.

Ruxandra Draghia-Akli a fost numită, pe 27 iulie, director general adjunct al Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare (DG RTD) din cadrul Comisiei Europene, urmând să preia noua funcție începând cu data de 1 septembrie 2016, conform oficialilor CE. În cadrul CE, aceasta ocupă în prezent poziția de director în Direcția Sănătate din cadrul DG RTD, unde conduce o echipă de circa 150 de persoane și gestionează un buget de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Cine este Ruxandra Draghia-Akli
Comisia Europeană și-a consolidat conducerea de nivel superior prin numirea a patru directori generali adjuncți începând cu data de 1 septembrie 2016: Charlina Vitcheva la Centrul Comun de Cercetare (DG JRC), Ruxandra Draghia-Akli la Direcția Generală Cercetare și Inovare (DG RTD), Mario Campolargo la Direcția Generală Informatică (DG DIGIT) și Carlos Alegria la Direcția Generală Interpretare (SCIC).

Concetățeana noastră, Draghia-Akli, este unul dintre cei patru noi directori generali adjuncți, alături de Charlina Vitcheva - Centrul Comun de Cercetare (DG JRC), Mario Campolargo - Direcția Generală Informatică (DG DIGIT) și Carlos Alegria - Direcția Generală Interpretare (SCIC). Noul director general adjunct are cetățenie română și s-a alăturat Comisiei Europene (CE) în 2009, în cadrul Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare. Anterior, Draghia-Akli a desfășurat, timp de aproape 20 de ani, activitatea de medic și cercetător în România, Franța și SUA. Ultimul post ocupat, înainte de a-și începe activitatea în cadrul CE, a fost cel de vicepreședinte pentru cercetare al unei companii de cercetare din domeniul biotehnologiei.

Charlina Vitcheva, care are cetățenie bulgară, s-a alăturat echipei CE în 2009, pe postul de director în cadrul Direcției Generale Politică Regională și Urbană. Anterior, aceasta a lucrat timp de 15 ani în administrația publică din Bulgaria, unde s-a ocupat în principal de agricultură. În această perioadă a fost implicată activ în negocierile de aderare ale Bulgariei și a condus, între 2000 și 2004, echipa de negociere din domeniile agriculturii și dezvoltării rurale, siguranței alimentare și pescuitului. Vitcheva ocupă actualmente poziția de Director pentru creștere inteligentă și durabilă și Europa de Sud și supervizează gestionarea fondurilor UE într-o serie de state membre ale UE.

Mario Campolargo are cetățenie portugheză și s-a alăturat CE în 1990, după 12 de ani de activitate ca cercetător în domeniul telecomunicațiilor. Întreaga sa carieră din cadrul CE s-a desfășurat în domeniul cercetării și politicilor în materie de tehnologii ale informației și comunicațiilor. Actualmente ocupă postul de Director pentru rețelele viitorului în cadrul direcției generale a Comisiei responsabile cu tehnologiile informațiilor și comunicațiilor (DG CONNECT), conducând o echipă de 110 persoane și gestionând un portofoliu de 250 de proiecte active, cu un buget anual de 950 de milioane de euro.

Carlos Alegria, cu cetățenie portugheză, lucrează la CE din 1985, timp de opt ani și jumătate a fost interpret, după care a ocupat funcții de conducere în domeniul interpretariatului. A fost director în cadrul DG SCIC din 2004, responsabil cu resursele și asistența din 2011 și director general interimar din 2015 până în iunie 2016, când în funcția de director general a fost numită Florika Fink-Hooijer.

Documentație suplimentară:
CV-urile personalului de conducere de nivel superior din Comisia Europeană

 

Sursa: Ion VACIU