.

Astăzi este o zi importantă, de bilanţ, pentru toate ţările Uniunii Europene. Președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a susținut discursul despre „Starea Uniunii Europene” 2016, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Demnitarul european a detaliat acţiunile din 2015 şi a creionat prioritățile de acțiune pentru 2016. Totodată, acesta a subliniat modul în care CE va aborda cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Acţiuni concrete pentru anul următor
Următoarele 12 luni sunt decisive dacă dorim să reunim Uniunea noastră. Europa este ca o coardă împletită din mai multe fire – funcționează numai atunci când tragem cu toții în aceeași direcție: instituțiile UE, guvernele și parlamentele naționale, deopotrivă. Trebuie să arătăm din nou că acest lucru este posibil, în anumite domenii unde soluții comune sunt deosebit de urgente. Prin urmare, propun o agendă pozitivă de acțiuni europene concrete pentru următoarele 12 luni.", susţine președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Discursul său a fost însoțit de adoptarea unor inițiative în privința investițiilor, a Piaței unice digitale, a Uniunii piețelor de capital și a securității, transformând astfel mesajele sale în acțiuni concrete. Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și prim-vicepreședintele Frans Timmermans au transmis și o scrisoare de intenție adresată președintelui Parlamentului European Martin Schulz și  reprezentantului Președinției Consiliului UE, prim-ministrul slovac Robert Fico. Aceasta are scopul de a evidenția inițiativele concrete pe care CE intenționează să le adopte în lunile următoare, conform prevederilor specifice din acordul-cadru referitor la relațiile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană (2010).

Care e contextul
În fiecare an, în luna septembrie, președintele Comisiei Europene susține un discurs referitor la "Starea Uniunii Europene", în Parlamentul European, urmat de o dezbatere în plen. Discursul marchează începutul dialogului cu Parlamentul European și Consiliul UE, pentru pregătirea programului de lucru al Comisiei în anul următor. Discursul despre "Starea Uniunii Europene" 2016 va servi, totodată, drept contribuție a Comisiei Europene la reuniunea informală a celor 27 șefi de stat și de guvern, ce va avea loc la Bratislava, pe 16 septembrie 2016.

Comisarul Corina Crețu susține solidaritatea financiară a Uniunii
Referitor la discursul despre "Starea Uniunii Europene" 2016, susținut de către președintele CE, Jean-Claude Juncker, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a declarat:

 

 

 

„În discursul său despre "Starea Uniunii Europene" 2016, președintele Juncker a descris Europa ca un simbol al păcii și solidarității, o Europă responsabilă care își protejează și mobilizează cetățenii, conservă modul nostru de viața și ne apară, atât pe plan intern, cât și extern. Așa cum a declarat președintele Comisiei Europene, ''bugetul nostru european este dovada vie a solidarității financiare'', iar evaluarea intermediară curentă a cadrului financiar multianual 2014-2020 reprezintă încă o mărturie a eforturilor noastre de a orienta bugetul către o creștere economică inteligentă si incluzivă. Fondurile europene structurale și de investiții se află în centrul acestor eforturi.

Propunem dublarea FEIS
Mobilizarea cetățenilor noștri  înseamnă și să le oferim oportunitatea de a-și valorifica talentele și a-și transforma ideile în proiecte de calitate. Așa cum a spus și președintele, "Europa trebuie să investească puternic în tinerii săi, în cei care caută un loc de muncă și în firmele sale nou-create". De aceea, propunem dublarea duratei Fondului european pentru investiții strategice (FEIS), precum și a capacității sale financiare, cu scopul de a mobiliza 630 de miliarde de euro până în 2022. Fondurile europene structurale și de investiții (ESI) pot ajuta la îndeplinirea acestui obiectiv. Combinarea fondurilor ESI cu cele din FEIS poate contribui la aducerea Planului de investiţii în regiuni sau sectoare unde a avut o utilizare destul de limitată până în prezent. De aceea, ne propunem să facem această combinare mai ușoară, cu noi dispoziţii în regulamentul fondurilor ESI şi cu mai multe stimulente pentru statele membre în vederea utilizării instrumentelor financiare și a Inițiativei pentru IMM-uri.

Simplificăm viața IMM-urilor și a start-up-urilor

 
 

Nu în ultimul rând, pentru a simplifica viața IMM-urilor și a firmelor nou-create, propunem reducerea sarcinii administrative pentru beneficiarii de fonduri prin simplificarea procedurilor și mecanismelor de control. Grupul la Nivel Înalt pentru Simplificare, pe care l-am creat, va veni cu mai multe propuneri, menite să contribuie la reflecția noastră asupra cadrului post-2020. Așa cum a spus președintele Juncker, următoarele douăsprezece luni sunt decisive dacă vrem să întărim Uniunea noastră. Trebuie să ne asigurăm că fondurile ESI, unele dintre principalele mijloace de investiții ale UE, îndeplinesc rapid și eficient obiectivele noastre comune de creștere economică, creare de locuri de muncă și incluziune.”

Documentaţie suplimentară
1. Comunicat de presă integral
2. Discursul președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker despre "Starea Uniunii Europene" 2016
3. Broșură de prezentare a raportului „Starea Uniunii Europene” 2016
4. Pagina de internet dedicată discursului despre "Starea Uniunii Europene"
5. Cele 10 priorități ale Comisiei Juncker
6. Pagina președintelui Jean-Claude Juncker
7. Discurs despre "Starea Uniunii Europene" 2015

 

 

Sursa: Ion VACIU