.

IBM si Streetline, Inc. au anuntat astazi ca au incheiat un contract de colaborare pentru a ajuta orasele de toate marimile sa reduca ambuteiajele, sa administreze mai bine locurile de parcare si sa furnizeze informatii pentru ca soferii sa gaseasca mai rapid locuri de parcare. „In prezent, avem la dispozitie un volum imens de date referitoare la sistemele de transport, care pot ajuta orasele sa reduca ambuteiajele si sa imbunatateasca serviciile de transport, dar si parcarile", precizează Gerry Mooney, General Manager, Global Smarter Cities, IBM. „Este imperativ ca orasele sa poata transforma aceste date in informatii utile pentru a anticipa si evita situatiile ce cauzeaza ambuteiaje, in acelasi timp, imbunatatind serviciile oferite cetatenilor si companiilor."

Imbinand sisteme de management al informatiei si sisteme IBM de analiza avansata cu date obtinute de la senzorii din parcari si aplicatiile Streetline, orasele vor putea sa ia decizii inteligente si rapide referitoare la locurile de parcare si sistemele de transport. Oficialitatile vor putea folosi aceasta solutie de Parcari Inteligente pentru a intelege mai bine tiparele de parcare, astfel incat sa poata imbunatati serviciile oferite cetatenilor, sa optimizeze veniturile si sa aloce mai eficient resursele orasului.

In toate regiunile globului, soferii se confrunta zilnic cu problema gasirii unui loc de parcare. De fapt, expertii estimeaza ca aceste cautari produc 30% din ambuteiajele din trafic. Un studiu global asupra soferilor din 20 de orase efectuat de IBM a relevat faptul ca in ultimul an, aproximativ 6 din 10 soferi au abandonat cautarea unui loc de parcare de cel putin o data iar soferii au petrecut, in medie, 20 de minute cautand un loc de parcare.

IBM si Streetline vor ajuta orasele sa rezolve cateva dintre cele mai dificile provocari in domeniul sistemelor de parcare. In viitor, informatiile utile obtinute in urma analizarii datelor obtinute in timp real pot ajuta orasele sa devina mai proactive in anticiparea modului in care parcarile si sistemele de transport interactioneaza cu alte servicii ale oraselor. De asemenea, aceste informatii vor ajuta orasele sa planifice strategiile in functie de modul in care sunt afectate dezvoltarea economica si serviciile oferite, in functie de modul de programare a sistemului de transport in comun si in functie de modalitatea de a dezvolta proiectele de infrastructura.

„Problema parcarilor reprezinta o provocare cu care se confrunta majoritatea oamenilor din toate regiunile globului", precizează Zia Yusuf, Presedinte si CEO Streetline. „Datorita acestui sistem complet integrat, orasele pot avea la dispozitie o solutie Smarter Parking gata de implementare, ce poate produce rezultate reale si poate imbunatati starea de spirit a cetatenilor."

Reinventarea sistemelor de parcare

Pe masura ce majoritatea populatiei se muta in zone metropolitane, sistemele cheie ale oraselor, inclusiv strazile si sistemele de transport, sunt supuse la provocari tot mai mari. In plus, emisiile de carbon rezultate in timpul cautarii unui loc de parcare sunt atat de interconectate, incat un studiu, ce a durat un an, a relevat faptul ca soferii de pe raza unui cartier cu 15 strazi din Los Angeles au condus peste 950.000 de mile, au produs 730 de tone de dioxid de carbon si au folosit 47.000 de galoane de combustibil in cautarea unui loc de parcare.

Sistemul Smarter Parking Starter Kit, anuntat astazi, este o solutie pre-integrata ce include sisteme de instrumentare, de conectivitate si sisteme inteligente. Aceasta solutie a fost creata pentru a ajuta orasele sa imbunatateasca serviciile de parcare, sa optimizeze operatiunile si sa reduca ambuteiajele. Prin intermediul tehnologiilor avansate de la IBM si Streetline, orasele vor putea sa:

• Ofere informatii in timp real care sa permita cetatenilor si turistilor sa gaseasca mai usor un loc de parcare

• Colecteze, analizeze si sa actioneze in baza informatiilor despre resursele si serviciile de parcare pentru a creste veniturile;

• Analizeze informatiile in timp real pentru a modela si anticipa mai bine problemele astfel incat sa reduca ambuteiajele, sa ajusteze tarifele de parcare in functie de cerere si sa ofere servicii imbunatatite cetatenilor;

• Integreze informatii in timp de la parcari pentru a permite un proces decizional colaborativ care sa raspunda rapid evenimentelor, schimbarilor in disponibilitatea si cererea locurilor de parcare.

Platforma de parcari inteligenta brevetata de Streetline detecteaza prezenta unei masini prin intermediul unei retele de senzori montati in fiecare loc de parcare. Aceste informatii sunt disponibile in timp real atat autoritatilor oraselor cat si soferilor prin intermediul aplicatiei gratuite Parker™, disponibila utilizatorilor telefoanelor mobile de tip iPhone si Android.

Prin intermediul acestor date referitoare la locurile de parcare si sistemelor avansate de analiza a datelor construite pe platforma IBM Cognos, orasele pot accesa informatii pentru a intelege factori importanti, precum gradul de ocupare in functie de ora, gradul de ocupare in functie de cartier, durata petrecuta in parcare si tendinte in functie de zona geografica.

Streetline a fost numit castigatorul finalei mondiale IBM SmartCamp si a primit premiul IBM Antreprenorul Anului in noiembrie 2010. Anuntul de astazi este rezultatul cooperarii dintre Streetline si IBM Venture Capital Group pentru a dezvolta afacerile si pentru a identifica noi metode de colaborare.