.

Autoritățile vamale de pe teritoriul întregii UE au confiscat cu 5 milioane mai multe mărfuri contrafăcute în 2015 decât în 2014, conform noilor cifre anunţate pe 23 septembrie de către Comisia Europeană (CE). Acest fapt înseamnă că numărul mărfurilor interceptate a crescut cu 15% față de 2014. Astfel, peste 40 de milioane de produse susceptibile de a fi încălcat un drept de proprietate intelectuală au fost reținute la frontierele externe ale UE, cu o valoare de circa 650 de milioane de euro.

Activitate infracţională nu se reduce, însă…
Raportul CE este bazat pe controlul respectării drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în UE şi furnizează cifre referitoare la categoriile de mărfuri reținute, la țările lor de origine, la drepturile de proprietate intelectuală afectate și la modurile de transport utilizate pentru expedierea acestor mărfuri. Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat în acest sens: „Am constatat personal că funcționarii vamali din întreaga UE depun o muncă excelentă în privinţa manipulării mărfurilor contrafăcute și, uneori, periculoase. Activitatea infracțională din cauza căreia piețele noastre sunt asaltate de produse false și ilegale nu dă însă semne că s-ar reduce. Comisia va continua să colaboreze cu autoritățile vamale, cu partenerii internaționali și cu industria pentru a asigura un înalt nivel de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală în UE.

Care sunt mărfurile traficate
Dintre articolele reținute, pe primul loc se mențin țigaretele (27%), iar produsele de uz zilnic care ar putea fi periculoase pentru sănătatea și siguranța consumatorilor, precum alimentele, băuturile, articolele de toaletă, medicamentele, jucăriile și aparatele electrocasnice, reprezintă, împreună, 25,8% din total. Și de data aceasta, principala țară de origine a mărfurilor contrafăcute a fost China (41 %), urmată de către Muntenegru, Hong Kong, Malaysia și Benin. De altfel, Beninul a fost țara de origine a unei mari cantități de alimente, Mexicul s-a plasat pe primul loc ca sursă a băuturilor alcoolice contrafăcute și același loc l-a ocupat Marocul în privința altor tipuri de băuturi. Malaysia a ocupat primul loc în privința articolelor de toaletă, Turcia pentru articole de îmbrăcăminte, Hong Kong-ul în privinţa telefoanelor mobile și accesoriilor contrafăcute, a cardurilor de memorie, a echipamentelor informatice, CD-urile, DVD-urile și brichetele contrafăcute. Muntenegrul a fost principala țară de origine a țigaretelor contrafăcute, iar India, a medicamentelor. În peste 91% dintre cazurile în care au fost reținute mărfuri, fie acestea au fost distruse, fie a fost inițiat un proces pentru a se stabili o încălcare în cooperare cu deținătorul drepturilor asupra mărcii care a fost afectată.

Ce reprezintă acest raport
CE publică anual, începând cu anul 2000, raportul privind acțiunile întreprinse de autoritățile vamale pentru a asigura controlul respectării DPI, care se bazează pe date transmise Comisiei de către administrațiile vamale ale statelor membre. Aceste date oferă, de asemenea, informații prețioase care vin în sprijinul analizei încălcărilor DPI, realizată de OCDE. Raportul este creat ca un instrument al Uniunii vamale comunitare, care este unică în lume. Aceasta este infrastructura Uniunii Europene și este vitală pentru buna funcționare a Pieței Unice. Odată vămuite mărfurile într-un stat membru, acestea pot circula liber în toată Uniunea, deoarece toate statele membre aplică aceleași norme în privința veniturilor și a protecției la frontierele externe. Cele 28 de administrații vamale din UE trebuie să acționeze ca și cum ar fi o entitate unică, facilitând în același timp comerțul și protejând sănătatea și siguranța tuturor cetățenilor UE. Aceste sarcini nu sunt ușoare, susţin oficialii CE. UE este unul dintre cele mai ample blocuri comerciale din lume. În 2015, UE a reprezentat aproape 15% din comerțul mondial cu mărfuri, în valoare de 3,5 mii de miliarde de euro. Pentru a gestiona un comerț internațional cu un asemenea volum trebuie să se analizeze milioane de declarații vamale anual într-un mod rapid și eficient. Pentru aceasta, în luna iunie 2013, au fost adoptate norme noi privind controlul respectării DPI la vamă (cf. MEMO/11/332 și MEMO/13/527). Acest regulament se aplică în întreaga UE începând cu 1 ianuarie 2015 și consolidează normele de protecție a proprietății intelectuale. Raportul se numeşte “Raport privind controlul respectării drepturilor de proprietate intelectuală în UE: rezultate la frontiera UE în 2015” şi se poate consulta online. 

Sursa: Ion VACIU