.

 

Romsym Data, cel mai important distribuitor independent de software din Romania, a anunțat rezultatele financiare pe anul 2009. Cu toate că a înregistrat o diminuare a cifrei de afaceri, compania a reușit să mențină același nivel de profitabilitate ca în anii precedenți.

Pe fondul problemelor economice, companiile au aplicat corecții majore bugetelor IT. Romsym Data a identificat noi oportunități de business, componenta de consultanță și servicii înregistrând o creștere semnificativă anul trecut. În acest context, cu toate că veniturile din licențe au scăzut semnificativ, profitabilitatea companiei s-a menținut la nivelul anului trecut. ” a declarat Răzvan Balint, Director General – Romsym Data.

Grafic – Evoluția cifrei de afaceri și a profitului Romsym Data în perioada 2005-2009 (milioane Euro).

Cifra de afaceri a companiei s-a diminuat cu aproximativ 1 milion de Euro în 2009, comparativ cu cifra  de afaceri înregistrată în anul 2008, an în care Romsym Data a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri în cei 18 ani de când activează pe piața autohtonă.  Cu toate că a înregistrat o scădere semnificativă, Romsym Data  a avut același nivel de profitabilitate. Dl. Răzvan Balint enumeră câteva dintre motivele care au condus la acest lucru: “Romsym Data a reușit în 2009 să-și dubleze cifra de afaceri din serviciile de training și consultanță. Centrul de training ITtraining (www.ittraining.ro ) a avut o creștere semnificativă anul trecut, golul produs pe piața muncii conducând la creșterea interesului pentru obținerea de certificări în domeniul IT.

Serviciile de training și consultanță au în mod firesc o marjă mult mai mare decât vânzarea de licențe și în consecință am reușit să ne păstrăm același nivel de profitabilitate ca în anii trecuți.”   a declarat Răzvan Balint.

Licențele și pirateria

În ceea ce privește veniturile din licențe ale Romsym Data, în 2009 acestea au scăzut cu aproximativ 30%  față de anul precedent. “Principala cauza a acestei scăderi a fost determinată în special de exacerbarea pirateriei software. Companiile și-au redus bugetele IT și multe dintre ele au înțeles că pot face o economie totală în ceea ce privește licențele software. La urma urmei  torentele și DC++ sunt instrumentele prin care se poate obține software cu costuri zero.” a precizat Răzvan Balint.

Licențele pentru produsele Symantec au înregistrat o creștere de aproximativ 3% față de anul 2008. Prin contrast, licențele de Adobe au scăzut dramatic cu aproximativ 40%. Care este explicația? La Symantec aproximativ 90% dintre produse sunt dedicate domeniului Enterprise și sunt practic imposibil de piratat. La Adobe situația este pe dos. Peste 90% dintre produse sunt cutii”, produse la care pirateria este în floare.” a concluzionat Răzvan Balint.

Potrivit Business Software Alliance (BSA), pierderile din pirateria software au reprezentat aproximativ 250 milioane USD în 2008. Din aceste pierderi, Răzvan Balint estimează că aproximativ 10% sunt pierderi cauzate portofoliului de produse Adobe și Symantec. Romsym Data, ca principal distribuitor al acestor game de produse, a contorizat o mare parte din pierderea de 25 de milioane USD.

Gama de produse RedHat, produse în care licențierea practic nu există și veniturile sunt realizate exclusiv din servicii de consultanță și training, a înregistrat o creștere și pe parcursul anului 2009.  Anul trecut am depășit valoarea de 1 milion de Euro din servicii Linux și RedHat. Legat de această gamă de produse  am avut o creștere constantă în ultimii ani.” a precizat Răzvan Balint.

Anul 2009 a fost un an greu pentru toată industria IT și pentru Romsym Data. Reorientarea companiei pe servicii, ne-a permis să avem o evoluție peste nivelul pieței.  Astfel, chiar și în aceste condiții, am reușit să ne menținem în totalitate echipa și chiar să facem câteva angajări.”a concluzionat Răzvan Balint.

 

Romsym Data este prima companie româneasca certificata conform standardelor internaționale BS 7799-2:2002 pentru implementarea si menținerea sistemului propriu de management al securității informațiilor, certificare acordata de către Societatea Româna pentru Asigurarea Calitatii (SRAC) si IQNet (International Certification Network).

Romsym este unul dintre cei mai importanți furnizori de solutii  IT din România si Republica Moldova, oferind tehnologie de ultima ora, produsa de lideri mondiali în: solutii de securitate (Symantec, Arkeia, GFI, Patron Global, Veritas), managementul retelelor (Alt-N Technologies, Vector, Tobit Software, Blue Coat), DTP si web design (Adobe, Macromedia, Xara, Strata), managementul afacerilor (Business Objects, SPSS, Minitab, SumTotal, Telelogic, CRAMM, Workshare), softuri utilitare (ACD Systems, Realnetworks, WinZip, Install Shield Software, Realnetworks, Roxio, Total Commander), dezvoltare si soft stiintific (MathSoft, MathWorks, YesSoftware, Micro Focus), sisteme Open Source (Red Hat).

De asemenea, Romsym Data ofera consultanta si training în domeniul IT prin intermediul unuia dintre cele mai moderne centre de profil din România - centrul Ittraining. Cursurile sunt predate de specialisti cu înalta calificare, certificati international.

Dintre clientii Romsym Data mentionam Alcatel, Automobile Dacia, Banc Post, Banca Româneasca, BCR Leasing, BRD, BAT, Electrica, Europharm, Excelent, Flanco, Interbrew, Ministerul Justitiei, Miro Bank, McDonald's, Orange, Pagini Aurii, RATB, Raiffeisen Bank, Shell, Sindan, Ursus, SNCFR, Volksbank, Timken.

www.romsym.ro

Despre IT Training

Ittraining, Centrul de training IT Romsym, deține o bază moderna de training. Sunt disponibile 4 săli de curs cu 36 statii de lucru, dotate din punct de vedere hardware și software cu tot ceea ce este necesar pentru buna desfasurare a cursurilor. Centrul de training deține competențe și traineri calificați pentru gamele de soluții: Red Hat, Symantec, SPSS, Adobe, Apple, Business Objects (SAP) etc.

www.ittraining.ro

Romsym

Alte stiri - MONITORIZARE IT&C