.

Comisia Europeană în colaborare cu European Investment Bank Institute lansează Premiul de 2 milioane de euro pentru provocarea socială cea mai votată de cetățeni. Proiectul face parte din programul Horizon 2020, cel mai amplu program-cadru pentru cercetare și inovare din cadrul UE. Votul se va închide la data de 21 octombrie 2015, ora 13.
Rezultatele vor fi publicate pe website a doua zi. Puteți vota chiar acum, aici!

Ce sunt inovațiile sociale
Produsele, serviciile, procesele și metodele noi sau care au fost îmbunătățite în mod semnificativ poartă numele de inovații. Dintre acestea, cele concepute pentru a servi societății în general și mai puțin anumitor persoane, se numesc inovații sociale. Deseori, problemele sociale nu pot fi abordate folosind metodele tradiționale. Astfel, în contextul programului Orizont 2020, cel mai amplu program-cadru pentru cercetare și inovare inițiat vreodată de UE, Comisia Europeană, în colaborare cu Institutul Băncii Europene de Investiții, anunță lansarea unui premiu în valoare de 2 de milioane de euro care va fi acordat unei inițiative sociale votate de public.

Ce sunt premiile Horizon
Premiile Horizon sunt concepute pentru a-i recompensa și încuraja pe cei care pot face față cel mai bine unei anumite provocări. Aceste premii își propun să stimuleze comunitățile să colaboreze în vederea atingerii unui obiectiv comun, să suscite interesul pentru un anumit subiect, să atragă creatori dinamici într-un anumit domeniu, să obțină mai multe investiții private pentru cercetare și inovare și să stimuleze dezvoltarea de soluții noi și reproductibile la probleme importante, în beneficiul cetățenilor europeni.

Orizont 2020 este cel mai amplu program-cadru al UE dedicat cercetării și inovării de până în prezent, bugetul pe șapte ani fiind de aproape 80 de miliarde euro. Cea mai mare parte a finanțărilor UE pentru cercetare este alocată prin selectarea celor mai bune propuneri, dar bugetul pentru programul Orizont 2020 include și finanțări pentru Centrul Comun de Cercetare (serviciul științific intern al Comisiei Europene), pentru Institutul European pentru Inovare și Tehnologie și pentru activitatea de cercetare desfășurată în cadrul Tratatului Euratom. De asemenea, în cadrul unor parteneriate specifice cu industria și cu statele membre, sunt publicate alte cereri de propuneri (a se vedea IP/13/668 și IP/14/796). În 2015, bugetul total al UE alocat cercetării, incluzând aceste elemente și cheltuielile administrative, va fi de aprox. 9,9 miliarde euro.

Votați pentru cea mai bună inovare socială!
Vă rugăm să votați una din cele cinci inițiative: 1. obezitatea infantilă, 2. îmbătrânirea populației, 3. integrarea imigranților pe piața muncii, 4. femeile la cârma întreprinderilor și 5. cetățeni pentru o energie nepoluantă.

Premiul Horizon se va acorda celei care obține cele mai multe voturi. Pentru a vota, trebuie să acceptați modulele cookie de pe site-ul Europa. Apoi faceți clic pe subiectul preferat (numai un vot pentru fiecare persoană). Votul se închide la data de 21 octombrie 2015, la ora 13. Rezultatele vor fi publicate pe site a doua zi.

Documentație utilă
1. obezitatea infantilă
2. îmbătrânirea populației
3. integrarea imigranților pe piața muncii
4. femeile la cârma întreprinderilor
5. cetățeni pentru o energie nepoluantă

Sursa: Ion VACIU