenii și întreprinderile care joacă corect ajung să plătească impozite mai mari. Este o situație inacceptabilă și acționăm acum pentru remedierea ei. Pasul de astăzi este unul important pentru crearea unor condiții echitabile pentru toate firmele și pentru o impozitare mai corectă și mai eficace pentru toți europenii”.

Care sunt acțiunile esențiale
Pachetul are la bază cei trei piloni principali din agenda Comisiei pentru o impozitare mai echitabilă:

A)Asigurarea unei impozitări eficace în UE

Principiul fundamental al impozitării întreprinderilor este că acestea ar trebui să plătească impozite acolo unde își fac profiturile. Pachetul face propuneri concrete care să ajute statele membre să impună acest lucru. CE propune o Directivă privind combaterea evaziunii fiscale, cu măsuri juridic obligatorii care să dejoace unele dintre cele mai curente mecanisme de evaziune fiscală. Recomandarea sa privind tratatele fiscale le sugerează statelor membre cele mai bune metode prin care își pot proteja tratatele fiscale împotriva abuzurilor, în moduri compatibile cu legislația UE.

B)Creșterea transparenței fiscale

Transparența este crucială pentru identificarea practicilor de planificare fiscală agresivă ale marilor companii și pentru asigurarea unei concurențe fiscale echitabile. Pachetul lansat acum caută să îmbunătățească transparența impozitelor pe care le plătesc întreprinderile, printr-o revizuire a Directivei privind cooperarea administrativă. Conform regulilor propuse, autoritățile naționale fac schimburi bilaterale de informații fiscale cu privire la activitățile companiilor multinaționale. În felul acesta, statele membre vor avea la dispoziție informații esențiale care le vor permite să identifice riscurile de evaziune fiscală și să realizeze audituri fiscale mai bine focalizate. De asemenea, CE studiază în prezent și chestiunea separată a raportării publice țară cu țară, pentru care este în curs de realizare o evaluare a impactului, astfel încât inițiativa să poată fi prezentată la începutul primăverii.

C)Asigurarea unor condiții de concurență echitabile

Evaziunea fiscală și concurența fiscală dăunătoare sunt probleme globale, astfel că acțiunile de prevenire trebuie să treacă dincolo de granițele UE. În vreme ce statele membre pun în aplicare noile standarde globale de transparență fiscală și de concurență fiscală loială, este important ca și partenerii internaționali ai UE să facă aceleași lucruri. În rețeaua internațională de bună guvernare în domeniul fiscal, ar trebui incluse și țările în curs de dezvoltare, ca să poată beneficia și ele de lupta globală împotriva evaziunii fiscale. Astfel, pachetul cuprinde o Comunicare privind o strategie externă de impozitare eficace. Scopul acesteia este să consolideze colaborarea cu partenerii internaționali în combaterea evaziunii fiscale, să susțină măsurile UE de promovare a unei impozitări echitabile, bazate pe standarde internaționale, și să ducă la o abordare comună a amenințărilor externe de evaziune fiscală. Acest lucru va ajuta la asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru toate companiile și pentru toate țările. Pachetul mai cuprinde și o comunicare generală și un document de lucru al serviciilor Comisiei, care explică motivațiile politice și economice care stau la baza măsurilor individuale și a agendei mai ample a Comisiei împotriva evaziunii fiscale. El este însoțit și de un nou Studiu privind planificarea fiscală agresivă, care identifică principalele canale utilizate de companii pentru a evita impozitarea.

Contextul adoptării acestui pachet anti-evaziune
Pachetul de acum reflectă abordarea globală curentă politică și economică a impozitării firmelor. În octombrie 2015, țările OCDE au convenit o serie de măsuri de limitare a erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor (BEPS). Și Parlamentul European a elaborat recomandări privind evaziunea fiscală a întreprinderilor. Comisia se grăbește să îndeplinească promisiunea președintelui Juncker de a elabora o agendă cuprinzătoare de combatere a evaziunii fiscale, pentru a asigura o piață unică mai echitabilă și a promova crearea de locuri de muncă, creșterea economică și investițiile în Europa. Inițiativele majore ale Comisiei din 2015, pentru creșterea transparenței fiscale și reforma impozitării întreprinderilor, încep deja să dea primele rezultate: statele membre au aprobat propunerea privind transparența deciziilor fiscale în numai șapte luni și au fost lansate deja alte reforme substanțiale ale impozitării întreprinderilor. CE își va continua campania în favoarea reformei impozitării întreprinderilor și în 2016, cu propuneri importante, cum ar fi relansarea bazei fiscale consolidate comune a societăților (CCCTB). În etapa următoare, cele două propuneri legislative din acest pachet vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare și Consiliului pentru adoptare. Consiliul și Parlamentul ar trebui să aprobe Recomandarea privind tratatele fiscale, iar statele membre ar trebui să respecte această recomandare atunci când își revizuiesc tratatele fiscale. De asemenea, statele membre ar trebui să se pună de acord în mod oficial cu privire la noua strategie externă și să decidă cum pot să o pună în aplicare cât mai rapid, după ce va fi aprobată de Parlamentul European.

Documentație suplimentară
01. Informații referitoare la Pachetul privind combaterea evaziunii fiscale
02. MEMO referitor la Pachetul privind combaterea evaziunii fiscale
03. Fișă informativă referitoare la Pachetul privind combaterea evaziunii fiscale
04. Comunicare referitoare la Pachetul privind combaterea evaziunii fiscale
05. Propunere privind măsurile de combatere a evaziunii fiscale
06. Propunere privind schimbul automat de informații obligatoriu între administrațiile fiscale
07. Comunicare privind o strategie externă de impozitare eficace
08. Studiu privind structurile și indicatorii de planificare fiscală agresivă
09. Documentul de lucru al serviciilor Comisiei
10. Recomandare de măsuri împotriva abuzurilor în ceea ce privește tratatele fiscale
11. Plan de acțiune pentru o impozitare mai echitabilă și mai eficientă a întreprinderilor din UE
12. Hashtaguri Twitter: #FairTaxation

 

Sursa: Ion VACIU