.

Arbitrul pietei telecom autohtone a anuntat miercuri ca ar putea finaliza pana la sfarsitul lunii iulie 2008 procedurile de acordare a unei noi licente de telefonie mobila sau de Internet, in benzile de frecvente 410 -415/420 - 425 MHz, dar aceasta banda va fi de calitate mai slaba decat cele aflate in prezent in uz, fiind mai potrivita pentru zona rurala.

Guvernul a aprobat ieri prin Hotarare procedura de selectie a unui castigator pentru licenta. Taxa de licenta este de 1,077 mil. euro, suma care va fi virata catre bugetul de stat, conform Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

"Costul pentru licenta este mult mai mic decat cel platit de Orange sau Vodafone, care lucreaza pe benzi de frecventa mai mari, intre 900 si 1.800 MHz. Frecventele de 410-425 MHz sunt benzi mai inguste, nu permit roaming si, in general, sunt frecvente care nu permit operatorilor rentabilitate foarte mare", a declarat pentru DailyBusiness Dan Georgescu, presedinte ANRCTI. El a precizat ca aceasta banda este foarte buna mai ales pentru zone rurale.

"Pana in prezent nu am primit semnale clare din piata in ceea ce priveste interesul unor jucatori pentru achizitionarea acestor frecvente, dar vom fi mai siguri doar peste circa 45 de zile, dupa publicarea in Monitorul Oficial a hotararii si dupa punerea in vanzare a caietului de sarcini", a spus un purtator de cuvant al ANRCTI.

Acesta a subliniat ca iulie este doar o data estimativa, inaintata de ANRCTI, dar ca este "un termen optimist".

Nu vor putea participa la procedura de selectie furnizorii care detin cel putin o licenta nationala de utilizare a frecventelor radio in vedere furnizarii de retele si servicii de comunicatii electronice mobile (inclusiv de banda larga) si care furnizeaza sau pot furniza si retele si servicii de comunicatii electronice mobile substituibile cu cele ce pot fi furnizate prin utilizarea benzilor de frecvente 410-415/420-425 MHz, respectiv servicii de telefonie si acces la Internet, au spus oficiali ai ANRCTI. Competitia ramane insa deschisa pentru operatori precum UPC Romania, care nu detin in prezent licente de comunicatii mobile.

http://www.dailybusiness.ro/stiri-it-c/anrcti-vinde-pana-in-iulie-o-licenta-de-telefonie-mobila-pentru-sate-9258

Alte stiri - MONITORIZARE IT&C