.

Veștile ultimelor zile ne confirmă previziunile din toamnă, când anticipam o consolidare firească a atomizatei piețe telecom românești, pe fondul crizei economice. Astfel, în numai câteva zile informații precum Romtelecom preia „cu totul" NewCom, RCS cumpără Airbites sau Soitron cumpără 51% din Datanet Systems au devenit niște realități de presă, mai mult sau mai puțin confirmate de către autorii în fapt. Pentru că, nu-i așa, la noi încă se mai trăiește cu senzația că dacă o companie se „vinde" sau este cumpărată, intră în „insolvență" sau (mai greu) în „faliment" se face gaură în cer. Dar de unde? În SUA, spre exemplu, nici un tânăr antreprenor nu e luat în serios dacă nu are la activ măcar un faliment, ceea ce poate să denote experiență și faptul că poți învăța din greșeli. Așadar, companiilor românești nu putem să le urăm decât "consolidare plăcută și nedureroasă"!

Romtelecom preia New Com „cu totul"?

Tranzacția ar fi evaluată la 14 milioane euro, a titrat Ziarul Financiar pe 15 ianuarie, invocând „surse de pe piață", care vor să-și păstreze confidențialitatea, presupunem, din moment ce nu sunt dezvăluite. Care ar fi interesul acestor surse să difuzeze date atât de sensibile într-o tranzacție financiară, înainte ca autorii să informeze oficial piața? Nimeni nu poate să ne spună, dimpotrivă… Conform sursei citate (ZF), Romtelecom negociază achiziția integrală a New Com, operator de servicii TV, internet și telefonie cu 70.000 de clienți - tranzacție ce ar putea ajunge la 14 mil. euro, la un preț de 200 euro/abonat. Se pare că discuțiile în acest sens sunt într-o fază avansată, părțile așteptând OK-ul Consiliului Concurenței. Recesiunea economică a dat peste cap planurile celor de la New Com de a ajunge la 200.000 de utilizatori, investițiile acestora trecând de 25 milioane euro. În 2009, New Com a mai vândut 40% din baza de clienți către RCS și Romtelecom, într-o încercare de a rămâne în afacerile telecom. Dacă aceste informații se vor oficializa, este curios să aflăm cum Romtelecom nu a fost mai atrasă de exemplu de DCS, un operator CATV înființat în 2005, prin fuziunea mai multor companii de cablu regionale, companie care-și caută și ea o alianță strategică în acest climat economic precar, conform unor surse din piață. Operatorul DCS deține peste 200.000 de clienți la activ și o acoperire incomparabil mai mare decât New Com.

RCS&RDS a preluat firma Air Bites, divizia din România a Swisscom

În privința RCS&RDS, informațiile ajung la media (ca mai întotdeauna) pe căi pur întâmplătoare. Astfel, numai citind anunțul de pe site-ul Air Bites, prin care clienții sunt înștiințați că toate drepturile și obligațiile contractuale sunt transferate către RDS&RCS s-a ajuns la știrea că Air Bites, divizia din România a Swisscom, a fost preluată de RCS&RDS. „În urma parteneriatului încheiat între furnizorul dumneavoastră de servicii de telecomunicații Air Bites și societatea RCS&RDS, serviciile de care beneficiați sunt furnizate de către RCS&RDS. Air Bites vă înștiințează că toate drepturile și obligațiile contractuale sunt transferate către societatea RCS&RDS", conform site-ului www.airbites.ro. Înființată în anul 2005, ca și DCS, Air Bites furniza servicii de telecomunicații (telefonie, Internet, televiziune IP) în Capitală și alte câteva orașe din țară și lucra la întărirea prezenței regionale în jurul României. Cu un capital social de 10,93 milioane de lei, Air Bites avea ca acționar societatea Swisscom Central&Eastern Europe AG (Elveția) - 99,99%, conform datelor de la Registrului Comerțului valabile la 25 august 2009. În 2008, societatea a consemnat o cifră de afaceri de 10,76 milioane de lei și o pierdere netă de 31,22 milioane de lei. În schimb, afacerile RCS&RDS au atins, în 2008, cifra de 1,424 miliarde de lei, în creștere cu 23,2% față de 2007.

Soitron cumpără 51% din acțiunile Datanet Systems

Într-un efort regional de consolidare a afacerilor, slovacii de la Soitron au cumpărat 51% din acțiunile furnizorului român de soluții de networking și comunicații Datanet Systems, preluarea fiind parte a strategiei de dezvoltare regională a companiei, ce controlează alte două firme din Cehia și Slovacia, conform Mediafax. Valoarea tranzacției nu a fost însă precizată. „Datanet are oportunitatea de a-și dezvolta afacerile din România prin extinderea portofoliului de soluții și servicii. În plus, putem contribui la creșterea regională a afacerilor la nivel de grup, prin expertiza noastră în domeniul proiectării și implementării de sisteme de comunicații pentru managementul traficului aerian, cât și pentru alți clienți din verticalele industriale strategice precum telecomunicațiile, băncile sau transporturile", susține directorul general al Datanet Systems, Vasile Velicu. Soitron e un integrator de soluții informatice și de comunicații, cu peste 750 de angajați și venituri anuale de peste 47 milioane de euro. „Pentru 2009, estimăm o cifră de afaceri de peste 20 milioane dolari. (...) Pornim în 2010 cu o situație bună financiară, fără credite la banci, cu toate plățile la zi către furnizori. Ne propunem un buget de venituri și cheltuieli comparabil cu cel din 2009", a declarat pentru Mediafax Velicu. Acesta a precizat că firma va face 3 angajări în acest an, urmând să ajungă la 35 salariați. Înființată în 1998, Datanet Systems e specializată în furnizarea de echipamente de comunicații de date, voce și video, precum și servicii de implementare, consultanță și asistență tehnică. Societatea este unul dintre cei mai importanți parteneri ai Cisco în România, deținând statutul de Cisco Gold Partner din aprilie 2004 și peste 40 de certificări profesionale Cisco pentru angajații săi. În 2008, Datanet Systems a consemnat o cifră de afaceri de 50,4 milioane de lei, în scădere cu 20,5% față de anul precedent, în timp ce profitul net a urcat cu 20,3%, la 8,3 milioane de lei. În 2007, afacerile companiei au atins 63,4 milioane de lei, cel mai ridicat de la înființare.