.

Apple pregătește pentru 4 octombrie lansarea noilui iPhone, ajuns acum la varianta 5, de la care se așteaptă un ecran mai mare, o mai bună calitate a semnalului și alte îmbunătățiri față de actualul model. Compania a invitat presa la un "eveniment special" organizat marți la sediul central din Cupertino, California, denumit "Let's talk iPhone". Locul ales de companie este neobișnuit, deoarece Apple organizează de obicei lansările de produse într-una dintre uriașele săli de conferință din San Francisco. Invitația nu oferă alte detalii, iar reprezentanții companiei au refuzat să dea alte informații, precizează Reuters.

"Este iPhone 5", comentează analistul ThinkEquity Mark McKechnie, referindu-se la evenimentul de pe 4 octombrie. Noul iPhone va fi primul produs important lansat după preluarea postului de director general de către Tim Cook, după ce Steve Jobs a demisionat în luna august. Nu este clar dacă Jobs, care a preluat poziția de președinte al Consiliului de Administrație, va fi prezent la eveniment.

Analiștii anticipează că cel de-al cincilea iPhone va avea un ecran mai mare, procesor cu două nuclee și o mai bună integrare cu serviciile de remote computing (cloud). Alte îmbunătățiri ar putea fi o antenă mai bună pentru o calitate mai ridicată a semnalului și o cameră foto/video de 8 megapixeli, a declarat în august pentru Reuters o sursă apropiată situației.

Noul model va fi produs de Hon Hai Precision Industries (Foxconn) și Pegatron Corp, din Taiwan. Apple le-a transmis fabricilor să se pregătească pentru a produce un total de 45 milioane de unități, potrivit aceleiași surse.

Apple a lansat iPhone 4 în iunie 2010 în variante de 16GB și 32GB de culoare neagră, adăugând în aprilie 2011 modele de culoare albă.

Apple a vândut 20,34 milioane de iPhone-uri în trimestrul al treilea fiscal, încheiat pe 25 iunie, devenind cel mai mare producător de smartphone-uri din lume.

Unii analiști anticipează că Apple va lansa, odată cu următoarea generație iPhone, și o nouă variantă a modelului actual.