.

Un studiu independent despre securitatea laptopurilor, comandat de Intel Corporation, relevă că pierderea sau furtul PC-urilor mobile ale angajaților generează pierderi financiare semnificative pentru corporații. Conform studiului realizat de Ponemon Institute, un laptop furat sau uitat de angajați în aeroporturi, taxiuri sau hoteluri oriunde în lume reprezintă o pierdere de aproximativ 49.246 USD pentru companie, reflectând valoarea informațiilor deținute pe laptop și prețul mediu al dispozitivului mobil propriu-zis.

 

“Tot mai mulți angajați au renunțat la computerele desktop în favoarea laptopurilor, pentru productivitate crescută și mobilitate”, a spus Mooly Eden, vice president și general manager, Mobile Platforms Group, Intel. “Acest trend este ascendent, iar studiul publicat astăzi ne arată că firmele trebuie să își ia tot mai multe măsuri de precauție în ceea ce privește securitatea sistemelor mobile. Pentru Intel, a oferi un nivel optim de securitate nu înseamnă doar nevoia de a dezvolta tehnologii eficiente, precum Intel® Anti-Theft Technology, ci și de a colabora cu principalii furnizori de aplicații de criptare, ștergere de date și alte servicii de securitate, pentru a oferi soluții complexe utilizatorilor finali”.

 

Intel a solicitat realizarea studiului pentru a înțelege mai bine problemele și soluțiile asociate pierderii unui laptop. Cercetarea indică faptul că informațiile stocate pe laptop, și nu dispozitivul în sine, reprezintă factorul principal care conduce la creșterea valorii pagubei

financiare. Studiul relevă de asemenea că utilizarea produselor și tehnologiilor de criptare a datelor reduce semnificativ costurile în cazul furtului.

 

În urma analizei a 138 de cazuri de laptopuri pierdute sau furate, s-a stabilit că prețul total generat de înlocuirea, detectarea, expertiza criminalistică, pierderea proprietății intelectuale, pierderea productivității, precum și aspectele legale, de consultanță și regulatorii este de aprox. 49.246 de dolari.

 

“Este primul studiu care stabilește costul total generat de pierderea sau furtul unui laptop”, a spus Dr. Larry Ponemon, chairman și fondator al Ponemon Institute. “Rezultatele sunt surprinzătoare și arată ca, de fapt, informațiile deținute pe laptopul pierdut sau furat sunt mai valoroase decât laptopul în sine”. 

Potrivit studiului, cu cât compania ia cunoștință de furtul laptopului mai devreme, cu atât costul generat este mai mic. Dacă un laptop este furat, iar dispariția lui anunțată în aceeași zi, costul mediu ajunge la 8.950 USD, conform studiului. După mai mult de o săptămână, costul poată să ajungă chiar și la 115.849 USD.

 

Cine deține laptopul este de asemenea un aspect important în stabilirea pagubelor financiare. În mod surprinzător, nu laptopul președintelui unei companii este cel mai valoros, ci cel al unui director sau manager. Laptopul unui senior executive este evaluat la 28.449 USD, în timp ce laptopul unui director poate ajunge la 60.781 USD, iar al managerului, la 61.040 USD.

 

Soluții

 

 

Conform studiului, criptarea datelor este cea mai importantă în stabilirea pagubelor financiare în urma furtului sau pierderii unui laptop corporatist. Un laptop pierdut, cu un hard disk criptat, este evaluat la 37.443 USD, comparativ cu unul necriptat, care poate costa 56.165 USD.

 

 

Intel Anti-Theft Technology este o soluție ce acționează ca o “pastilă otrăvitoare” programată să ruleze pe PC. Poate fi activată de mecanisme de detecție interne sau de pe un server de la distanță. Utilizarea tehnologiei Intel blochează laptopul furat sau pierdut, ce devine complet nefolositor pentru găsitor. Tehnologia se poate activa, de exemplu, în urma introducerii greșite a parolei de log-in de mai multe ori sau dacă timpul prestabilit alocat conectării periodice la un server central este depășit. Tehnologia Intel Anti-Theft, disponibilă în laptopurile tot mai multor integratori de sisteme, se găsește de asemenea în ofertele companiilor producătoare de soluții de criptare sau de ștergere a datelor.

 

Studiul “Cost of a Lost Notebook” este disponibil online, la Intel® vPro™

Expert Center.

 

 

Despre Intel

 

 

Intel [NASDAQ: INTC], liderul mondial în inovațiile privind siliciul, dezvoltă tehnologii, produse și inițiative pentru a anticipa continuu modul în care oamenii muncesc și trăiesc. Informații suplimentare legate de Intel sunt disponibile la adresa www.intel.com/pressroom și pe  blogs.intel.com

Intel (și alte mărci, după caz) sunt mărci înregistrate ale Intel Corporation din Statele Unite și din alte țări.

Intel

Alte stiri - MONITORIZARE IT&C