.

 

NVIDIA lansează trei programe noi de cercetare CUDA în domeniul procesării pe unitarea de procesare vizuală (GPGPU).  Astfel, ecosistemul creat în jurul arhitecturii NVIDIA® CUDA™ va permite dezvoltarea aplicațiilor de procesare pentru uz general.  

 

Câteva mii de lucrări de cercetare au fost deja publicate, iar mai mult de 350 de universități la nivel internațional au inclus în programul de studiu cursuri CUDA, numărul acestora triplându-se în ultimii ani. În România, programele CUDA sunt predate la Universitatea Politehnica București și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava.   

 

Noile programe CUDA includ:

 

  • Programul de certificare CUDA – Răspunzând cererii de ingineri GPGPU calificați, acesta este primul program prin care este certificată expertiza în programarea intens paralelă pe GPU.

  • Centrele de cercetare CUDA  – Prin acest program sunt recunoscute instituțiile care adoptă procesarea pe GPU în mai multe domenii de cercetare.

  • Centrele de studiu CUDA  – Prin acest program sunt recunoscute instituțiile care au inclus tehnicile de programare pe GPU în programul obișnuit de programare.

 

În plus, NVIDIA lansează un nou portal de cercetare online NVResearch care va oferi atât informații despre proiectele intenaționale de cercetare susținute de NVIDIA, cât și detalii despre toate programele educaționale derulate de grup.

“Mai mult de 350 universități de la nivel internațional au inclus în programul de studiu modelul de programare CUDA și mai mult de 100.000 de programatori lucrează la dezvoltarea de aplicații rulate pe GPU,” a declarat Sanford Russell, General Manager of CUDA & GPU Computing din cadrul NVIDIA. “Programele noi vor încuraja dezvoltarea procesării GPGPU într-o multitudine de industrii.”

 

Programul de certificare CUDA răspunde cererii de programatori calificați în procesarea paralelă. Pentru a obține titlul de Inginer Certificat NVIDIA CUDA, candidații trebuie să demonstreze cunoașterea programării pe arhitectura CUDA, abilitatea de a aplica instrumentele CUDA sarcinilor algoritmice obișnuite și o înțelegere bună a tehnicilor de optimizare în limbajul CUDA C.

 

Programul de cercetare CUDA recunoaște și încurajează colaborarea între diverse grupuri de cercetători din universitățile care vor să dezvolte procesarea intens paralelă pe unitatea de procesare vizuală. Printre beneficiile programului se numără evenimentele și conferințele în care sunt invitați cercetători renumiți, suport tehnic NVIDIA și sesiuni de training-uri online specializate.

Centru de studiu CUDA este primul program de acest fel dezvoltat de un producător hardware și pus la dispoziția universităților și colegiilor. Programul are multiple beneficii printre care se numără: donații de kit-uri de studiu în care sunt incluse numeroase cursuri de programare, licențe software și unitați de procesare vizuală cu arhitectura CUDA și numeroase discount-uri pentru echipamentele suplimentare dacă este nevoie.

 

“CSIRO a fost unul dintre primele centre de supercomputing care a îmbinat unitățile de procesare CPU cu unitățile de procesare vizuală GPU, obținând o creștere de 200 de ori a performanțelor de rulare a aplicațiilor,” a declarat Dr. John Taylor, leader al platformei Computational and Simulation Sciences în cadrul CSIRO. “Suntem onorați să primim certificarea
CUDAResearchCenter și ne dorim să dezvoltăm sistemele
CSIRO GPU. Astfel, CSIRO va deveni, menținând eficiența costurilor, un jucător global competitiv în domeniul de top al cercetării.”

Programele de cercetare și de studiu CUDA vor fi înființate în instituții internaționale din
Asia, Europa și America de Nord.
Printre centrele de cercetare CUDA care au primit deja certificarea se numără Universitatea John Hopkins University (S.U.A), Universitatea Nanyan (Singapore), Universitatea Tehnică din Ostrava (Cehia), CSIRO (Australia) și SINTEF (Norvegia). Printre centrele de studiu CUDA care au primit certificarea se numără Universitatea McMaster (Canada), State University din New York, Postdam (S.U.A), Universitatea Politehnica California, San Luis Obispo (S.U.A), ITESM (Mexico), Universitatea Tehnică din Cehia și Universitatea Qingdao (China).

Aceste trei programe noi vin în completarea Centrelor de Excelență CUDA prezente în zece instituții importante care se axează pe dezvoltarea procesării paralele: Universitatea Cambridge, Academia de științe din China, Universitatea Harvard, Universitatea Maryland, Universitatea din Taiwan, Tokyo Tech, Universitatea Tsinghua, Universitatea din Illinois, Universitatea din Tennessee și Universitatea din Utah.

Pentru mai multe informații privind activitățile de cercetare NVIDIA vă rugăm să vizitați centrul NVResearch.







 

Despre NVIDIA

NVIDIA (Nasdaq: NVDA) este liderul mondial în tehnologia de procesare vizuală și compania care a inventat, în 1999, unitatea de procesare grafică (GPU), un procesor foarte performant care generează o grafică uimitoare pentru stațiile de lucru, computerele personale, consolele de jocuri și dispozitivele mobile. Datorită expertizei în programarea pe unitatea de procesare vizuală, NVIDIA a revoluționat procesarea paralelă, supercomputerele devenind mult mai accesibile. Compania deține mai mult de 1100 de patente înregistrate în SUA, inclusiv patente legate de design și arhitectură fundamentale pentru procesarea modernă. Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați www.nvidia.co.uk.   

 

NVIDIA

Alte stiri - MONITORIZARE IT&C