.

Percepția populației și a companiilor față de economie a crescut ușor în decembrie, față de noiembrie, la 64 puncte, de la 62,1 puncte, însă România continuă să ocupe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în topul încrederii în economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) al Comisiei Europene. Încrederea în economia României a fost cea mai scăzută din UE și în noiembrie. Din cei cinci indicatori incluși în componența ESI, România a înregistrat o evoluție pozitivă a încrederii în industrie (de la -13 puncte la -12 puncte), servicii (de la -14 puncte la -12 puncte) și construcții (de la -43 puncte la -41 puncte), dar și o scădere a sectorului retail (de la -16 puncte la -17 puncte), conform studiului Business and Consumer Survey al executivului comunitar.

Indicatorul ESI pentru media europeană a crescut cu +4.1 puncte în luna decembrie, la 92.0, de la 87,9 în luna noiembrie. Tendința ESI la nivel european este crescătoare în ultimele 9 luni consecutive, începând din martie 2009. Majoritatea statelor membre au raportat o relativă îmbunătățire a încrederii populației în creșterea economiilor naționale. Astfel, britanicii dovedesc un optimism debordant (cu +8.2 puncte), urmați de francezi (+4.1), dar și de alte țări cu o încredere mai rezervată, ca Italia (+2.9), Germania (+1.7) și Spania (+1.2). Dacă sentimentul stagnării economice a rămas același în Olanda, acesta a scăzut ușor în Polonia (-0.6), cu toate că Polonia este singura țară europeană care nu a cunoscut o influență majoră a recesiunii economice în ultimul an, comparativ cu celelalte țări din UE.

Sursa documentului:

http://ec.europa.eu/economy_finance/db_indicators/surveys/documents/2009/bcs_2009_12_en.pdf

OMC și UE: ieșirea economiei din criză în 2010 nu e sigură

Ieșirea economiei mondiale din criză în acest an nu este garantată, din cauza „bulelor" create de investițiile masive de fonduri publice în sistemele financiare pentru evitarea colapsului acestora, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Pascal Lamy, citat de AFP. „Trebuie să fim realiști că ieșirea din criză nu este garantată", susține Lamy, adăugând că inundarea sistemului financiar și economic cu fonduri publice a creat bule ce trebuie să se resoarbă. Acesta consideră că turbulențele economice au atins pragul cel mai de jos, însă viteza revenirii nu este evidentă. Lamy crede că state emergente ale grupului BRIC ca Brazilia, Rusia, India și China, dar și Africa de Sud, sunt mai puțin afectate de criză datorită dinamismului economiilor lor. „Acestea sunt țări mai dinamice, mai bine conduse și mai puțin îndatorate decât economiile occidentale", a spus oficialul OMC. La fel însă, nici perspectiva economică a Uniunii Europeană (UE) nu este sigură pe termen lung, întrucât aversiunea crescută față de risc amenință să reducă investițiile, a declarat, pe 7 ianuarie, președintele UE, Herman Van Rompuy, citat de Reuters. „Perspectiva pe termen lung este nesigură", susține oficialul european la o reuniune a partidului german Uniunea Social-Creștină, partid din Bavaria apropiat celui al cancelarului Angela Merkel. Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a prognozat o creștere de 1% a PIB pentru Uniunea Europeană în 2010, mai puțin decât pentru China sau America, a adăugat acesta. Blocul comunitar trebuie să concentreze asupra inovațiilor, cercetării și educației pentru a evita un alt declin economic, crede președintele Van Rompuy.

Vlădescu pretinde că situația României e mai bună decât imaginea creată

Ministrul Finanțelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat azi, că s-a creat despre România o imagine în care toată lumea se așteaptă la o prăbușire, pe fondul lipsei de încredere, dar că „nu trebuie să fim atât de îngrijorați", contrazicând toate cercetările UE. „Nu cred că trebuie să fim atât de îngrijorați. S-a creat o imagine despre România în care încrederea a dispărut, iar toată lumea se așteaptă să ne prăbușim", pretinde Vlădescu, la dezbaterile din comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului pentru aprobarea bugetului pentru 2010. Acesta consideră că 2010 va fi greu, însă va fi primul an în care „va renaște speranța" și se va relua creșterea economică. În privința șomajului, ministrul nu vrea să estimeze nivelul la care acesta ar putea ajunge în 2010, însă consideră că cifrele depind și de evoluția economiei globale. „Nu cred într-un șomaj atât de mare pe cât se discută", a continuat Vlădescu, adăugând că e de interes propunerea unui parlamentar privind introducerea unei taxe pe avere, însă deocamdată taxele vor rămâne la nivelul actual.