.

Asta e prima întrebare care îmi vine în minte, obsesiv, de când cu toate crizele (reale, dar și mediatice) prin care trece națiunea (reală, dar și virtuală). Niciodată în ultimii ani de după 1989 nu am crezut că această întrebare, aparent simplă, îmi va da atâta bătaie de cap. Oare ce țară este aceea în care dacă Parlamentul îl suspendă pe președinte, el spune repede că își dă demisia în 5 minute?

Trădare, trădare, dar s-o știm și noi
Seamănă cu «ba pe-a mătii», scuzați-pardon, dar numai așa ne păstrăm în ton! Odată suspendat domnule președinte, nu poți dumneata să îți mai dai demisia, pentru că tocmai fuseseși suspendat. Chiar asta e poanta! Respectarea legalității și nu a tupeului și a orgoliului prost înțeles! Pentru că nu degeaba toate sondajele indică locul 1 Traian Băsescu, locul 2 Gigi Becali. Chiar nu vă prindeți că cineva își bate joc permanent de noi toți? Că suntem la o cameră ascunsă de nu o să ne vedem bine până la urmă? Asta și pentru că la oglinda națională, la postul public de televiziune avem un gâgă pe post de președinte care-și rezolvă afacerile de familie, cu daune imense la bugetul statului și nimeni nu se sesizează să-l trimită pe afacerist la cremenal și la dosar penal.
Apoi, revenind la oile noastre, la ministerul de resort, MCTI, avem de câteva luni bune un ministru care e ținut într-un șah grav și permanent de același președinte Băsescu. După șeful statului, ministrul Nagy Zsolt ar fi trădător și spion. Pe cine sau ce a trădat domnul ministru și pe cine a spionat, atât de tare, încât nimeni de pe planeta asta nu știe? La fel, trebuie rezolvat imediat și cu ministrul MCTI. Dacă e vinovat...la penal, dacă nu, toți cei care au jucat acest spectacol sinistru cu liderul industriei IT&C (punând în acoladă investițiile străine potențiale din această perioadă) să fie judecați, arestați și deportați în Cosmosul Apropiat, tocmai pe Planeta Proștilor.

Suntem varză la cultură și beton armat la incultură
Ultimele date statistice indică, evident, că preocupările culturale ale românilor diferă flagrant de cele ale locuitorilor din Uniunea Europeană. Dacă europenii mai vechi se mai ocupă cu cinematograful, biblioteca și cu vizitarea muzeelor, românii excelează numai la sărbătorile publice și la ascultarea muzicii populare.
Păi, cu 46% din populație care trăiește la țară, într-o degringoladă demnă de țările mai sărace ale Africii, ce pretenții veți mai fi având de la compatrioții noștri? Dintre toate țările UE, România e pe ultimul loc la numărul de cinematografe și de spectatori în sălile de cinema. Astfel, dacă la 1.000 de români, media de spectatori de cinema pentru 2005 era de 3,3, în Bulgaria cifra se ridica la 6,8 în 2004, în Slovenia, 10,4, iar în Franța, 17,7 în 2005. La numărul de spectacole în teatre raportat la mia de locuitori, tot pe ultimul loc în UE suntem, cu (0,3) și la numărul de spectatori de teatru (52 de spectatori/1.000 locuitori).
În schimb, românul generic ascultă cu plăcere muzica populară, apoi pe cea ușoară, manelele și muzica clasică (?!), asta în timp ce în UE se asculta (în 2002) rock/pop pe primul loc, apoi muzică ușoară, populară și clasică.
Toate aceste cifre tragice pentru noi aparțin Centrului de Studiu și Cercetări din Domeniul Culturii, pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene și de sondajele făcute în România. Ca o consolare, la dotările casnice - cablu TV, enciclopedii, aparat DVD, casetofon, computer, Internet, cameră video și aparat foto – cifrele sunt comparabile cu cele din UE, cu excepția cablului TV, mult mai răspândit în România (75%) decât în UE (38%). Cauza?
Peste 90% din afacerile cu Cablu TV sunt ilegale, conform primarului Adriean Videanu. Face cineva ceva pentru intrarea companiilor infractoare în legalitate? Nu! Știe cineva la cât se cifrează pagubele lunare tolerate ale acestei ilegalități pentru bugetul de stat? Da! Circa 1 milion de euro lunar, vorba primarului amintit.
Când i-am adresat această întrebare într-o sală de conferințe, domnul Videanu a zâmbit și a ripostat că nu poate întrerupe televiziunile prin cablu. Oare suntem proști, sau ne prefacem?
La cărți, în 2004, producția de carte pe cap de locuitor era de 7,6 în Franța, în Spania de 6,5, în Ungaria de 4, iar în România și Bulgaria (separat) de numai 0,5. Asta da tragedie națională și semnal de alarmă pentru școală, profesori,  guvernanți, dar mai ales pentru guvernați!

Internetul e un lux aberant în România
Acestea fiind zise și date, să ne mire, în  contextul de criză profundă a unei națiuni care nu-și mai regăsește valorile și modelele că doar un român din patru mai utilizează Internetul, România clasându-se pe ultima poziție în UE și la acest indicator?
Dar despre ce scriu eu aici? Internetul e chiar un lux pentru 75% dintre concetățenii noștri, însă eu cred că pentru mulți români și hrana de zi cu zi este o problemă. De asta înclin să cred că mulți dintre noi, chiar dacă nu am fost proști, din cauză că ne-am prefăcut prea mult timp ne-am obișnuit și am rămas în postura aceasta. Și acum nu ne mai putem recunoaște nici prostia, nici omenia! Hai România!