.

Te poți înfățișa, ca jurnalist IT&C de București la ora 9:00 direct la Hotell Pullman, unde 50 de specialiști și manageri din piața soluțiilor profesionale de securitate caută cele mai bune soluții de management al securității companiei. Oragnizatori, ComputerLand România împreună cu IBM, Open Trust și Gemalo. Conferința „360 Security"' a arătat că rețelele private înregistrează un nou proces de migrare către Internet, iar tranzacțiile electronice trebuie să fie securizate pentru a crește productivitatea dar și pentru a micșora riscurile companiilor.

Lenovo estimează o creștere de peste 20% pe 2010

Ora 11 te prinde la Hotel Radisson, unde Lenovo România estimează pentru 2010 o creștere mai mare de 20% a vânzărilor față de 2009, conform lui Aurel Nețin, directorul general pentru România și Moldova al companiei. „Ne așteptăm să creștem mai mult decât piața. Conform IDC piața va crește cu 20% în acest an", susține Nețin. Lenovo a lansat trei modele din gama ThinkPad, laptopurile T410s, T410 și T510 ce folosesc procesoare dual-core Intel Core. Noile laptopuri își măresc autonomia prin bateria ThinkPad 22 hour, oferă mai multe opțiuni multitouch și o soluție wireless broadband cu modulul Qualcomm Gobi 2000. În 2005, Lenovo, liderul pieței de profil în China, a achiziționat divizia de computere personale a IBM, pentru 1,25 miliarde de dolari. Compania are 12 fabrici și facilități de asamblare a PC-urilor, cele mai noi fiind deschise în Polonia, Cehia și Mexic. Volumul anual de producție al Lenovo depășește 17 milioane de PC-uri. E un cifră, pe criza aceasta.

Romtelecom a lansat un serviciu de monitorizare video prin Internet

Revenind la redacție, pe computer te așteaptă alte câteva zeci de informații românești, alături de vreo câteva sute internaționale. De la aproape la departe, Romtelecom a lansat BlueCam, un serviciu de monitorizare video, disponibil online prin intermediul oricărei soluții de conectare la Internet a operatorului, costul abonamentului începând de la 6,5 euro/lună pentru fiecare cameră instalată. Pot spune acum că am avut și noi o umilă contribuție, la nivel de consulting, la apariția acestui serviciu pe piață, prin activitatea de consulting pe care o practicăm în doi ultimii ani. Instalarea, cablarea și activarea serviciului BlueCam sunt gratuite pentru un număr nelimitat de camere video. De asemenea, întreținerea și service-ul echipamentelor, oferit în custodie clienților, nu implică niciun cost din partea abonaților. Clientul poate accesa serviciul BlueCam prin intermediul unui portal dedicat ce îi permite vizionarea și controlul fiecărei camere în parte. Accesibil la adresa www.bluecam.ro de pe un computer sau un telefon mobil, portalul permite, prin autentificare, urmărirea centralizată a tuturor echipamentelor instalate, împărțite pe locații.

RCS&RDS solicită ANCOM dreptul de operare în 900 MHz pentru 3G

Apoi seara, primim la redacție, via Mediafax, ultima știre a zilei: RCS&RDS a solicitat ANCOM să îi ofere, în mod compensatoriu, dreptul de operare în banda de 900 MHz, pentru furnizarea de servicii de comunicații de generația a treia (3G). „În același timp, RCS&RDS a solicitat autorității de reglementare din domeniul telecom și alte măsuri compensatorii, dintre care menționăm reducerea tarifelor de interconectare ale rețelelor mobile, măsura imediată și directă care ar aduce beneficii certe consumatorilor", susțin oficialii operatorului. Anunțul RCS&RDS survine unei decizii ANCOM, adoptată chiar ieri de către Consiliul Consultativ al instituției. Decizia ANCOM de liberalizare a spectrului de 900 MHz este efectul unei directive a Comisiei Europene din toamna anului 2009.

RCS&RDS este imediat pe fază când vede o oportunitate de câștig de la stat, răspunde însă foarte greu când e solicitată să participe la activitatea industriei telecom din România. Revenind, potrivit deciziei ANCOM, Orange România, Vodafone România și Cosmote România vor putea furniza prin benzile de frecvențe radio 900 MHz și 1.800 MHz, utilizate în prezent pentru comunicații GSM, și servicii de generația a treia (3G) și Internet mobil de mare viteză. RCS&RDS deține deja o licență de comunicații 3G în benzile de frecvențe de 2,1 GHz, dar nu este activă în zona serviciilor GSM/2G. În schimb, Orange România, Vodafone România și Cosmote România activează atât în zona GSM cât și a serviciilor 3G, ultima după ce a achiziționat, în 2009, operatorul Telemobil (Zapp Mobile), ce deținea o licență 3G. „Deschiderea spectrului de 900 MHz pentru tehnologia de tip 3G/UMTS poate aduce beneficii doar atâta timp cât se păstrează un mediu concurențial, echilibrat și corect. În caz contrar, operatorii ce beneficiază de noul spectru vor fi în mod cert avantajați în ceea ce privește implementarea rețelei și a noilor servicii", mai adaugă oficialii RCS&RDS.

„Liberalizarea utilizării benzii de 900 MHz ar putea genera denaturări ale concurenței. În special, anumiți operatori cărora nu li s-a atribuit nici o frecvență în banda de 900 MHz ar putea fi dezavantajați în materie de costuri și eficiență față de operatorii care vor avea posibilitatea de a furniza servicii 3G în această bandă. În conformitate cu directivele CE, statele membre pot modifica și/sau revizui drepturile de utilizare a spectrului de frecvențe și dispun, prin urmare, de instrumentele necesare pentru a soluționa eventualele denaturări, dacă se impune acest lucru", se mai lamentează în final decidenții RCS&RDS.

Concluzia:

În graba sa după profituri rapide și ușoare, RCS&RDS nu ține deloc seama, însă, de greutățile pe care le întâmpină operatorii care gestionează două rețele în paralel. Sunt celebre cazurile unor mari companii din nordul Europei care au avut mari bătăi de cap cu implementarea, funcționarea și mai ales gestionarea în paralel a două tipuri de rețele în benzi diferite. Provocările tehnologice ale unei asemenea demers pot întrece cu multe zeci de milioane de euro (pe care știm că RCS&RDS nu le deține în prezent) planurile cele mai optimiste ale companiei. Așa că… nu întotdeauna orice premisă de gratuitate din partea statului, oferită chiar cu bună credință, chiar reprezintă un avantaj „competitiv". În cazul de față, mai degrabă cred că avem de a face cu un cadou otrăvit. Vom trăi și vom vedea...