.

Activitatea Oracle in Europa Centrala si de Est, alaturi de concluziile prezentate in raportul Economist Intelligence Unit: A Time for New Ideas: Innovation in Central-Eastern Europe, a determinat Oracle sa elaboreze o lista de recomandari pentru incurajarea si accelerarea inovatiei, dupa cum urmeaza:

1. Dati-le o pauza (fiscala). Introducerea unor scutiri de taxe pentru companiile inovatoare tinere (Young Innovating Companies - YICs)
Noile companii se confrunta deseori cu probleme financiare dificil de rezolvat in faza de debut a activitatii lor. Ele trebuie sa dezvolte si sa comercializeze produsele, precum si sa angajeze personal speciallizat inainte de a incepe sa realizeze venituri si profit. Introducerea scutirilor de taxe privind contributiile sociale si optiunile pentru capitalul angajatilor, de exemplu, ar inlesni mult procesul de demarare a activitatii si ar ajuta aceste companii inovatoare sa devina profitabile mult mai repede si mai usor. in unele tari, taxa corporativa (taxa pe profituri) este de asemenea prohibitiva pentru cei care ar dori altfel sa isi poata deschide propria afacere. Impozite pe profit mai mici in cazul micilor intreprinderi ar incuraja mai mult crearea de companii noi, inovatoare.

2. Mai rapid pe piata. Reducerea birocratiei asociate cu infiintarea unei noi companii
‘Daca este usor sa incepi o afacere, vei avea mai multe afaceri care se vor intregistra, mai multe companii,’ a scris Banca Mondiala in raportul sau „Dezvoltarea afacerilor” pentru 2007. Totusi, Banca Mondiala a descoperit ca in 2007 era mai usor sa deschizi o afacere in Rwanda decât in Ungaria, Slovacia, Cehia, Ucraina, Slovenia sau Polonia. in timp ce in Estonia o companie poate fi creata in 7 zile si in România in 14 zile, in Croatia este nevoie de 40 de zile, iar in Slovenia de 60 de zile. Reforma aduce insa schimbari pozitive: din momentul in care procesul de infiintare si inregistrare a unei companii s-a simplificat in Lituania, numarul companiilor inregistrate a crescut cu 25%.

3. Creatia ta, proprietatea ta. Protejarea inovatiei si a proprietatii intelectuale prin lege
in studiul sau „A Time for New Ideas: Innovation in Central-Eastern Europe”, EIU raporteaza ca multe companii nou-infiintate din Europa Centrala si de Est au dificultati in a patrunde pe pietele externe din pricina unei perceptii invechite conform careia companiile si produsele din regiune nu sunt de incredere si au o calitate inferioara. Autoritatile pot imbunatati imaginea si perspectivele companiilor locale prin elaborarea de legi care sa impuna standardele inalte de calitate si siguranta, si care sa protejeze proprietatea intelectuala a celor care dezvolta produse si servicii inovatoare impotriva celor care cauta sa produca imitatii inferioare. Peste jumatate (51%) din cei 370 de respondenti din cadrul sondajului EIU au spus ca o mai buna protectie a proprietatii intelectuale poate conduce la niveluri mai ridicate de inovatie in tarile lor.

http://www.xtrempc.ro/modules.php?name=Articole&skin=0&subtip=stire&tip=hard&id_articol=11457

Alte stiri - MONITORIZARE IT&C