.

O evaluare comună a progreselor înregistrate în negocierile pentru Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) de la începerea acestora în iulie 2013 a fost publicată astăzi, 17 ianuarie, sub semnăturile comisarului pentru Comerț al Comisiei Europene (CE), Cecilia Malmström, și a reprezentantului pentru Comerț al SUA, Michael Froman. Ultimii 3 ani au fost dominați de progrese reale pentru încheierea unui acord echilibrat, la standarde înalte, de promovare a creșterii economice, care să stimuleze competitivitatea și să creeze locuri de muncă de ambele părți ale Atlanticului.

UE a făcut tot posibilul pentru un acord TTIP echilibrat, ambițios și la standarde înalte
Raportul comun UE-SUA descrie, pe scurt, progresele înregistrate în toate domeniile negocierilor: îmbunătățirea accesului la piețe pentru firmele din UE și din SUA, simplificarea reglementărilor tehnice fără o reducere a standardelor, precum și normele comerciale la nivel mondial, incluzând și dezvoltarea durabilă, forța de muncă și mediul, cu un capitol special privind firmele mai mici. Pe lângă descrierea poziției comune la care s-a ajuns, raportul identifică, de asemenea, domeniile în care mai este încă nevoie de multă muncă pentru soluționarea divergențelor, inclusiv pentru îmbunătățirea accesului la piețele de achiziții publice, pentru oferirea unei protecții puternice a investițiilor care să mențină dreptul la reglementare, precum și pentru concilierea abordărilor privind mărcile și indicațiile geografice.

Așa cum am discutat cu statele membre în cadrul celei mai recente reuniuni a Consiliului Comerț, din noiembrie, această evaluare urmărește să prezinte pe scurt starea negocierilor comerciale dintre UE și SUA, în contextul politicii noastre ferme de transparență sporită în cursul acestor negocieri. UE a făcut tot posibilul pentru a obține un acord TTIP echilibrat, ambițios și la standarde înalte, cu beneficii clare pentru cetățeni, comunități locale și întreprinderi. Am înregistrat progrese considerabile și tangibile, după cum reiese din această sinteză. Aștept cu interes colaborarea cu noua administrație din SUA privind viitorul relațiilor comerciale transatlantice.”, susține Comisarul Malmström.

Scurt istoric al negocierilor pentru TTIP
În ultimii ani, CE a publicat atât propunerile de text ale UE în cadrul negocierilor pentru TTIP, cât și rapoarte și documente de poziție, și a consultat intens societatea civilă, discuțiile comerciale dintre UE și SUA fiind astfel cele mai transparente negocieri bilaterale purtate vreodată. Discuțiile au dus, de asemenea, la o reformă a dispozițiilor UE privind protecția investițiilor în acordurile comerciale, în urma unui amplu dialog cu părțile interesate, care a inclus și o consultare publică. În noiembrie 2015, CE a înaintat o nouă propunere de înlocuire a modelului învechit de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat (ISDS) cu un sistem jurisdicțional în materie de investiții (ICS) modern și transparent, care protejează cu eficacitate investițiile, păstrând totodată pe deplin dreptul administrațiilor de a reglementa. Argumentele strategice și economice în favoarea unui acord între cele mai mari economii industriale avansate din lume sunt în continuare puternice. În ultimii trei ani s-au înregistrat progrese semnificative în direcția încheierii unui acord echilibrat și la standarde înalte, care să promoveze creșterea economică, să stimuleze competitivitatea și să creeze locuri de muncă de ambele părți ale Atlanticului.

Documentare suplimentară
1. Textul complet al declarației comune
2. Pagina dedicată TTIP de pe site-ul web al Comisiei Europene
3. Instrumentul interactiv de vizualizare de date: Comerțul UE-SUA în orașul tău (EU-US trade in your town)

 

Sursa: Ion VACIU