.

Akamai Technologies, Inc. (NASDAQ: AKAM), unul dintre furnizorii de servicii de optimizare în cloud, a realizat un raport despre evoluția Internetului în primul trimestru al anului 2011. Bazat pe datele oferite de platforma Akamai, reprezentând 15 % - 30% din traficul Web la nivel mondial, raportul oferă o incursiune în statisticile despre evoluția Internetului, cum ar fi cele mai rapide și mai lente regiuni din punct de vedere al evoluției vitezei de conexiune, a originii atacurilor online, cât și cele mai importante regiuni pentru conexiuni mobile.

Odată cu intrarea în cel de-al patrulea an de analiză a evoluției Internetului, Akamai a creat o nouă opțiune care oferă posibilitatea de vizualizare a datelor. Opțiunea le permite utilizatorilor să genereze și să downloadeze grafice care evidențiază viteza medie de conexiune, viteza medie de vârf a conexiunilor și ratele broadband/narrowband. În plus, această opțiune online oferă posibilitatea rapidă, ușoară și personalizată de a vizualiza tendințele din momentul în care raportul a fost prima dată publicat, la începutul anului 2008.

Date de referință din raportul Akamai pentru primul trimestru din 2011

Puterea de penetrare a Internetului

În primul trimestru al anului 2011, peste 584 de milioane de adrese IP unice din 237 de țări/regiuni s-au conectat la platforma Akamai. Acest lucru reprezintă cu 5,2 procente mai multe adrese IP decât cele care s-au conectat în trimestrul patru din 2010 și o creștere cu 20 de procente comparabilă cu același trimestru al anului trecut.

Potrivit ultimului raport trimestrial, țările/regiunile din topul primelor 10 țări constituie 70% din totalul adreselor IP, indicând faptul că majoritatea adreselor IP unice din lume sunt concentrate într-un număr mic de regiuni geografice. În acest raport, de exemplu, Italia se poziționează în topul primelor zece țări cu o creștere de 11% pe fiecare trimestru, în timp ce Canada a ieșit din top.

Consumul și conexiunea pe rețele mobile

În primul trimestru al anului 2011, viteza medie a conexiunii estimată pentru operatorii telecom cunoscuți a variat de la o viteză maximă de puțin peste 6Mbps, la una de minimum 163 de kbps. Raportul identifică un nou furnizor de servicii care oferă cea mai mare viteză de conexiune mobile, pe trimestrul întâi al anului 2011, depășindu-l pe liderul ultimului trimestru, poziționat acum pe locul 2.

Datele consumului pentru primul trimestru din 2011 arată că 7% dintre operatorii telecom chestionați consumă în medie 1GB pe lună, din platforma Akamai. 73% dintre aceștia consumă aproximativ 100 MB din conținutul Akamai, iar utilizatorii finali, din cei 20% rămași, consumă mai puțin de 100 MB.

Ca rezultat al parteneriatului recent anunțat de Akamai cu Ericsson, raportul conține acum și date colectate de furnizorul de echipament. În total, traficul pe mobil general a înregistrat o creștere de 130 de procente anual pentru primul trimestru și este acum dublul față de traficul de voce.

Trafic

Studiul arată schimbări semnificative pentru primul trimestru din 2011 dacă se raportează la sursa atacurilor la nivel de trafic. O informație notabilă este că Myanmar nu doar că și-a făcut apariția pe listă, dar și ocupă primul loc, generând 13% din atacurile înregistrate din această perioadă. Pe lângă alte schimbări, Statele Unite a trecut de pe locul 5, pe locul 2, cu 10% din atacuri. Rusia a căzut pe locul 4, cu 7.7% față de 10% cât a înregistrat în trimestrul precedent. În ceea ce privește rețelele mobile, Italia a rămas în fruntea listei, fiind responsabilă de 25% din acestea pe trimestrul intâi.

Cele mai rapide 100 orașe din lume

În primul trimestru din 2011, analiza primelor 100 dintre cele mai rapide orașe din lume ca și conexiune la Internet a arătat că:

• Orașele din Asia domină lista, incluzând 61 de orașe din Japonia, 5 din Koreea de Sud și Hong Kong.

• Lyse din Norvegia este cel mai rapid oraș din Europa (locul 30 din 100)

• 18 orașe americane se regăsesc în listă, dintre care Riverside – California este cel mai rapid (locul 39 din 100)

Conexiuni slabe

Raportul arată că, la nivel global, adopția conexiunilor slabe (Akamai consideră conexiuni slabe acele viteze mai mici de 256 kbps), a scăzut cu 15% în primul trimestru din 2011. Doar 3.3% dintre toate conexiunile au avut viteze sub 256 kbps. Franța conduce cu cea mai scazută rată de adopție de 3 procente.

Despre raportul Akamai

Raportul trimestrial Akamai despre situația Internetului este bazat pe date colectate din platforma de distribuție globală Akamai, care încorporează aproximativ 30% din traficul Web global pe o zi, având servere în 650 de orașe, 72 de țări și operând aproximativ 1000 dintre cele mai importante rețele de Internet.