.

Steve Ballmer, CEO Microsoft Corp., a anunțat pe 15 februarie 2010, în cadrul conferinței Microsoft de la Congresul Mondial al Mobilității de la Barcelona, lansarea Windows Phone Seria 7. Terminalele ce vor fi dotate cu noua platformă pe care Microsoft dorește să o ofere utilizatorilor și dezvoltatorilor de aplicații software vor fi disponibile spre achizitionare în perioada sărbătorilor de iarnă din acest an. Tot astăzi a avut loc și conferința anuală a Asociației GSM, care a atrasat direcțiile strategice pentru 2010 și care va putea fi vizionată, în curând, pe web site-ul www.comunic.ro, rubrica video.

Dupa circa o jumătate de oră de așteptare în ploaie pentru intrarea la hotelul Catalonia, unde Microsoft și-a organizat cartierul general de la Barcelona, ziariștii au fost separați pe mai multe săli unde au avut ocazia să vadă pe niște televizoare extraplate discursurile oficialilor și invitaților Microsoft.

Cu toate că discursul lui Steve Ballmer și al celorlalti colegi de la Microsoft a fost foarte împătimit și convingător, noutățile receptate de către reprezentanții mass-media nu au fost pe măsura energiei degajate de către organizatori. Practic, nu există noutăți absolute pe care să le fi remarcat la noul OS, ci doar rafinări ale unor aplicații software existente deja și o împachetare mai bună din punct de vedere al marketingului. Abia astăzi întelegem de ce compania Samsung (de altfel partener Microsoft pentru dezvoltarea noului OS) a anunțat cu o zi înainte de evenimentul Microsoft, lansarea unui nou terminal inteligent, dar și a sistemului de operare "bada". OS Seria 7, ca și bada, vizează, de fapt același concept de democratizare a smartphone-urilor, idee care dă bine pe acest timpuri de criză, însă rămâne de văzut cât poate fi de sustenabilă.

În viziunea oficialilor Microsoft, noua platformă se caracterizează printr-un design inteligent, experiente mobile integrate, care unesc utilizatorii în cadrul unei comunicări web superioare, prin aplicații inovative. Pentru prima oară, Microsoft pune împreună platforma de jocuri xBox Live și aplicațiile de muzică (Zune) și experiente video pe același terminal mobil, dotat în exclusivitate cu Windows Phone Seria 7. Partenerii Microsoft au început deja să construiască terminalele pentru noul sistem de operare, printre aceștia numărându-se Dell, Garmin-Asus, HTC, HP, LG, Samsung, Sony Ericsson, Toshiba și Qualcomm. Operatorii cu care Microsoft va colabora pentru comercializarea terminalelor Windows Phone seria 7 sunt AT&T, Deutsche Telekom AG, Orange, SFR, Sprint, Telecom Italia, Telefónica, Telstra, T-Mobile USA, Verizon Wireless și Vodafone. În cadrul evenimentului, alături de Steve Ballmer au urcat pe scenă reprezentanții principalilor operatori mobili cu care Microsoft a semnat deja două parteneriate strategice: AT&T pentru SUA și Orange.

Descrierea Windows Phone seria 7

Fiecare terminal dotat cu noul OS va avea un buton dedicat pentru Bing (motorul de căutare al Microsoft) ce va asigura acces, printr-o singură apăsare, la orice contact din agenda telefonului, cu o aplicație specială ce poate furniza și cele mai relevante rezultate pe web, în funcție de tipul cerinței utilizatorului. Cele 6 nuclee principale ale noului OS, descrise de către Joe Belfiore, Vicepresident Windows Phone, sunt: People, Pictures, Games, Music & Video, Marketplace si Office. Acestea există în acest moment

și în versiunea anterioară a Windows Phone, 6.5, însă noua abordare vine cu o mai mare conexiune între programe și dorințele utilizatorului. Astfel, la o simplă căutare a unei persoane aflate în agendă se poate afla nu numai numărul de telefon, adresa și celelalte date de contact, dar și profilul lor pe rețelele de socializare. În acest fel, comunicarea poate fi îmbunătățită printr-o sesizare superioară a prezenței web a unui utilizator în relație cu un altul.