.

Nikolaos Tsolas, CEO al Cosmote Romania, afirma ca operatorul de telefonie mobila ar fi introdus serviciile 3G mai devreme decat o fac RCS&RDS si Telemobil (Zapp), intr-un interviu acordat BizCity. „Pot sa va spun, cu siguranta, ca daca una din aceste licente [3G] ar fi revenit Cosmote, am fi intrat pe piata mult mai devreme cu servicii 3G, noi avand expertiza si resursele financiare necesare pentru implementarea unui astfel de proiect ce presupune investitii majore", declara Tsolas. Ultimele doua licente 3G au fost castigate de RCS&RDS si Telemobil, insa Cosmote Romania a contestat in termeni legali decizia, asteptand o finalizare a litigiului in cursul acestui an. Celelalte licente 3G sunt detinute si exploatate de Orange si Vodafone. Evolutia companiei pe piata romaneasca de telecom depinde, la nivelul serviciilor cu valoare adaugata, de tehnologia 3G. „Trebuie sa asteptam rezultatul procesului si sa vedem ce fac ultimii doi operatori care au castigat ultimele doua licente 3G", spune Tsolas. Cosmote Romania a actionat in instanta IGCTI, nemultumita de felul in care institutia a organizat licitatia pentru atribuirea licentelor. O data cu desfiintarea Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), litigiul dintre institutie si operatorul de telecomunicatii Cosmote Romania continua prin Autoritatea Nationala pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiilor (ANRCTI).

„Serviciile 3G nu sunt, luate ca atare, servicii extrem de profitabile sau capitale pentru buna functionare a unei afaceri. Ele sunt insa importante pentru completarea portofoliului de servicii cu valoare adaugata."

Operatorul RCS&RDS a lansat serviciile 3G in octombrie 2007, sub marca DigiMobil. Oficialii Zapp au anuntat lansarea primelor servicii 3G in al doilea trimestru al anului curent. Tehnologia WiMAX, care le permite operatorilor sa ofere apeluri de voce, navigare pe Internet sau televiziune mobila, reprezinta o solutie ce ar putea reduce decalajul tehnologic dintre Cosmote Romania si companiile ce detin licente 3G. „Conform celor mai recente informatii furnizate de ANRCTI, licitatia pentru acordarea celor doua licente WiMax se va organiza in prima jumatate a anului 2008, iar in prezent conditiile de participare sunt inca in dezbatere. Vom analiza la momentul respectiv aceasta oportunitate", afirma CEO-ul Cosmote Romania. Operatorul de telecomunicatii a lansat in luna mai serviciul i-mode, prin care ofera acces wireless la Internet pe telefonul mobil prin tehnologia GPRS, ca prim pas pentru a compensa lipsa unei licente 3G. Tsolas este de parere ca numarul de utilizatori de i-mode din prezent „se incadreaza in asteptari", urmand ca noi aplicatii sa fie adaugate serviciului.

Focus pe abonamente

Stadiul actual, in care 85% dintre clientii inregistrati sunt in segmentul cartelelor preplatite, este normal pentru nivelul de dezvoltare al companiei, pentru ca orice jucator nou intrat pe aceasta piata achizitioneaza mai intai consumatori in acest segment, este de parere oficialul Cosmote. „Pe de alta parte, sa nu uitam ca media pe piata din Romania este de 70% in sectorul cartelelor preplatite. Astfel, pe masura ce compania se dezvolta, este de asteptat ca ponderea abonatilor sa creasca", afirma Tsolas. Piata romaneasca de telecomunicatii ofera inca mult loc de crestere, atat prin preluarea unor clienti ai concurentei, cat si prin intrarea in retea a acelor persoane care nu beneficiaza in prezent de servicii de telefonie mobila.

http://www.bizcity.ro/it-c/tsolas-daca-am-fi-avut-licenta-am-fi-introdus-3g-mult-mai-repede-35466.html

Alte stiri - MONITORIZARE IT&C