.

Potrivit unui studiu amplu realizat în cadrul organizațiilor IT din Europa de Vest, aproape jumătate din companiile europene au implementat deja o strategie formală pentru soluțiile IT ecologice. În medie, aceste companii estimează că își vor reduce costurile efective cu 14,5% în următoarele 12 luni. Barometrul “Green IT” privind implementarea soluțiilor IT ecologice, realizat de IDC și sponsorizat de Dell, a fost realizat cu participarea a 459 de directori IT din cadrul mai multor companii europene cu peste 1.000 de angajați și care operează cel puțin un centru de date. Bugetul IT mediu al fiecărui respondent pentru anul în curs este de 160 milioane de euro, astfel că organizațiile care au implementat o strategie IT ecologică estimează că vor economisi aproape 23,2 milioane de euro pe an.

 

            Nathaniel Martinez, Director de Program în cadrul European System and Infrastructure Solution Group, IDC, a afirmat: "Sustenabilitatea a devenit un subiect de discuție esențial în deciziile corporative privind investițiile majore. Înțelegerea motivațiilor care determină implementarea unei strategii “verzi”, precum și identificarea obstacolelor cu care se confruntă organizațiile și implementarea celor mai bune practici sunt subiecte extrem de relevante în mediul economic actual."

 

 

            Dell dorește ca barometrul “Green IT“ să devină o modalitate de evaluare anuală a progresului corporativ în adoptarea unor politici IT sustenabile și ecologice. Dave Marmonti, vicepreședinte senior al Dell și președinte al Dell EMEA (Europa, Orientul Mijlociu și

Africa ) a declarat: "Dell produce tehnologii care sprijină utilizatorii în îmbunătățirea performanței din punct de vedere al impactului asupra mediului și, într-o măsură tot mai mare, în reducerea costurilor. Această primă ediție a barometrului arată că reducerea costurilor printr-o strategie IT “verde” este o realitate, dar nu este garantată. Strategia IT ecologică trebuie să fie integrată în cultura unei companii pentru ca aceasta să reprezinte un succes.”

 

Presiunile legate de costuri și conformarea cu reglementările în domeniu sunt principalele motivații ale inițiativelor IT “verzi”

 

            Barometrul “Green IT” realizat de IDC a identificat doi factori principali, externi și interni, care motivează investițiile în inițiative IT ecologice.
1. Conformarea cu reglementările în domeniu (72% dintre organizațiile europene respondente)
2. Presiunile legate de reducerea costurilor (75%) prin implementarea unei infrastructuri IT eficiente din punct de vedere energetic, reciclabile și sustenabile (68%)

 

 

Fig 1 – Principalele motivații în implementarea strategiilor IT ecologice

 

 

Care dintre următoarele motivații pentru investiții în soluții IT ecologice sunt sau ar putea fi cele mai importante pentru organizația dumneavoastră?

 


 

 

 

 

 

Directorii organizațiilor au un rol esențial în adoptarea inițiativelor IT ecologice

 

            Inițiativele IT ecologice nu sunt motivate în mod exclusiv de factori economici. Acestea sunt deseori parte integrantă a unor obiective corporative mai ample, stabilite de directorii generali și de consiliul executiv al organizațiilor. Astfel, 61% dintre companiile europene respondente au apreciat că soluțiile IT ecologice implementate au făcut parte dintr-o inițiativă mai amplă, spre exemplu un proiect de responsabilitate socială corporativă (CSR). În mod similar, 53% dintre respondenți au indicat că rolul decisiv în adoptarea inițiativelor IT “verzi” a aparținut directorilor executivi, inclusiv directorilor IT.

 

Introducerea soluțiilor IT “verzi” este un proces dificil

 

            Concluziile acestui studiu relevă și constrângerile și dificultățile cu care se confruntă organizațiile în adoptarea soluțiilor ecologice, precum lipsa sprijinului din partea industriei, (25%) deficiențele modalităților de evaluare a performanței (29%) și absența unui stimulent corporativ (68%). Totuși, directorii IT europeni consideră că IT-ul va avea un rol foarte important (45%) sau important (36%) în reducerea consumului de energetic și a amprentei de carbon a organizațiilor în următorii trei ani.

 

            "Investițiile în inițiative IT ecologice la nivel de corporații vor crește masiv în viitorul apropiat. Marile organizații europene au alocat deja 7,6% din bugetele lor inițiativelor IT “verzi”, iar rezultatele studiului indică faptul că IT-ul “verde” va reprezenta 9,0% din bugetele IT peste doi ani", a adăugat Nathaniel Martinez, IDC.

 

Metodologie

 

            Barometrul “Green IT” realizat de IDC (IDC# IDCWP28Q, septembrie 2008) și sponsorizat de către Dell are la bază un studiu vast, efectuat în perioada iunie-august 2008, care a inclus 459 de respondenți, directori IT în cadrul mai multor organizații europene cu peste 1.000 de angajați și care operează cel puțin un centru de date. Respondenții au provenit din Franța (100), Regatul Unit (74), Germania (80), Italia (52), Spania (51), Olanda (51) și țările nordice (51).

 

Studiul este disponibil la: www.dell.co.uk/idc_greenit_whitepaper.

 

            Pentru mai multe informații despre inițiativele ecologice ale Dell, vă rugăm să vizitați www.dell.com/earth. Pentru a vă alătura acestor inițiative ale companiei, alături de alte mii de persoane, vă rugăm să accesați www.regeneration.org.

 

 

Despre Dell

 

Dell Inc. (NASDAQ: DELL) este o companie receptivă la cerințele clienților săi, oferind tehnologie și servicii inovatoare, considerate fiabile și valoroase de către utilizatori. Dell este unul dintre cei mai importanți furnizori globali de sisteme și servicii și se situează pe poziția 34 în topul Fortune 500. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vizitați www.dell.com. Pentru a comunica direct cu Dell, vă rugăm să vizitați www.dell.com/conversations , unde aveți acces la mai multe canale de comunicare online. Pentru a primi noutăți despre Dell, vă rugăm să accesați www.dell.com/RSS.

Dell

Alte stiri - MONITORIZARE IT&C