.

A trecut și anul 2007, plin de tensiuni politice de tot felul, de întâmplări care ne-au pus nervii la grea încercare. Dacă ne gândim numai la cei patru miniștri care s-au perindat pe la MCTI - Zsolt Nagy, Laszlo Borbely, Gyula Winkler (cum îl titrează UDMR pe propriul website) și acum Károly Borbély, am avut, pesemne, cel mai nestatoric minister al Comunicațiilor și al IT-ului nu numai din Uniunea Europeană, dar și din întreaga lume civilizată.

Desigur că nu este vina UDMR, ori a Guvernului. În vremuri de criză politică și de război între partide, când președintele țării în loc să fie arbitru, intră și joacă și el miuța dând la picioare cât se poate de neprofesional, împotriva oricărui regula­ment, fair-play-ul dispare și jocul se duce naibii, iar chibiții de la galerie încep prin a se scuipa și apoi încing repede o cafteală de nici Jandarmeria nu-i mai dă de cap. Cam asta a însemnat, rezumând 2007, IT&C-ul guverna­mental românesc. Dacă n-ar fi fost ANRCTI-ul cu echipa sa serioasă, atunci chiar că actorii din piață ar fi trebuit să-și orienteze investițiile către țările vecine și prietene (mai mult sau mai puțin).

Tot ultimii în Europa
Un 2007 trist și împotriva oricărui proiect major, la nivel național, în care investitorii nu au putut vedea în MCTI un partener real, într-o relație serioasă public-privat. Excepția, că trebuie să existe, aceasta-i regula, Romtelecom-ul, care a câștigat la licitație cel mai mare proiect de Comunicații al anului, prin care 246 de rețele electronice ale comunității locale (RECL) se vor da în funcțiune pentru țărani și în acele orașe uitate de lume.

Dacă trecem la operatorii wireless, aici lucrurile se schimbă: vedem lansări de noi tehnologii, oferte tot mai avantajoase pentru utilizatorii de comuni­cații mobile, pe scurt – o reală competiție și chiar începutul unor inovații.

Nu de aceeași părere este însă și ANRCTI-ul, care l-a sfârșit de an iese într-o conferință internațională și critică tot ce mișcă în Comunicații, pe baza unui raport cu date din 2006, când filmul arăta altfel în țara noastră. În ciuda acestor critici neconforme cu actuala stare de fapt, avem o penetrare a telefoniei mobile de peste 100%, chiar dacă în Europa Uniunii stăm pe ultimul loc la broadband, utilizatori internet și clienți online banking. Așa e viața, nu putem păcăli istoria, nu putem sări etape esențiale pe scara spiralată a dezvoltării organice europene. Noi am crezut sincer că se poate, realitatea nu.

Ne-am salvat cu Rolling Stones
Dar am avut și clipe de încântare, sincere, când am asistat la un act de profundă comunicare: prezența giganților de la Rolling Stones, invitați de Vodafone la București. Prin comparație, nu-mi aduc aminte alte vârfuri de trăire la cote atât de înalte.

Tot la succese, personale și de echipă aș trece lansarea primului canal video dedicat industriei autohtone IT&C pe YouTube, replicat și pe websitul nostru (www.comunic.ro) pe care am reușit să postăm în numai patru luni aproape 200 de filme despre industria noastră. Nu aș vrea să compar accesările pe canalul nostru video decât cu cele ale celebrului grup american IDG (International Data Group) care deține peste 450 de websituri în toată lumea și cel puțin tot atâtea publicații de specialitate. Putem să spunem că atât românii care accesează filmele cu conținut în limba noastră, dar și străinii când doresc să vadă ce se întâmplă la noi, atunci când vorbește filmul este în engleză, sunt tot atâtea punți către potențiale afaceri pentru România.

O firmă IT&C din Ploiești a fost văzută prin YouTube de către furnizorul său din Taiwan, care nu a înțeles ce se spunea la CERF 2007 despre partenerii români, dar a văzut că aceștia sunt în atenția presei și a autorităților. Un alt mare jucător pe piața de comunicații a primit semnale de la colegii din toată lumea, prezența lui pe YouTube nu a trecut neobservată, și exemplele pot continua. Ultima supriză plăcută a venit din Grecia: ziariștii unui mare grup de presă elen ne-au felicitat pentru premiul "Omul Anului" acordat lui Yorgos Ioannidis la recenta Gală a Premiilor "COMUNICAȚII Mobile". Ei au putut să facă acest gest, grecii sunt naționaliști veți spune… Însă noi cum suntem, pentru că foarte puține cuvinte de laudă au venit de la partenerii de afaceri ai premiaților din acest an. Cam așa stau lucrurile cu gesturile și compor­tamentul de afaceri din România: cădem în coadă când vine cine știe ce amărât de "guru" din State sau de aiurea, și îi disprețuim cu sinceritate pe cei de lângă noi, care sunt de cele mai multe ori, talentați, însă numai români.

Un nou început?
Ca să închei optimist, iată frazele de pe site-ul UDMR despre cel mai nou eveniment care ne interesează: "Joi, 13 decembrie, noul ministru al comunicațiilor și tehnologiei informației, Károly Borbély și-a preluat postul în fruntea MCTI. În conformitate cu decretul prezidențial apărut în Monitorul Oficial nr.852/ 12.12.2007, Károly Borbély îl urmează în funcție pe Gyula Winkler, ales în Parlamentul European. Înaintea numirii sale în noua funcție Károly Borbély a fost președintele Autorității Naționale pentru Tineret".

Doamne ajută în 2008 și să nu mai avem niciodată un an așa de urât ca 2007!

 

Articol apărut în COMUNIC@ȚII MOBILE - Revista afacerilor Telecom @ Mobile Media. ANUL IX - NUMĂRUL 81 - decembrie 2007 / ianuarie 2008

Comandați online ediția print a revistei COMUNIC@ȚII Mobile: