.

Piata de comert online va cunoaste o noua dublare, iar daca anul trecut am avut site-uri evaluate la 10 milioane de euro, anul acesta e posibil sa asistam la atingerea pragului de 100 de milioane.

Vor fi depasite vanzarile de PC-uri desktop de cele portabile?
In ultimul trimestru, vanzarile de laptopuri au avansat cu 92% fata de anul trecut, in vreme ce calculatoarele desktop au scazut cu 6%. Ca volume vandute, laptopurile reprezinta acum 31,5%. Datele International Data Corporation confirma astfel ca incepe sa se manifeste in Romania tendinta care a afectat deja alte piete mai dezvoltate. Deja producatori romani cum ar fi CES (membru al grupului Altex) sau Brinel din Cluj-Napoca incep sa produca sisteme laptop in tara.

Va ajunge primul portal romanesc la o valoare de 100 de milioane de euro?
Anul trecut a confirmat valori de peste 10 milioane de euro pentru doua site-uri din Romania, Ejobs si Neogen, ultimul cumparat in primul rand pentru serviciul de recrutare BestJobs. Multi sunt de parere ca cele mai valoroase dintre site-urile romanesti sunt portalurile, site-uri de infotainment cu structuri complexe si care nu au facut pana acum obiectul tranzactiilor. „Daca in 2007 am vazut primele site-uri de 10 milioane, cred ca anul acesta vom fi surprinsi de cele de 100 de milioane de euro“, spune Radu Georgescu,  presedintele Gecad, indicand portalurile drept posibile generatoare ale unor astfel de surprize.

La cat va ajunge comertul online?
In comertul online, o piata de 125 de milioane de euro in 2007, exista Emag.ro, care a inregistrat venituri de aproximativ 70 de milioane de euro, si restul, adica zeci de magazine mici. Situatia nu va fi foarte diferita nici in 2008, dar cateva dintre magazine vor reusi sa formeze o zona intermediara din punctul de vedere al veniturilor. Cel mai probabil, magazinul online al omului de afaceri Marius Ghenea va face parte din aceasta „patura mijlocie“, completata mai ales de magazinele online ale retailerilor Domo, Flamingo, Altex si Best Computers. „In 2008 estimam ca piata va atinge 275 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca va creste iarasi, ca si in 2007, cu 100% sau peste 100%“, este de parere Marius Ghenea.

http://www.businessmagazin.ro/it/2008-aduce-site-ul-de-100-de-milioane-de-euro.html?5541;2327175

Alte stiri - MONITORIZARE IT&C