.

Azi am asistat la un succint raport de industrie, din perspectiva ministrului interimar al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Dragoș Tudorache, care este în acelaşi timp şi şeful Cancelariei premierului Cioloş. Discursul său european şi foarte coerent a fost desfăşurat chiar la sediul ministerului MCSI, faţă în faţă cu presa. În mandatul său de interimar, de numai o lună şi 2 zile, Dragoș Tudorache a urmărit prioritar asigurarea continuității la MCSI, ca abordare strategică la nivelul Guvernului. Acest minister mic este văzut de Guvern ca un rol de CTO în mecanismul executivului, cu rol deosebit de important pentru îndeplinirea Agendei Digitale a Comisiei Europene. Păcat, însă, că un ministru atât de clar în privinţa politicilor ministeriale este doar interimar. De miercuri, 10 august, MCSI va avea un nou ministru. Al câtelea?
 
Întâlniri cu companiile publice și mediul privat: radiografie
Care sunt principalele direcţii de acţiune ale MCSI în ultima perioadă, expuse chiar de ministrul Tudorache? Ministrul interimar a organizat discuții cu companiile care sunt în portofoliul ministerului: Compania Națională Poșta Română, Societatea Națională de Radiocomunicații și Telekom. De asemenea, Dragoș Tudorache s-a întâlnit cu mediul de afaceri din domeniul IT&C, pentru a înțelege mai bine așteptările pe care aceștia le au și pentru a preda viitorului ministru o seamă de idei, proiecte și orientări strategice pe care să le poată urma în următoarele luni și care să vină în continuarea mandatului fostului ministru, Marius Bostan.
 
Situația Proiectului e-Academie: salvarea fondurilor europene
O altă prioritate a mandatului ministrului interimar a fost şi găsirea unor găsi soluții salvatoare pentru Proiectului e-Academie, unde Raportul Curții de Conturi a constatat mai multe nereguli. ”Interesul ministerului și al statului este să salvăm acest proiect, pentru că altfel ar trebui să returnăm fondurile Comisiei Europene. În această direcție m-am concentrat în această perioada scurtă. Am avut o serie de discuții pentru a găsi soluții. Încă din mandatul Ministrului Marius Bostan am reușit să creștem numărul de funcționari care au beneficiat de pregătire profesională prin acest proiect de la 60 la circa 8.000. Interesul nostru este să lărgim sfera de accesibilitate a acestui proiect și să reușim să salvăm cât mai mult din fondurile UE alocate”, a precizat Dragoș Tudorache.
 
Situația proiectului Ro-NET: întîrziere la sfârşitul lui 2016
Derularea proiectului RO-NET a beneficiat de o atenţie deosebită. “Până la sfârșitul acestui an se vor finaliza lucrările în circa 600 de localități din mediul rural. Obiectivul nostru este să maximizăm lucrările pentru a evita corecții de la Comisia Europeană. Un interes obiectiv pe care statul îl are este că avem nevoie, ca țară, să acoperim zonele albe, fără internet”, a explicat Tudorache. Cu toate acestea, a mai spus oficialul MCSI, sunt în continuare locații de risc, pentru care nu au fost emise autorizațiile și trebuie luat în calcul că nu va mai fi suficient timp, până la sfârșitul anului ca să fie incluse în proiect. Pentru acestea, au avut loc discuții cu Comisia Europeană în sensul includerii lor în faza următoare de extindere a Ro-NET: proiectul Rețeaua de Nouă Generație; care are un buget alocat de 100 milioane euro. ”Până în luna octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul de implementare a proiectului Rețeaua de Nouă Generație. Important, pentru noi, ca minister, este să găsim echilibrul optim între implicarea statului și a operatorilor privati, atunci când alegem modelul de implementat”, a mai susţinut Dragoș Tudorache.
 
Situația de la CNPR: sugestia unui audit intern
În privinţa situației de C.N.Poșta Română, discuțiile avute cu conducerea companiei s-au concentrat pe metodele prin care compania poate fi rentabilizată. Dragoș Tudorache a explicat că datele anului 2015, la nivel operațional, au fost bune și rezultatele Companiei Naționale se încadrau în indicatorii de performanță. Amenda aplicată de Consiliul Concurenței, însă, a modificat complet situația. „Trebuie să facem o distincție între ceea ce face Poșta Română sănătos, încercând să restructureze și să se modernizeze și faptul că are o datorie istorică de 380 milioane lei, care acum este eșalonată la plată”, a nuanțat ministrul MCSI. Totodată, Dragoș Tudorache a mai precizat că a cerut conducerii CNPR să facă un audit intern, pentru a fi credibilă și a lămuri toate acuzațiile privind modul în care compania funcționează.

Concluzie
Guvernarea tehnocrată deţine, iată, şi piese grele în componenţa sa, cum este acest Dragoş Tudorache, un personaj care nu este cunoscut industriei IT&C din România, care însă cunoaşte temele majore ale industriei digitale şi, mai mult, dovedeşte că are şi soluţii pentru provocările româneşti. Speranţa noastră, indiferent de vine va să fie următorul ministru la MCSI, este că chiar în preajma premierului Cioloş, zi de zi, la Cancelaria Guvernului se află la conducere un om care poate să facă mari servicii acestei industrii vitale pentru întreaga economie naţională. Fără vorbe mari, IT&C reprezintă însăşi coloana vertebrală şi chiar creierul Noii Economii spre care guvernanţii noştri doresc să orienteze România, la directivele Comisiei Europene

Sursa: Ion VACIU