.

În 2015 au fost declanșate numeroase alerte la nivelul Uniunii Europene în legătură cu peste 2.000 de produse periculoase, conform celor mai noi date publicate de către Comisia Europeană (CE) pe 26 aprilie. O provocare esențială în acest sens este creșterea procentului de produse cumpărate online din afara UE. Astfel, pe cale de consecinţă, Comisia Europeană, statele membre ale UE și firmele din UE colaborează acum pentru a se asigura că aceste bunuri de consum nesigure sunt eliminate de pe piața europeană.

Vânzările online din afara UE - noua provocare a CE
În 2015 s-au înregistrat în sistem 2.072 de alerte și 2.745 de acțiuni întreprinse în urma alertelor. Astfel, atunci când un stat membru introduce în sistem o alertă referitoare la un produs, alte țări pot să identifice produsul respectiv pe piața lor și să reacționeze la respectiva alertă inițială. Peste 65% dintre europeni cumpără produse online, iar numărul persoanelor care fac cumpărături online a crescut cu 27% între 2006 și 2015. În momentul de față, o nouă provocare este tratarea problemei pe care o reprezintă vânzările online, dat fiind că în acest mod ajung prin poștă în căminele consumatorilor produse din afara UE, care este to mai posibil să nu fi fost supuse unei verificări de siguranță.

„Sistemul de alertă rapidă a contribuit la coordonarea reacțiilor prompte ale autorităților de protecție a consumatorilor, în vederea eliminării produsele periculoase din întreaga Europă. Ne aflăm în fața a două provocări : pe de o parte,vânzările online, în urma cărora produsele ajung direct în casele consumatorilor prin poștă, și, pe de altă parte, prezența puternică a produselor chinezești semnalate prin sistemul de alertă rapidă. În iunie voi efectua o vizită în China pentru a accelera cooperarea cu autoritățile chineze în domeniul siguranței produselor.”, susţine Věra Jourová, comisarul UE pentru justiție, consumatori și egalitate de gen. CE lucrează, în prezent, la o nouă îmbunătățire a sistemului de alertă rapidă, pentru a include acest aspect important. În acest sens, există deja o cooperare reușită cu personalul de control la frontieră și cu platformele de vânzări online. Oficialii CE vor să ia toate măsurile pentru ca vânzările online să beneficieze în continuare de atenția Comisiei, în cadrul agendei sale privind siguranța produselor internaționale.

Ce produse prezintă riscuri?
În 2015, cele două categorii principale de produse pentru care au trebuit să fie luate măsuri corective au fost jucăriile (27%) și îmbrăcămintea, textilele și articolele de modă (17%). Aceleași produse au făcut de asemenea obiectul celor mai multe notificări în anul precedent. În ceea ce privește riscurile, cel mai frecvent semnalat în 2015 a fost riscul chimic (25% din totalul semnalărilor), urmat de riscul de vătămare (22 %), care în raportul precedent se afla în capul listei. Riscurile chimice semnalate cel mai frecvent în 2015 erau legate de produse precum bijuteriile fantezie care conțineau metale grele dăunătoare, cum ar fi nichelul și plumbul, sau jucăriile care conțineau ftalați (plastifianți care pot cauza probleme de fertilitate).

De unde provin aceste produse periculoase?
Pe de o parte, China este, în continuare, principala țară de origine a produselor notificate în sistemul de alertă, 62% din produsele periculoase notificate provenind din această țară. Pe de altă parte, China reprezintă şi cea mai mare sursă de importuri în UE. Colaborarea cu autoritățile chineze continuă să fie o prioritate pentru UE și se desfășoară, mai precis, în cadrul sistemului de alertă rapidă mecanismul China. Acesta prevede ca fiecare notificare referitoare la un produs de origine chinezească să fie trimisă autorităților chineze, pentru ca acestea să trateze chestiunea direct cu fabricantul sau exportatorul, atunci când respectivii operatori economici pot fi identificați. Până în prezent, China a dat curs unui număr de nu mai puțin de 11.540 de notificări și a putut lua măsuri corective în 3.748 de cazuri. În multe cazuri, chiar şi autorităţilor chineze le este greu de identificat sursa produsului. Însă, comisarul Jourovà va efectua o vizită în China, în luna iunie, pentru a discuta despre siguranța produselor cu omologii săi chinezi.

Cum funcţionează Sistemul de alertă rapidă
Începând cu 2003, prin sistemul de alertă rapidă se asigură faptul că între statele membre și CE circulă rapid informațiile despre produsele nealimentare periculoase retrase de pe piață și/sau rechemate oriunde în Europa. În acest fel, pot fi luate măsuri corespunzătoare (de interzicere/ oprire a vânzărilor, de retragere de pe piață, de rechemare a produselor sau de refuzare a importurilor de către autoritățile vamale) oriunde în UE. La acest sistem participă, în prezent, 31 de țări (statele membre ale UE plus Islanda, Liechtenstein și Norvegia). Sistemul de alertă rapidă funcționează grație cooperării zilnice și continue dintre statele membre.

Documentaţie suplimentară
1. Textul integral al raportului
2. Întrebări și răspunsuri
3. Sistemul de alertă rapidă: pagina de căutare
4. Sistemul de alertă rapidă: rapoarte săptămânale
5. Sistemul de alertă rapidă: puncte naționale de contact
6. Mai multe informații despre sistemul de alertă rapidă
7. Dangerous Products

Sursa: Ion VACIU