.

În al 25-lea ceas, când toată lumea simte că afacerea cu promișii bani europeni riscă să se spargă în capul președintelui Băsescu și al premierului Boc, domnul prim-ministru a primit un telefon ca să apeleze la consultanți. Nu la cei de partid, ale căror salarii ne înfiorează în fiecare seară pe ecranele televiziunilor, ci la consultanții adevărați, de pe piața reală, plătiți cu bani munciți. Probabil că domnul Boc a fost zdruncinat puțin de președintele Băsescu, care nu mai poate să apară la televizor dacă nu aduce aminte puțin și de „banii europeni". Iar dacă și aici căutăm vinovați, probabil că numai băncile pot să fie, se vehiculează în mediile guvernamentale.

Toată lumea ar vrea bani europeni, dar nu știe cum să-i ia

Astfel, firmele ce asigură servicii de consultanță în atragerea fondurilor comunitare au fost convocate la Palatul Victoria, pe 11 februarie, pentru găsirea unor soluții ca proiectele susținute de UE să poată fi cofinanțate și din credite bancare. Ministrul Finanțelor a trecut primul la treabă, susținând că s-a consultat deja în acest sens cu Asociația Română a Băncilor. Pe de altă parte, premierul Emil Boc s-a întâlnit cu liderii a peste 30 de firme ce asigură servicii de consultanță în domeniul fondurilor structurale și de coeziune. „În cadrul reuniunii, reprezentanții mai multor firme de consultanță au arătat că un sprijin din partea guvernamentală ar putea consta în identificarea unor soluții pentru ca proiectele elaborate pentru a fi finanțate din fonduri europene să poate fi cofinanțate și din credite bancare. În acest sens, ministrul Finanțelor Publice, Sebastian Vlădescu, a precizat că a avut deja consultări cu Asociația Română a Băncilor și se lucrează la elaborarea unor documentații care să soluționeze această problemă", se arată cu limbă de lemn într-un comunicat al Guvernului.

Ne-a adus aminte că mai există și IMM-uri

Firmele de consultanță atenționează guvernul că un mare procent din plățile la contractele de achiziție sunt efectuate la finalizarea contractului. Ministrul Finanțelor susține însă că trebuie respectate procedurile de utilizare a fondurilor bugetare, astfel încât să nu existe riscul ca banii să fie plătiți, iar firmele contractante să nu se achite de obligațiile contractuale. Aceasta pe premisa cine păcălește pe cine, modelul românesc „win-lose". În final, după multe vorbe aruncate la tensiune, guvernanții și cei guvernați (firmele de consultanță) vor continua consultările pentru „identificarea unor soluții care să asigure, pe de o parte, corectitudinea utilizării fondurilor europene, iar pe de altă parte, plata, la termen, a lucrărilor realizate de firme". Demnă de subliniat este discuția despre alocarea unor fonduri suplimentare pentru finanțarea proiectelor ce se adresează IMM-urilor (peste 95% din economie). În acest sens, premierul Emil Boc a precizat că problema s-a discutat deja în comitetul interministerial pentru gestionarea fondurilor europene și că, în urma unei analize, Guvernul va lua o decizie cu privire la realocarea unor fonduri între programe, inclusiv pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. De asemenea, premierul a afirmat că se va analiza, în continuare, posibilitatea scurtării termenelor pentru procedurile de selectare și aprobare a fondurilor destinate proiectelor care se adresează IMM-urilor. Vă rog să-mi scuzați limbajul supra-lemnos, însă numai așa se poate transmite cât de găunoasă este politica fondurilor europene în viziunea Guvernului României. Mult zgomot pentru mai nimic!