.

Frontal Communication a contestat săptămâna trecută în instanță decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) care a respins, pe 25 septembrie, cererea companiei de reevaluare a ofertei Ericsson Romania, declarată câștigătoare de Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) într-o licitație privind trecerea la televiziunea digitală terestră în România destinată, în mare parte, românilor săraci din mediul rural. Ofertanții contestatari susțin că dețin probe indubitabile, în viziunea lor, despre grave erori tehnice ale soluției câștigătoare dar și despre informații și declarații eronate depuse în dosarul de licitație. Ca o replică, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a declarat azi la conferința "The Case for Investing in Romania", a Camerei de Comerț Americană în Romania (AmCham Romania), ca politicienii să nu se mai amestece în administrarea companiilor de stat.

Suedia și Slovenia câștigă – România, SUA și Germania pierd… licitația
Coincidența face ca tot azi, când multe detalii au fost expuse public în cadrul unei conferințe de specialitate la Hotelul Hilton cu toate părțile implicate, autorități, câștigători, pierzători dar și presa și specialiștii, noul ambasador SUA la București, Hans Klemm, să tragă un semnal de alarmă către politicieni ca să nu se mai amestece în administrarea companiilor de stat. România trebuie să rupă cercul influenței politice asupra deciziilor economice, susține oficialul american, parcă referindu-se aluziv la proiectul trecerea la televiziunea digitală terestră. În acest caz, unul dintre marii jucători americani care a ofertat, gigantul Harris, a pierdut o licitație, în fața unei firme mici din Slovenia, ELTI (cu o cifră de afaceri de circa 9 milioane de euro în 2014) în consorțiu cu Ericsson România.

Dosarul ofertanților contestatari a fost înregistrat luni, 13 octombrie, la Curtea de Apel București, instanța nestabilind încă primul termen de judecare a plângerii în cauză. În dosar, SNR și Ericsson Romania au calitatea de intimat, conform datelor disponibile pe pagina web a instanței. Contactat de Profit.ro, directorul general al SNR, Eugen Brad, susține că OUG 34/2006 privind achizițiile publice permite conducerii companiei, în baza deciziei CNSC, să înceapă negocierile cu ofertantul desemnat câștigător de către comisia de evaluare, pentru a încheia contractul de furnizare a achipamentelor. "Pe de altă parte, există posibilitatea ca instanța să dea dreptate firmei care a contestat rezultatul licitației și, dacă SNR a semnat între timp contractul, până la luare unei decizii definitive de către instanță, lucrurile se complică", recunoaşte Brad, care a evitat să facă alte comentarii. Oficialii Frontal Communication nu au dorit să comenteze demersul în justiție al companiei împotriva deciziei CNSC.

Scurt istoric al unei licitaţii îndelung contestate
SNR a inițiat, în luna lunii mai, o licitație pentru realizarea unei rețele naționale de televiziune digitală (prima parte) în baza unei licențe (multiplex), contractul fiind estimat la 125,9 milioane de lei, TVA inclusă, pentru o perioadă de 12 luni. Două luni mai târziu, SNR a primit oferte din partea asocierilor formate din Frontal Communication și GatesAir Inc (SUA), alături de Prime Telecom (subcontractant), respectiv Ericsson Telecommunications Romania și Ericsson AB (Suedia). Conform plângerii Frontal Communication înaintată CNSC în luna august 2015, SNR a declarat câștigătoare oferta asocierii Ericsson Telecommunications Romania și Ericsson AB (Suedia). În partea a doua a lunii septembrie a.c., CNSC a respins plângerea Frontal Communication, care a solicitat anularea rezultatului evaluării ofertelor depuse și reevaluarea ofertei asocierii Ericsson Telecommunications Romania și Ericsson AB (Suedia), declarată câștigătoare.

“Scopul proiectului îl reprezintă implementarea multiplexului 1 în banda UHF, condiționat, free to air, cu acoperire națională, în sistem DVB-T2, conform licenței deținută de SNR, pe care se vor transmite programe publice și comerciale de televiziune și care va asigura o acoperire în recepție fixă de minim 90% din populația țării până la data de 31 decembrie 2016. Ofertantul va trebui să prezinte acte doveditoare de la operatorii din țările în care a furnizat și integrat soluții DVB-T/T2 (transport, emițătoare, monitorizare) pentru rețele naționale terestre", se arată în caietul de sarcini al licitației. Potrivit datelor SNR din luna iunie, prima licență ar fi trebuit să acopere 50% din populația României până la finele acestui an și aproximativ 90% până în decembrie 2016. Multiplexul DVB-T2 poate asigura transmiterea unui număr de 16 programe TV în format Standard Definition (SD) sau o combinație de programe SD-HD (High Definition). Un multiplex digital (licență) reprezintă un grup de servicii de programe radio, TV și alte servicii multimedia transmise de la stații de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră. În iunie 2014, SNR a câștigat trei licențe de TV digitală (multiplexe) pentru suma de 1,02 milioane de euro, în urma unei licitații organizate de către Autoritatea Națională de reglementare în comunicații (ANCOM).

Tranziția României la tv digitală terestră tot mai amânată
Tranziția de la emisia analogică terestră de televiziune la cea digitală trebuia să se încheie la 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România și a strategiei din acest domeniu adoptate de Guvern. România nu a reușit să respecte prevederile acestui acord și autoritățile au prelungit termenul până la 31 decembrie 2016. Până la expirarea termenului limită, doar programele TVR mai pot fi recepționate în format analog prin intermediul unei simple antene TV. Restul progamelor TV pot fi recepționate numai prin încheierea unui abonament cu un furnizor specializat. Potrivit Ministerului pentru Societatea Informațională (MSI), peste un milion de români, în special din mediul rural, recepționează programele TVR și câteva posturi TV private în format analogic, prin intermediul unei simple antene TV. De la 1 ianuarie 2017, orice transmisie analogică terestră va înceta pe teritoriul României, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune și servicii multimedia suplimentare. Trecerea de la transmisia analogică la cea digitală permite transmiterea mai multor posturi TV cu o calitate superioară prin spectrul dedicat unui singur program TV transmis analogic.

SNR a mai organizat licitației pentru trecerea la televiziunea digitală
Cu o valoare estimată la 17,4 milioane de lei, TVA inclusă, la cea de-a doua parte a proiectului, care include mai multe loturi, s-au înscris asocierile Frontal Communication și Electrotehnica Echipamente Electrice, respectiv Frontal Communication și Imagine Communications EMEA (Marea Britanie). De asemenea, au mai depus oferte individuale Ericsson Telecommunications Romania, Felix Telecom, Sprinter 2000, Rhode&Schwarz Romania și RomTek Electronics. Conform datelor www.e-licitatie.ro, asocierea Frontal Communication și Imagine Communications EMEA (Marea Britanie), precum și Ericsson Telecommunications România și RomTek Electronics vor furniza echipamentele pentru a doua etapă a proiectului, valoarea celor trei contracte totalizând 13,7 milioane de lei, TVA inclusă. SNR a mai organizat, la finele anului trecut, o licitație pentru realizarea unei rețele naționale de televiziune digitală în baza a trei licențe (multiplexe), contract estimat la 531,4 milioane de lei, TVA inclusă, dar compania nu a primit nici o ofertă la expirarea termenului, în luna februarie a acestui an. În urma acestui eșec, MSI, acționarul unic al operatorului, l-a demis pe directorul general al SNR, Gabriel Grecu, pentru ratarea unor obiective de performanță stabilite prin contractul de mandat referitoare la implementarea televiziunii digitale până la 17 iunie și la nerespectarea unor hotărâri ale acționarului unic cu privire la acest obiectiv.

Fișă SNR
Compania SNR a fost înființată în anul 1991, prin reorganizarea și divizarea Rom Post Telecom, și este principalul furnizor de servicii de radiocomunicații din România, sub brandul Radiocom. Compania este cel mai mare jucător local în domeniul broadcasting-ului (difuzare și transport programe radio și TV). De asemenea, SNR este furnizor de rețele și servicii de comunicații, transfer de date și Internet. Anul trecut, afacerile companiei au atins 331,4 milioane de lei, de la 330,5 milioane de lei în 2013, și pierderea netă a scăzut la 1,7 milioane de lei, comparativ cu 9,2 milioane de lei în urmă cu un an.

Ambasadorul SUA încurajează România să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice
Oficialul american cere liderilor români să nu se mai amestece în administrarea companiilor de stat pentru a obţine beneficii. România trebuie să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm. Acesta a făcut apel către liderii români să lase la o parte preocupările politice şi să nu se mai amestece în administrarea companiilor de stat pentru a obţine beneficii, conform Mediafax. Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a spus în discursul său susţinut la conferinţa "The Case for Investing in Romania", organizată de Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România), că anul 2016, când vor avea loc alegeri în România, ar putea fi unul decisiv pentru ţară. Ambasadorul american a subliniat că este nevoie ca România să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice şi a lansat un apel către liderii români să lase la o parte preocupările politice pe termen scurt şi să se concentreze asupra binelui ţării pe termen lung în adoptarea de legislaţie nouă sau revizuirea legislaţiei existente. De asemenea, Hans Klemm a făcut apel către liderii români ”să îi apere în mod public şi cu tărie” pe procurorii care îi anchetează pe cei corupţi şi să sprijine un sistem judiciar independent.

Politicul să se concentreze asupra binelui ţării pe termen lung
”În sfârşit, România trebuie să rupă cercul influenţei politice asupra deciziilor economice. În anul 2016 vor avea loc două serii de alegeri. Acesta ar putea fi şi un an hotărâtor pentru România. Fac apel la liderii români să dea un exemplu pentru viitor: să lase la o parte preocupările politice pe termen scurt şi să se concentreze asupra binelui ţării pe termen lung în adoptarea de legislaţie nouă sau revizuirea legislaţiei existente; să înceteze să se amestece în administrarea companiilor de stat în scopul obţinerii de beneficii politice şi să le permită acestora să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu bunele practici de afaceri, astfel încât toţi românii să se bucure de efectele benefice; să îi apere în mod public şi cu tărie pe procurorii care îi anchetează pe cei corupţi şi să sprijine cu tărie un sistem judiciar independent”, a afirmat ambasadorul SUA la Bucureşti. Acesta a mai spus că România are un mare potenţial, dar la fel de ample sunt şi reformele necesare pe care trebuie să le facă.

”Sunt convins că România are un mare potenţial, dar la fel de ample sunt şi reformele necesare pentru a-l valorifica. Încurajez România să îmbrăţişeze temele atotcuprinzătoare ale securităţii, democraţiei şi prosperităţii drept instrumente esenţiale pentru fructificarea acestui potenţial. Acestea sunt ingredientele vitale pe care investitorii străini şi români, fie ei privaţi sau de stat, le caută atunci când analizează unde să-şi îndrepte capitalul limitat. Susţinem efortul României de a asigura o fundaţie solidă pentru o creştere economică sustenabilă, bazată pe un climat investiţional transparent, previzibil şi stabil şi susţinută de consultări cu partenerii de dialog şi măsuri ferme de guvernanţă corporativă”, a conchis ambasadorul american.

Sursa: Ion VACIU